ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ

Διαγωνισμός χωρίς Γιάννη, προκοπή δεν κάνει;

Αναταραχή προκάλεσε στην Κτηματολόγιο ΑΕ η αποκάλυψη του «Π» την περασμένη εβδομάδα ότι στον διεθνή διαγωνισμό για τη Β΄ Φάση της Κτηματογράφησης, η συμμετοχή ενός εκ των δύο φαβορί ήταν άκυρη. Όταν δε στην εν λόγω κοινοπραξία πρωταγωνιστεί και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, τότε αποκτά άλλες διαστάσεις η κατάσταση. Ας δούμε το παρασκήνιο και γιατί είναι τόσο σημαντικός ο διαγωνισμός αυτός, αξίας 250.000.000 ευρώ.
Πριν από μία δεκαετία ξεκίνησε το Κτηματολόγιο σε κάποιες περιοχές και η συνέχεια είναι γνωστή. Η Ευρώπη δεν μας δίνει πλέον χρήματα για Κτηματολόγιο, αλλά μόνο για «υποστηρικτικές υπηρεσίες». Μία από αυτές είναι η συλλογή των λεγόμενων «ενεργών τίτλων». Αφού γίνει αυτό, η συνέχεια είναι να παραδώσουν τα δεδομένα που έχουν συλλέξει στον ανάδοχο της Β΄ φάσης της Κτηματογράφησης, η οποία είναι εξ ολοκλήρου αμειβόμενη από το κράτος. Από Ευρώπη ούτε μισό ευρώ. Όμως αυτός (ο ανάδοχος) θα πρέπει να έχει επιλεγεί έγκαιρα, διότι αν καθυστερήσει ο διαγωνισμός, θα πρέπει να παραμείνουν όλα τα Γραφεία Κτηματογράφησης ανοιχτά για πολλούς πρόσθετους μήνες, προκειμένου να ενημερώνουν τη βάση δεδομένων τους. Και θα πρέπει να πληρώνονται γι’ αυτό. Μιλάμε για εκατομμύρια ευρώ υπέρβαση κόστους. Η Ευρώπη όμως δεν θα τα πληρώσει αυτά, γιατί έχει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και αλλεργία στις υπερβάσεις κόστους και χρόνου. Άρα, ο εν λόγω διαγωνισμός πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο και να μην επαναπροκυρηχθεί. Κάποιοι συνυποψήφιοι λένε (και θα προσφύγουν κιόλας, αν δεν το έχουν ήδη κάνει) πως ο φάκελος της εν λόγω κοινοπραξίας έπρεπε να έχει ήδη απορριφθεί και να μην περάσει καν στην επόμενη φάση. Αλλά είναι μεγάλο το διακύβευμα (περίπου 25 εκατ. ευρώ) για να τα παρατήσει κανείς τόσο εύκολα. Μάλλον θα κατοχυρωθεί στο επόμενο φαβορί, που είναι ο τωρινός ανάδοχος της Αθήνας. Θα το παρακολουθούμε το ζήτημα…

***

Με επίκεντρο τον άνθρωπο…

Τα υποθηκοφυλακεία του κράτους είναι αυτοτελείς δημόσιες υπηρεσίες, εξαρτώμενες από τις δικαστικές αρχές οι οποίες εξασφαλίζουν την αναγκαία δημοσιότητα των εμπράγματων δικαιωμάτων στα ακίνητα. Εδώ και 150 χρόνια ισχύει στη χώρα μας το σύστημα μεταγραφών και υποθηκών μέσω του οποίου γίνονται οι αγοροπωλησίες, οι γονικές παροχές, οι δωρεές κ.λπ., το οποίο όμως είναι ανθρωποκεντρικό, δηλαδή, πιο απλά, στα υποθηκοφυλακεία μπορείς να αναζητήσεις ποια ακίνητα έχει ο κάθε ιδιοκτήτης, βάσει ονομαστικού αλφαβητικού καταλόγου, αλλά δεν μπορείς να αναζητήσεις τον ιδιοκτήτη ενός συγκεκριμένου ακινήτου. Σήμερα στη χώρα μας λειτουργούν περίπου 400 υποθηκοφυλακεία, από τα οποία τα 19 είναι έμμισθα, δηλαδή επανδρωμένα με περίπου 300 μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Ιωάννινα κ.α.) και 372 είναι άμισθα, με περίπου 500 υπαλλήλους. Όταν ακούτε τη λέξη άμισθα μην πάει το μυαλό σας στον… εθελοντισμό. Η λέξη άμισθα προκύπτει από το ότι οι αμοιβές των εκεί εργαζομένων προέρχονται από ποσοστά από τις συναλλαγές των ακινήτων και δεν καλύπτονται από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Με το Κτηματολόγιο όμως αλλάζουν αυτά.

