Διέγραψε τις φήμες

ΡΕΥΣΤΗ παραμένει η κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό, καθώς η υπόθεση με τον βουλευτή Στ. Δαϊλάκη έδειξε πόσο εύθραυστη είναι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία και πόσο άμεσος είναι ο κίνδυνος προσφυγής στις κάλπες. Τις προηγούμενες ημέρες άλλωστε «οργίασαν» οι φήμες για πρόωρες εκλογές ακόμη και μέσα στον Νοέμβριο. Ωστόσο, με τις δηλώσεις του μετά το «έκτακτο» υπουργικό συμβούλιο ο κ. Καραμανλής κατέστησε σαφές ότι τόσο οι εκλογές όσο και ο ανασχηματισμός δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες. Έδωσε για μια ακόμη φορά έμφαση στην προώθηση του κυβερνητικού έργου, κάνοντας όμως στροφή προς την κοινωνική πολιτική και την προώθηση μέτρων που θα ανακουφίσουν τις ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις. Δυο μέρες νωρίτερα πάντως και στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής ο Κ. Καραμανλής είχε εμφανισθεί αποφασισμένος να προχωρήσει και σε νέα διαγραφή, αν κι εφόσον προκληθεί, έστω κι αν αυτό θα σήμαινε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Κάτι που έκανε πολλούς ακόμη και μέσα στο υπουργικό συμβούλιο να ερμηνεύσουν τα λόγια του ως «προμήνυμα» για εκλογές.

Αναβολή

ΣΤΗ Χαρ. Τρικούπη που ανέμεναν (και κατά βάθος φοβούνταν) εκλογές αντέδρασαν κάνοντας λόγο για σπασμωδικές κινήσεις και χιλιοειπωμένες εξαγγελίες από την πλευρά του πρωθυπουργού και υποστήριξαν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει το ολοκληρωμένο σχέδιο για την έξοδο από την κρίση. Από την πλευρά του ο ΣΥΝ έθεσε σε ευρύτερη βάση το όλο θέμα, τονίζοντας ότι το αίτημα των καιρών είναι να μπει τέλος στον κατήφορο του πλανήτη και της χώρας. Πάντως, στο ΠΑΣΟΚ έχουν αποφασίσει να εντείνουν τις προσπάθειές τους, εκτιμώντας ότι οι εκλογές μπορεί να προκύψουν ανά πάσα στιγμή, είτε ως επιλογή ανάγκης του πρωθυπουργού είτε αν η κυβέρνηση χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή.

Επεισόδια

ΝΕΑ επεισόδια είχαμε και στο… φλερτ ΠΑΣΟΚ – ΣΥΝ. Με δηλώσεις του ο Αλ. Αλαβάνος ανέφερε ότι η έλλειψη αυτοδυναμίας στις εκλογές θα ήταν ίσως μια λύση, ενώ για το ενδεχόμενο συνεργασίας είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα αφήσουμε τον γάμο να πάμε για πουρνάρια». Ενώ ο Αλ. Τσίπρας απαντώντας στην πρόταση Πάγκαλου για συγχώνευση των δύο κομμάτων σημείωσε ότι «δεν θα πάρουμε τα ξεροκόμματα του ΠΑΣΟΚ». Στη Χαρ. Τρικούπη επικρατεί οργή για τις δηλώσεις αυτές, γι’ αυτό και έσπευσαν να τονίσουν ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η νίκη στις εκλογές και η αυτοδυναμία.

Η οικονομική κρίση που σαρώνει τις ΗΠΑ πέρασε τον Ατλαντικό και τις τελευταίες ημέρες πλήττει και την Ευρώπη. Σε Γερμανία, Αγγλία και Γαλλία κλήθηκαν οι κυβερνήσεις να παρέμβουν, ώστε μεγάλες τράπεζες να μην καταρρεύσουν με συνέπεια εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να χάσουν τις καταθέσεις τους. Στην Αθήνα η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος καθησυχάζουν ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές και ότι δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις των Ελλήνων. Ωστόσο, στελέχη των τραπεζών εκφράζουν τις ανησυχίες τους ότι, αν η κρίση διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα υπάρξουν επιπτώσεις και στην ελληνική οικονομία.

Περιμένουν

ΣΕ Αθήνα και Σκόπια βρίσκονται εν αναμονή της τελικής πρότασης του Μ. Νίμιτς για τη λύση του προβλήματος, αλλά οι προσδοκίες και στις δύο χώρες είναι περιορισμένες. Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη στη θέση της για ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό και για όλες τις χρήσεις. Στα Σκόπια πάλι οξύνθηκε εκ νέου η διαμάχη προέδρου και πρωθυπουργού, με τον δεύτερο να καταγγέλλει τον πρώτο για «προδοτικές θέσεις». Σε δηλώσεις του ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν επισήμανε ότι τα Σκόπια πρέπει να εκπληρώσουν όλα τα κριτήρια και να επιλυθεί το ζήτημα του ονόματος, προκειμένου στη συνέχεια να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια ώρα πάντως, η αμερικανική πλευρά επιμένει και πιέζει για την εξεύρεση «εδώ και τώρα» λύσης, ωστόσο η Αθήνα μελετά τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν όταν δώσει αρνητική απάντηση. Η αλήθεια είναι ότι στην κυβέρνηση θα προτιμούσαν η λύση να βρεθεί μετά τις αμερικανικές εκλογές.

«Μπλόκο»

ΤΕΛΟΣ δεν έχουν οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Σε μια προσπάθεια να προλάβουν νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, οι υπεύθυνοι ανακοίνωσαν ότι είναι διατεθειμένοι να πάρουν πίσω τη λίμνη Βιστωνίδα και να επιστρέψουν τις εκτάσεις που πήραν με την ανταλλαγή. Ενώ την ίδια στιγμή είχαμε και νέα εισαγγελική εντολή για τη δέσμευση περιουσίας της Μονής αξίας 18 εκατ. ευρώ. Σε πολιτικό επίπεδο το ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε τον Γ. Αλογοσκούφη ότι με απόφασή του «μπλόκαρε» υπόθεση της Μονής, ώστε αυτή να μη φθάσει στις δικαστικές αίθουσες, ενώ ο Αλ. Αλαβάνος επανέλαβε την πρότασή του για Εξεταστική Επιτροπή. Με καθυστέρηση εβδομάδων πήρε θέση στο όλο θέμα κι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Ανέφερε ότι τα χρήματα έχουν αξία όταν πηγαίνουν στον λαό και κάλεσε τον ηγούμενο Εφραίμ να επανεξετάσει τη στάση του.


Σχολιάστε εδώ