Ασύμμετρη απειλή για το ΠΑΣΟΚ η διεθνής κρίση!

Η κυβέρνηση, επιστρατεύοντας όλα τα μέσα που διαθέτει, θα επιχειρήσει να αναδείξει με κινδυνολογικό τρόπο τη διεθνή κρίση που, υποτίθεται, χτυπά την πόρτα μας, να προκαλέσει φοβικά σύνδρομα στους καταναλωτές και κυρίως στους δανειολήπτες, να περιορίσει την οικονομική αισιοδοξία, αν υπάρχει ακόμη στην ελληνική κοινωνία, και μέσα από αυτό το κλίμα να συσπειρώσει τους οπαδούς της, να πολώσει το κλίμα. Σε παρόμοιες περιπτώσεις, σε καταστάσεις κινδύνου, ο κόσμος, ανεξάρτητα από το τι ψηφίζει, συσπειρώνεται πάντα κοντά στις κυβερνήσεις, όποιες κι αν είναι αυτές. Ο πρωθυπουργός θα καλέσει τους πολίτες σε διαρκή ετοιμότητα και σε συνδυασμό με τον εσωκομματικό πόλεμο που μαίνεται θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, κατηγορώντας όσους τον αμφισβητούν για υπονόμευση και ρήξη.

Επαγρύπνηση

Στη Χαριλάου Τρικούπη καταλήγουν στην ιδέα μιας τέτοιας μεθόδευσης από την κυβέρνηση και φροντίζουν από τώρα να κάψουν το σενάριο. Ο Γιώργος Παπανδρέου μιλά για άλλοθι που επιχειρεί να βρει η κυβέρνηση: Χρησιμοποιεί τη διεθνή κρίση για να ξεπεράσει τα δικά της εσωκομματικά προβλήματα, είπε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και έδωσε εντολή στα στελέχη του να ακυρώσουν με κάθε τρόπο μια τέτοια μεθόδευση της κυβέρνησης.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την κυβέρνηση, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι τα σκάνδαλα, αλλά η οικονομία που οδηγείται από το κακό στο χειρότερο. Κάνουν λόγο για ένα έλλειμμα που πρόκειται να ξεπεράσει το 4,7%, με αποτέλεσμα να μη γλιτώσουμε και πάλι την επιτήρηση, κάτι που θα αποτελούσε κόλαφο για τον υπουργό Οικονομίας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως ο Αλογοσκούφης, σε συνάντηση που είχε με στελέχη μεγάλης εφημερίδας του κεντροδεξιού χώρου, επί μισή ώρα επιχειρηματολογούσε γιατί πρέπει ο Καραμανλής να κάνει τώρα αμέσως εκλογές. Πάντως αν το έλλειμμα ξεπεράσει το 3%, στελέχη της κυβέρνησης εκτιμούν ότι με βάση το σύμφωνο σταθερότητας της ΕΕ και λόγω των αυξημένων πιέσεων από τη διεθνή κρίση, θα δοθεί περίοδος χάριτος ώστε κράτη που ξεφεύγουν από τους οικονομικούς στόχους, όπως η Ισπανία, να μην μπουν υποχρεωτικά στη μέγκενη της ευρωπαϊκής επιτήρησης, αλλά να περιοριστούν με άλλους τρόπους τα ελλείμματα.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιμένει ότι δεν τίθεται θέμα επιτήρησης, γιατί προβλέπεται περίοδος χάριτος από το σύμφωνο οικονομικής σταθερότητας, και κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για δημαγωγία και κινδυνολογία. Στο ΠΑΣΟΚ όμως γνωρίζουν καλά τις «τρύπες» και τα μυστικά της οικονομίας και επισημαίνουν πως όλα αυτά είναι τερτίπια της κυβέρνησης και τίποτε άλλο: Όταν ο Καραμανλής θεωρήσει ότι οι κίνδυνοι να απολέσει την πρωθυπουργία έχουν μειωθεί, τότε θα προκηρύξει εκλογές. Μάλιστα εκτιμούν ότι το πιθανότερο είναι οι εκλογές να διεξαχθούν στις 16 Νοεμβρίου, επειδή, όπως λένε, παρατηρείται περίεργη κινητικότητα από τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης που προετοιμάζουν εκλογές προφανώς γνωρίζοντας τις προθέσεις του πρωθυπουργού.