***

Ανεργία μηδέν

Σταδιακά, και τα έμμισθα και τα άμισθα υποθηκοφυλακεία θα μετατραπούν σε Κτηματολογικά Γραφεία. Ήδη λειτουργούν περίπου 95 σε όλη την Ελλάδα. Το Εθνικό Κτηματολόγιο θα καλύπτει όχι μόνο τη νομική πληροφορία, αλλά και την τεχνική πληροφορία για τα ακίνητα και τους ιδιοκτήτες τους. Επίσης, σήμερα το σύστημα είναι ανθρωποκεντρικό, δηλαδή μπορεί να ανευρεθεί μέσω αλφαβητικού ονομαστικού καταλόγου η ακίνητη περιουσία του κάθε προσώπου. Ενώ με το Κτηματολόγιο γίνεται κτηματομεσιτικό. Μπορεί να βρεθεί ο ιδιοκτήτης του εκάστοτε ακινήτου. Με την μετατροπή των υποθηκοφυλακείων σε Κτηματολογικά Γραφεία όχι μόνο θα διατηρηθεί το υπάρχον δυναμικό, αλλά προβλέπεται να ενισχυθεί με το σύνολο των αγρονόμων τοπογράφων μηχανικών της χώρας. Δηλαδή ένας από τους κλάδους με τη μικρότερη ανεργία στην Ελλάδα είναι οι τοπογράφοι. Απασχολούνται -όλοι- στο Κτηματολόγιο, στο οποίο, όταν θα είναι στην πλήρη λειτουργία του, θα εργάζονται περίπου 10.000 άτομα.

***

Και ευλόγησον την κληρονομία σου…

Στα δικαστήρια εκκρεμεί μια αγωγή τις Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου της τάξεως του 1 εκατ. ευρώ στο Κτηματολόγιο για διεκδικούμενες εκτάσεις. Ακόμα όμως δεν είναι η ώρα της. Δεν θα μπορούσε να μην έχει ανάμειξη και στο Κτηματολόγιο η Μονή Βατοπεδίου. Κάτι γίνεται με μια έκταση στη Νέα Ραιδεστό, στην Καλαμαριά. Πληροφορίες αναφέρουν πως αυτή η έκταση ήταν του Δημοσίου, το οποίο απεκδύθηκε την ιδιοκτησία του μη δηλώνοντάς το στα προηγούμενα προγράμματα του Κτηματολογίου προ δεκαετίας, ενώ αντίθετα η Μονή το δήλωσε. Το ζήτημα είναι εάν το κατοχύρωσε και πώς. Πάντως, ο Εισαγγελέας έδωσε εντολή και στο Κτηματολόγιο για πάγωμα των συναλλαγών της εν λόγω Μονής. Η Νέα Ραιδεστός εντάχθηκε στο Κτηματολογικό γραφείο Καλαμαριάς τον Απρίλιο του 2004. Θέλει λίγο ψάξιμο το θέμα. Τελικά τι φαίνεται τώρα στο Κτηματολόγιο; Το Δημόσιο γιατί δεν δήλωσε; Η Μονή με τι αποδεικτικά στοιχεία δήλωσε; Κατοχυρώθηκε; Το Δημόσιο έκανε ένσταση; Υπάρχει χρησικτησία έναντι του Δημοσίου; Όχι. Άρα;

