«Κινούμενη άμμος» το τοπίο!

Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο στα ποσοτικά όσο και στα ποιοτικά αποτελέσματα της έρευνας υπάρχουν στοιχεία φαινομενικά αντιφατικά, επί της ουσίας ωστόσο ερμηνεύσιμα, τα οποία ακριβώς δείχνουν αυτήν τη ρευστότητα.

Συγκεκριμένα:
• Η ΝΔ συνεχίζει να υπερέχει στην πρόθεση ψήφου κατά 0,2%, μειωμένη βέβαια σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα της RASS (όπου η διαφορά ήταν 0,6%), ωστόσο ακόμα και αυτή η οριακή υπεροχή έχει ιδιαίτερη σημασία μέσα στην περίοδο και στο πολιτικό περιβάλλον που καταγράφεται.

• Απ’ την άλλη, το ΠΑΣΟΚ έχει μειώσει την υπέρ της ΝΔ διαφορά στην παράσταση νίκης σε οριακά επίπεδα (2,7%), ενώ έως και πριν έναν μήνα περίπου αυτή η διαφορά ήταν δυσθεώρητη, 60 και 70 μονάδες! Αυτό δείχνει το ανέβασμα της ψυχολογίας των οπαδών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι για πρώτη φορά μετά από 4-5 χρόνια αρχίζουν να αποκτούν ψυχολογία «νικητή».

• Ο Καραμανλής φαίνεται να έχει πετύχει με τις τελευταίες παρεμβάσεις του αφενός να ανεβάσει τη συσπείρωση της ΝΔ (που είχε καταρρακωθεί μετά τη ΔΕΘ) και αφετέρου να αυξήσει την υπέρ του διαφορά έναντι του Γ. Παπανδρέου στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία (13,1 μονάδες έναντι 9 μονάδων της προηγούμενης έρευνας της RASS). Απʼ την άλλη μεριά, το 61,5% των ερωτηθέντων δηλώνει πως δεν θέλει να του δώσει μια τρίτη ευκαιρία…

• Στο κρίσιμο ερώτημα «τι προτιμάτε, μια κυβέρνηση της ΝΔ με Κ. Καραμανλή ή μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τον Γ. Παπανδρέου», η ΝΔ κι ο Καραμανλής προηγούνται με 3,1%.

• Είναι επίσης σημαντικό ότι στο κρίσιμο ερώτημα για το ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα το μείζον πρόβλημα της διαφθοράς, ο Καραμανλής προηγείται του Παπανδρέου κατά 10 μονάδες. Ωστόσο με μεγάλη πλειοψηφία οι ερωτηθέντες απαντούν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της κυβέρνησης στον χρόνο που πέρασε είναι η εμπλοκή στελεχών της σε σκάνδαλα…

• Στον βαθμό ικανοποίησης από κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση και τα δύο κόμματα παίρνουν βαθμό… πολύ κάτω απ’ τη βάση!

• Το ΠΑΣΟΚ έρχεται τρίτο, πίσω από ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ, στην απάντηση στο ερώτημα ποιο κόμμα ασκεί καλύτερη αντιπολίτευση.

• Απ’ την άλλη, τα μικρότερα κόμματα είναι αισθητά πεσμένα σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα της RASS. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μονοψήφια ποσοστά (9,3%, έναντι 10,2%), ενώ πεσμένα είναι και τα ποσοστά του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ.

Συσπείρωσε
ο Καραμανλής…

Στην πρόθεση ψήφου
(ΠΙΝΑΚΕΣ 1 και 2):
– Η ΝΔ συγκεντρώνει 31,3% (έναντι 30,7% της προηγούμενης έρευνας).
– Το ΠΑΣΟΚ 31,1%
(έναντι 30,1%)
– Ο ΣΥΡΙΖΑ 9,3%
(έναντι 10,2%).
– Το ΚΚΕ 7,2%
(έναντι 8,1%).
– Ο ΛΑΟΣ 4,4%
(έναντι 4,6%).
– Οι Οικολόγοι 2,7%
(έναντι 2,7%).
– Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 9,5%, έναντι 9,3%.