Δήθεν παροχές

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του Παπανδρέου, αν όντως ισχύσει κάτι τέτοιο και ο Καραμανλής βάλει σε επιπλέον περιπέτειες την οικονομία για εκλογικό του όφελος, τότε δεν έχουν και πολλά να κάνουν πέραν των καταγγελιών. Δεν είναι εύκολο να αποδειχθεί έμπρακτα ότι παίζει με την οικονομία η κυβέρνηση, αφού παράλληλα, όπως υποστηρίζουν, θα μειώσει τους ελέγχους του κράτους προς τους πολίτες, θα αφήσει «λάσκα» τους όποιους οικονομικούς περιορισμούς, θα διευκολύνει τους δανειολήπτες και τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα και από την πίσω πόρτα θα δίνει παροχές, δήθεν για να αντιμετωπίσει τη διεθνή κρίση. Αν όλο αυτό, λένε στο ΠΑΣΟΚ, το κεφαλαιοποιήσει ο πρωθυπουργός και προκηρύξει εκλογές με βάση τη λίστα, η μονομαχία Παπανδρέου – Καραμανλή θα είναι καταλυτική. Στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός θα μειώσει τη δημοσκοπική διαφορά ανάμεσα στους δύο πολιτικούς αρχηγούς, σύμφωνα με τα όσα δείχνουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις, και «παλεύοντας» με τον Γιώργο, θα νικήσει ο Κώστας.

Από την άλλη υπάρχουν εκείνα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που θεωρούν πως στόχος του Καραμανλή είναι να φτάσει όσο το δυνατόν πιο κοντά στο τέλος της τετραετίας, πιστεύοντας ότι θα ξεπεράσει τα σημερινά του αδιέξοδα.

Έχοντας στη διάθεσή του όλα τα σενάρια που εξυφαίνουν οι συνεργάτες του, θα παίξει ακόμα και με τους θεσμούς. Αν τον συμφέρουν τώρα οι εκλογές, θα τις κάνει με όποιο κόστος, αν δεν τον συμφέρουν και θέλει πίστωση χρόνου, θα τις αφήσει για μετά. Ωστόσο, άλλα στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Παπανδρέου υποστηρίζουν ότι όλο το παιχνίδι το παίζει ο Ρουσόπουλος και επειδή ο υπουργός Επικρατείας θα θελήσει να καλύψει τις πολιτικές του αμαρτίες, αν φυσικά υφίστανται σε σχέση με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, θα πιέσει για πρόωρες εκλογές γνωρίζοντας ότι έτσι επέρχεται παραγραφή. Θα του τις επιβάλει ο Ρουσόπουλος τις εκλογές, έλεγαν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη!

Γι’ αυτό και δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο, μέσα από μια τεχνητή πολιτική κρίση που θα δημιουργηθεί, με μια υποτιθέμενη αμφισβήτηση του πρωθυπουργού από γαλάζιο στέλεχος ή βουλευτή, να βρεθεί η κυβέρνηση στα πρόθυρα νευρικής κρίσης και να προκηρύξει εκλογές πριν ή μετά τον προϋπολογισμό.

Με έξυπνο τρόπο η κυβέρνηση κρατά ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, μετά και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο τέλος του Υπουργικού Συμβουλίου. Και αναλόγως με τι τον συμφέρει πολιτικά, και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη συγκυρία, τα πρόσωπα και τις καταστάσεις, ο Κ. Καραμανλής θα προχωρήσει σε εκλογές την κατάλληλη στιγμή.


Σχολιάστε εδώ