***

Ο γύρος του κόσμου σε… 70 εργάσιμες

Εβδομήντα εργάσιμες ημέρες έμειναν και με καθυστέρηση μισού έτους αποφάσισε η Κτηματολόγιο ΑΕ να ενημερώσει διά ζώσης τους Ομογενείς μας. Έτσι, κλιμάκιό της με επικεφαλής τον πρόεδρο της εταιρείας κ. Χρήστο Γούλα βρίσκεται στον Καναδά για να συμμετέχει στη Β΄ Τακτική Συνέλευση Περιφέρειας Καναδά που διοργανώνεται αυτό το Σαββατοκύριακο στο Μόντρεαλ. Σκοπός της συνέλευσης είναι να συνευρεθούν τα μέλη – οργανισμοί του ΣΑΕ για να συζητήσουν διάφορα θέματα που τους αφορούν, μεταξύ αυτών και το Κτηματολόγιο. Θα παρευρεθεί και ο πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Στέφανος Ταμβάκης. Το ζήτημα είναι ότι από τον Ιούλιο είχε ανακοινωθεί ότι το ΣΑΕ και το Κτηματολόγιο θα συνεργαστούν με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση των ομογενών. Και όπως έχουμε ξαναπεί, αφενός η ενημέρωση έπρεπε να είχε ξεκινήσει πολύ πριν το καλοκαίρι έτσι ώστε να προλάβουν όσοι έρθουν στην Ελλάδα για διακοπές να βρουν και να προσκομίσουν τα όποια χαρτιά τους, αφετέρου να μην περιοριστεί μόνο σε διαφήμιση σε… ομογενειακές ιστοσελίδες, αλλά και σε ζωντανές ενημερώσεις με κλιμάκια, όπως είχε γίνει με επιτυχία στο παρελθόν. Τώρα, όπως πάντα την τελευταία στιγμή, θα πρέπει να γίνει… ο γύρος τους κόσμου μέσα σε δύο μήνες. Αν γίνει… Θα μου πείτε, εδώ δεν λύθηκαν άλλα κι άλλα ζητήματα, όπως π.χ. ο γεγονός ότι ιδιοκτήτης εκτός Ελλάδας, που δεν διαθέτει πιστωτική κάρτα, δεν μπορεί να πληρώσει το Κτηματολόγιο και άρα να δηλώσει…

***

Ψηλά τα χέρια

Άχνα δεν ακούγεται από την εταιρεία για την εξέλιξη της συλλογής των δηλώσεων. Το τελευταίο δελτίο Τύπου ήταν πριν από έναν μήνα, ενώ στην αρχή φιλοδοξούσαν να βγάζουν… κάθε μέρα. Η πραγματικότητα είναι η εξής απλή: Δεν έχει πάει ακόμα όλος ο κόσμος. Δεν φαίνεται να προλαβαίνουν στις είκοσι μέρες που απομένουν. Χρειάζονταν να πηγαίνουν 40.000 πολίτες την ημέρα. Δεν πάνε τόσοι. Επίσης, δεν κάνει δηλώσεις το Δημόσιο. Έχει ζαλιστεί. Πολλοί δήμοι δεν έχουν τίτλους για την περιουσία τους. Κλιμάκιο του Δήμου της Αθήνας συναντήθηκε πρόσφατα στο Κτηματολόγιο και… σήκωσε τα χέρια ψηλά. Ελάχιστοι φορείς του Δημοσίου έχουν δηλώσει. Υπάρχουν πολλοί που περιμένουν να πάρουν και την άδεια οικοδομής, να το κάνουν μια και καλή, να μην ξαναπηγαίνουν. Τα υποθηκοφυλακεία αργούν (και ενίοτε… απεργούν ). Οι ομογενείς είναι πολλοί λίγοι σε σχέση με τον σχεδιασμό. «Νιετ» δηλώσεις και από εκεί. Οι ανάδοχοι ζητούν επαναπροσδιορισμό του αριθμού των δηλώσεων (γιατί είχε προϋπολογιστεί πολύ μικρότερος αριθμός δικαιωμάτων) και η εταιρεία αυξάνει κατά πολύ τα επιμίσθια που δίνει στους προϊσταμένους και τους εργαζόμενους των Κτηματολογικών Γραφείων, ενώ σκέφτεται να τα επεκτείνει και στους υποθηκοφύλακες των τωρινών προγραμμάτων. Έτσι κι αλλιώς, μέχρι στιγμής στον… κουμπαρά μπήκαν 100 εκατ. ευρώ. Μόνο μην πει κανένας υπουργός του (άμεσου) μέλλοντος, «ψηλά τα χέρια, θέλω για να καλύψω… τρύπες». Γιατί προς το παρόν ο Σουφλιάς είπε πως δεν θα πάνε για εκεί. Ως προς το μέλλον όμως, εγγύηση καμία.


Σχολιάστε εδώ