Η συσπείρωση της ΝΔ, απ’ το 69,5% ανέβηκε στο 71,6%, ενώ στα ίδια επίπεδα βρίσκονται τα «ισοζύγια διαρροών» με το ΠΑΣΟΚ να υπερέχει σε αναλογία 4 προς 2,1%.

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία (ΠΙΝΑΚΑΣ 3) ο Κ. Καραμανλής προηγείται κατά 13,1% (45,9% έναντι 32,8%) του Γ. Παπανδρέου, ενώ στην προηγούμενη δημοσκόπηση η διαφορά ήταν 9,7%.

Στο σημαντικό ερώτημα (ΠΙΝΑΚΑΣ 4) για το «ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο για το μέλλον το δικό σας και της οικογένειάς σας, ο Καραμανλής και η ΝΔ προηγούνται κατά 3,1% του Γιώργου και του ΠΑΣΟΚ (34,8% έναντι 31,7%).

Είναι σε αξιοσημείωτο ότι δεύτερος είναι ο… ΚΑΝΕΝΑΣ, με ποσοστό 32,2%!

Ωστόσο ένα ηχηρό καμπανάκι προς τον Κ. Καραμανλή είναι το ότι (ΠΙΝΑΚΑΣ 5) το 61,5% δηλώνει πως δεν θέλει να δώσει στον Καραμανλή μια τρίτη ευκαιρία , έναντι του 35,8% που θέλει να του τη δώσει.

Επίσης στην παράσταση νίκης η υπέρ της ΝΔ διαφορά έχει πλέον εξανεμιστεί στο 2,7% (ΠΙΝΑΚΑΣ 6), ενώ στην προηγούμενη δημοσκόπηση της RASS ήταν 12,4%.

Βέβαια ο κόσμος δείχνει να τονίζει στον Κ. Καραμανλή ότι ναι μεν είναι οργισμένος και απογοητευμένος απ’ τα λάθη του, αλλά εξακολουθεί να τον εμπιστεύεται σε σύγκριση με τον Γ. Παπανδρέου και -ουσιαστικά- του υποδεικνύει να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Έτσι (ΠΙΝΑΚΑΣ 7) ο Καραμανλής προηγείται του Παπανδρέου, ο οποίος φαίνεται ότι συνεχίζει να αποτελεί τον αδύναμο κρίκο του ΠΑΣΟΚ, κατά 10 μονάδες 41,3% έναντι 31%) στο ποιος είναι ικανότερος να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της διαφθοράς, το οποίο είναι το σημαντικότερο αυτήν την περίοδο, σύμφωνα με την κρίση των πολιτών.

Ωστόσο ο λαός στέλνει (ΠΙΝΑΚΑΣ 8) ένα επίσης ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση, ακριβώς για το ζήτημα αυτό. Συγκεκριμένα με ποσοστό 47,3% δηλώνει ότι το μεγαλύτερο λάθος της κυβέρνησης στη χρονιά που πέρασε ήταν η εμπλοκή στελεχών της σε σκάνδαλα.

Ακολουθούν η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης (32,8%), τα φορολογικά μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα (26,6%), η αδυναμία της να βελτιώσει την καθημερινότητα (25,1%), η συμπεριφορά ορισμένων στελεχών της (16,7%), οι καθυστερήσεις στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων (8,7%), η εμφάνιση Καραμανλή στη ΔΕΘ (3,4%).

