Ανακάμπτουν οι αγορές, «βουλιάζει» η Αθήνα!
Την ώρα που τα διεθνή χρηματιστήρια έδειχναν σημάδια ανάκαμψης χθες, εν αναμονή της έγκρισης του αμερικανικού σχεδίου για τις τράπεζες, το Χρηματιστήριο της Αθήνας αποτελούσε θλιβερή εξαίρεση: η νέα σοβαρή πτώση των και οι εκροές ξένων επενδυτικών κεφαλαίων βύθιζαν την αγορά στη μιζέρια, καθώς μάλιστα τα ξένα κεφάλαια αμφισβητούν ανοικτά τη σοβαρότητα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής.
Όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς που βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο Λονδίνο για την παρουσίαση ελληνικών μετοχών σε ξένους επενδυτές, η πολιτική του Γ. Αλογοσκούφη και ο κίνδυνος πολιτικής αστάθειας στη χώρα μας υπονομεύουν τη διεθνή εμπιστοσύνη στην αγορά.
Διαχειριστές μεγάλων επενδυτικών χαρτοφυλακίων εκδήλωσαν έντονο ενδιαφέρον για τις παρουσιάσεις που διοργανώθηκαν στο Λονδίνο, αλλά έφυγαν με «πικρή γεύση», αφού δεν έλαβαν πειστικές απαντήσεις στις αιτιάσεις τους. Έντονα ήταν τα παράπονα για την αλλοπρόσαλλη φορολογική πολιτική Αλογοσκούφη, αφού μέχρι και τον Αύγουστο η κυβέρνηση έστελνε το μήνυμα ότι δεν θα επιβαρυνθούν με νέους φόρους οι επενδυτές, ενώ λίγες εβδομάδες αργότερα έκανε ακριβώς το αντίθετο, με την επιβολή φόρου υπεραξίας και πρόσθετου φόρου στα μερίσματα.
Οι ξένοι διαχειριστές έδειξαν να αδυνατούν να αντιληφθούν πώς η ελληνική κυβέρνηση έγινε ξαφνικά η μοναδική παγκοσμίως που επιβάλλει νέους φόρους στα επενδυτικά κεφάλαια εν μέσω παγκόσμιας χρηματιστηριακής κρίσης, την ώρα που οι περισσότερες κυβερνήσεις ψάχνουν τρόπους για να ενισχύσουν τις αγορές τους.
Δυσμενείς εντυπώσεις έχει προκαλέσει και ο χειρισμός Αλογοσκούφη στο ζήτημα της εγγύησης των καταθέσεων, καθώς αρχικά οι δηλώσεις του δημιούργησαν την εντύπωση ότι το Δημόσιο θα προσφέρει «απόλυτη εγγύηση», αλλά γρήγορα έγινε σαφές ότι αυτό ούτε είναι στις προθέσεις του υπουργείου ούτε και μπορεί να γίνει χωρίς σοβαρότατες δημοσιονομικές επιπτώσεις, όταν το δημόσιο χρέος ήδη φθάνει το 100% του ΑΕΠ. «Μόνο εικόνα σοβαρότητας δεν δίνουν διεθνώς τέτοιου είδους επιπόλαιες δηλώσεις χωρίς αντίκρισμα», σχολίαζαν χρηματιστές που παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις (road shows) στο Λονδίνο.
Πειστικές απαντήσεις δεν πήραν οι ξένοι ούτε για το σχέδιο της κυβέρνησης και της διοίκησης της ΔΕΗ για το μέλλον της επιχείρησης, που από κερδοφόρο μονοπώλιο έχει μεταμορφωθεί ξαφνικά σε ένα ζημιογόνο όμιλο με όλο και σοβαρότερα οικονομικά προβλήματα. Ούτε εξηγήθηκε πειστικά η απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει στην Deutsche Telekom να ελέγξει τον ΟΤΕ, χωρίς να πληρώσει δεκάρα για τις μετοχές της μειοψηφίας.
«Τα road shows πέτυχαν, αλλά η ασθενής αγορά της Αθήνας θα εξακολουθήσει να… χαροπαλεύει», σχολίαζαν χρηματιστές, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ο υπουργός Οικονομικών δείχνει να αδιαφορεί με πρωτόγνωρο τρόπο για τα προβλήματα της αγοράς. «Έχει πάντα ανοικτές πόρτες για τους τραπεζίτες, αλλά με τους εκπροσώπους των χρηματιστών έχει χρόνια να συναντηθεί για να ακούσει τις
απόψεις μας», τόνιζαν χαρακτηριστικά.
Ν. Χ.