Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1 Το βράδυ της Πέμπτης 25 Σεπτεμβρίου κατέρρευσε με πάταγο η Washington Mutual (Wa Mu) και πέρασε στη δικαιοδοσία του κράτους η μεγαλύτερη επενδυτική (κερδοσκοπική) τράπεζα των ΗΠΑ. Άλλος ένας «χάρτινος τίγρης» της αμαρτωλής Wall Street καταρρέει, καθώς το δεκαήμερο 15-25 Σεπτεμβρίου οι καταθέτες υπό το κράτος πανικού απέσυραν από την τράπεζα αυτήν τις γεμάτες με τραπεζικά προϊόντα απάτης (απόβλητα) καταθέσεις ύψους 16,7 δισ. δολαρίων. Κατέρρευσε με τη φυγή των καταθετών, όπως είχε καταρρεύσει την περσινή χρονιά η βρετανική στεγαστική τράπεζα Northern Rock. Τελικά και οι δύο αυτοί κερδοσκοπικοί κολοσσοί κρατικοποιήθηκαν. Και με τα χρήματα του κράτους, δηλαδή των φορολογουμένων, θα πετάξουν τα «τραπεζικά απόβλητά» τους, θα μολύνουν το τραπεζικό σύστημα και μετά θα σβήσουν. Μέχρι τώρα έχουμε την κατάρρευση και την κρατικοποίηση των κολοσσιαίων επενδυτικών ιδρυμάτων Fannie Mae, Freddie Mac και της ασφαλιστικής American International Group (AIG), την πτώχευση της Lehman Brethers με την παν-δυτική δραστηριότητά της και τη μετατροπή των αμαρτωλών Goldman Sachs και Morgan Stanley από επενδυτικές σε εμπορικές τράπεζες. Οι ιαπωνικές επενδυτικές εταιρείες Mitsubishi Financial Group και Nomura αποφάσισαν να επέμβουν και να σώσουν από την πτώχευση την Goldman Sachs η πρώτη και η δεύτερη να εξαγοράσει τμήματα της πτωχευμένης Lehman. Μαύρος Σεπτέμβρης.

2 Πλούσιο το «Δελτίο Καταρρεύσεων» του Σεπτεμβρίου, καθώς υπήρχαν και οι καταρρεύσεις του προηγούμενου μήνα (όπως π.χ. της Merrill Lynch, της Silver State of Nevada κ.λπ.) και ο Σεπτέμβριος κλείνει με την απόρριψη από το Κογκρέσο του «Σχεδίου Πόλσον» και ματαιώνεται έτσι η διάσωση της Wall Street και των κερδοσκοπικών κεφαλαίων. Η θηλιά στον λαιμό των λαών που μας πέρασε ο νεοφιλελευθερισμός άρχισε να ξηλώνεται, παρά τις προσπάθειες των συνασπισμένων δυνάμεων. Επειδή όμως το οικονομικό μοντέλο του σημερινού συστήματος έχει δημιουργήσει αμαρτωλά συμπλέγματα μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, άρχισαν και εδώ να σκάνε «φούσκες». Έχουμε καταρρεύσεις κερδοσκοπικών κεφαλαίων και επενδυτικών τραπεζών και στην Ευρώπη. Ήδη, έχουν «επιστρατευθεί» οι κυβερνήσεις Βελγίου, Ολλανδίας και Λουξεμβούργου για τη διάσωση της Fortis από την πτώχευση. Και ασφαλώς ο Οκτώβρης θα μας φέρει πολλά. Προμηνύεται δυσκολότερος από τον Σεπτέμβρη για κερδοσκοπικά – τοκογλυφικά κεφάλαια. Στις ΗΠΑ και στην ουρά της (την κεντρική και τη δυτική Ευρώπη). Έσκασε η φούσκα του νεοφιλελεύθερου μοντέλου, που έστριψε το ενδιαφέρον των επενδυτών, μεγάλων και μικρών, στο «χαρτοβασίλειο» της χρηματοπιστωτικής αγοράς κι αυτό έφερε τον παραγκωνισμό των επενδύσεων στην πραγματική οικονομία. Η χρηματοπιστωτική αγορά, συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζών, από όργανα στήριξης της παραγωγικής οικονομίας μετατράπηκαν σε όργανα στήριξης και γιγάντωσης της παρασιτικής, κερδοσκοπικής οικονομίας. Τώρα, όπως έστρωσαν θα κοιμηθούν!

3 Η «φυγή των καταθέσεων» από τις τράπεζες έχει ως βασική αιτία τον πανικό από τον κίνδυνο κατάρρευσης. Και μπορεί να οδηγήσει στον αφανισμό και υγιείς τράπεζες και ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα εντελώς αδικαιολόγητα. Αυτή η πανικόβλητη φυγή, που μέχρι τώρα προκάλεσε την κατάρρευση της Northern Rock και της Washington Mutual, δείχνει το τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας των τραπεζών. Η χρηματοπιστωτική κρίση και η μειωμένη ρευστότητα δεν επιτρέπεται να πλήξουν και τις υγιείς τράπεζες, τις καθαρά εμπορικές, που τα κερδοσκοπικά τους παιχνίδια, ήσαν ασήμαντα και περιορισμένα. Ναι, να τιμωρηθούν οι «αρρωστημένες» τράπεζες και να εξαφανιστούν, για να απαλλαγούμε από την τοκογλυφία των κερδοσκοπικών κεφαλαίων. Αυτό είναι εξυγίανση και τιμωρία. Και παράδειγμα για σωφρονισμό του τραπεζικού συστήματος. Φρονούμε ότι η φυγή των καταθέσεων δεν πρέπει να γίνει τάση, γενικευμένη πρακτική για την τιμωρία του τραπεζικού συστήματος. Θα είναι αυτομαστίγωμα, άκρως επικίνδυνο. Το τραπεζικό σύστημα, όταν δουλεύει ορθόδοξα και χωρίς τοκογλυφικές συμπεριφορές, μπορεί να μετατραπεί σε βασικό βοηθό της ανάπτυξης. Υπό την έννοια αυτή, είναι αναγκαίο για κάθε οικονομικό μοντέλο οποιασδήποτε κατεύθυνσης. Τώρα που ο νεοφιλελευθερισμός ξέφτισε και η πολιτική της αποκρατικοποίησης των πάντων βαδίζει προς το τέρμα της, πρέπει το κράτος να ενδυναμώσει μια καθαρά κρατική τράπεζα, που να δείχνει στο τραπεζικό μας σύστημα τη σωστή πορεία.


Σχολιάστε εδώ