Τα «ρίχνουν»
και στους δύο!
Κατά τα άλλα, με πολύ μεγάλες πλειοψηφίες (ΠΙΝΑΚΕΣ 9 και 10) οι ερωτηθέντες δηλώνουν απογοήτευση τόσο απ’ τις επιδόσεις της κυβέρνησης όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Απογοητευμένοι απ’ την κυβέρνηση είναι περίπου οι οχτώ στους δέκα (!), το 79,9% και μόνο οι δύο στους δέκα είναι ικανοποιημένοι, το 20%.

Απ’ το ΠΑΣΟΚ απογοητευμένοι είναι ακριβώς επίσης το 79,9% (!) και ικανοποιημένοι το 19,6%.

Ηχηρό μήνυμα στον Γιώργο είναι και το εύρημα (ΠΙΝΑΚΑΣ 11) σύμφωνα με το οποίο αν ήταν ο ίδιος πρωθυπουργός τα πράγματα θα ήσαν χειρότερα (37,9%). Το ίδιο δηλώνει το 28% και μόνο το 27,9% λέει πως τα πράγματα θα ήσαν καλύτερα. Απ’ την άλλη μεριά, περίπου οι οχτώ στους δέκα πολίτες (78,1%) λένε ότι περίμεναν μετά τις περσινές εκλογές η κυβέρνηση θα τα πήγαινε καλύτερα (ΠΙΝΑΚΑΣ 12), έναντι του 12,4% που λέει ότι την περίμενε… χειρότερη! Επίσης (ΠΙΝΑΚΑΣ 13) ένα 57,2% δηλώνει τη διαφωνία του στην άποψη ότι «στην κυβέρνηση Καραμανλή υπάρχει έρευνα, αποκάλυψη και τιμωρία, ενώ επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ υπήρχαν κουκούλωμα και συγκάλυψη».

Μόνο το 40,4% συμφωνεί, δείγμα της απώλειας του ηθικού πλεονεκτήματος που διέθεταν έως πρόσφατα ΝΔ και Καραμανλής…

Στο ΠΑΣΟΚ, τώρα, στέλνεται ένα άλλο ηχηρό μήνυμα (ΠΙΝΑΚΑΣ 14). Στην αξιολόγηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι τρίτο με 14,4%, έναντι 34,3% του ΣΥΡΙΖΑ και 15,3% του ΛΑΟΣ! Μάλιστα είναι πίσω και απ’ το ΚΑΝΕΝΑ (18,2%)…

Δεν θα υπάρξει
αυτοδυναμία!
Πέραν των ποσοστών της έρευνας που δείχνουν ότι αποκλείεται να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση απ’ τις επόμενες εκλογές, όλα δείχνουν πως αυτή η πεποίθηση είναι πλέον παγιωμένη και στη συνείδηση των πολιτών.

Έτσι (ΠΙΝΑΚΑΣ 15) σε σχετικό ερώτημα:

• Το 33,9% δηλώνει πως απ’ τις επόμενες εκλογές θα προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας.

• Το 33,2% πιστεύει ότι λόγω μη αυτοδυναμίας η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές.

• Το 17% εκτιμά πως θα προκύψει αυτοδυναμία της ΝΔ.

• Το 9,3% θεωρεί πως θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Υπέρ της κυβέρνησης για την Ολυμπιακή!

Ένα άλλο σημαντικό εύρημα της δημοσκόπησης της RASS για «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» είναι αυτό που αφορά ένα θέμα που βρίσκεται στο κέντρο της επικαιρότητας την τελευταία περίοδο και ασφαλώς θα συνεχίσει να βρίσκεται για μεγάλο χρονικό διάστημα (ΠΙΝΑΚΑΣ 16).

Συγκεκριμένα το 50,9% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κυβερνητική απόφαση για το μέλλον της Ολυμπιακής είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Το αντίθετο πιστεύει το 36%, ενώ το 13,1% δηλώνει ότι δεν έχει άποψη.

Ένα εύρημα που μάλλον θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους και οι συνδικαλιστές και τα κόμματα της αντιπολίτευσης…


Σχολιάστε εδώ