Αναβρασμός για το Βατοπέδι

Σε περιοχές, όπως το Πανόραμα (την ακριβότερη της Θεσσαλονίκης), την Θέρμη, την Καρδία, τον Τρίλοφο, τους Νέους Επιβάτες, όπου η εμπορική αξία άρτιου και οικοδομήσιμου οικοπέδου ξεκινά από τα 200.000 το στρέμμα και φτάνει στο ένα εκατομμύριο (στο Πανόραμα), κοστολογήθηκαν από τις επιτροπές που συνέστησε η κυβέρνηση από 7 έως 50 χιλιάδες, φουσκώνοντας τις τσέπες των… μοναχών και των συνεργατών τους.

Η οργή των κατοίκων των περιοχών γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, όταν συνειδητοποιούν πως τα «φιλέτα» παραχωρήθηκαν δίχως να ενημερωθούν ούτε οι αντίστοιχοι δήμοι και πως την επαύριο της υπογραφής των συμβάσεων παραχώρησης αυτά πωλήθηκαν-πάλι εν κρυπτώ- σε ιδιωτικές κατασκευαστικές εταιρείες, οι περισσότερες από τις οποίες ανήκουν σε γνωστούς για τις «άκρες» τους επιχειρηματίες.

Τι έμαθαν οι κάτοικοι της ανατολικής Θεσσαλονίκης και τρελάθηκαν;

1 Έμαθαν ότι τα 5 στρέμματα που δόθηκαν στο Πανόραμα της Θεσσαλονίκης εκτιμήθηκαν προς 250 χιλιάδες ευρώ (δηλαδή 50.000 το στρέμμα), όταν η τιμή του ενός στρέμματος στην περιοχή ξεπερνάει το 1 εκατομμύριο ευρώ!

2 Έμαθαν ότι τα οικόπεδα που δόθηκαν στην Καρδία, τον Τρίλοφο και τους Νέους Επιβάτες της ανατολικής Θεσσαλονίκης εκτιμήθηκαν προς 7.000-10.000 το στρέμμα, όταν η μέση τιμή τους στην αγορά είναι 250.000 το στρέμμα.

3 Έμαθαν ότι τα 46 συνολικά στρέμματα (52 άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα και όχι αγροτεμάχια) του δήμου Μίκρας (Καρδία, Τρίλοφος) κοστολογήθηκαν με 250.000 ευρώ στη σύμβαση ανταλλαγής της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου με την μονή και δύο ημέρες μετά την παραχώρηση πωλήθηκαν στην «Ανθέμια» ΑΤΕ του Πάπιστα με 16 εκατομμύρια.

Το αποκορύφωμα όλων αυτών ήταν η πληροφορία που διέρρευσε για το κοσμικότερο και ακριβότερο ορεινό χωριό της Μακεδονίας, τον Άγιο Αθανάσιο της Πέλλας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί στην Αράχοβα του ελληνικού βορρά, λόγω της γραφικότητάς του και της γειτνίασης με το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν. Εκεί λοιπόν που ο κάθε νεόπλουτος και μεγαλομεσαίος Θεσσαλονικιός ονειρεύεται να αποκτήσει κάποτε ένα σπίτι (πολλοί το βλέπουν ως εισιτήριο κοινωνικής ανόδου), δόθηκαν 180 στρέμματα στον κ. Εφραίμ και τους… συνεταίρους του, με τιμή στρέμματος 298 ευρώ. Πρόκειται για ολόκληρη την πλαγιά που περιβάλλει το χωριό και όπου η πραγματική αξία του στρέμματος φτάνει και τα 250.000 ευρώ!

Με αυτά και αυτά, το κλίμα στους χώρους συνάθροισης (καφενεία, δημοτικά καταστήματα κ.λπ.) των περιοχών που βρέθηκαν στο στόχαστρο των… οικοπεδοφάγων έγινε έντονο και οι κάτοικοι ασκούν εντονότατες πιέσεις τόσο στους τοπικούς άρχοντες όσο και στους βουλευτές της πλειοψηφίας, που τους ζητούν «να κόψουν τον λαιμό τους για να επιστραφεί η δημόσια περιουσία».

Επίκεντρο της αναταραχής ο δήμος Μίκρας, στην περιοχή του οποίου βρίσκεται και το μεγαλύτερο τμήμα των οικοπέδων που χαρίστηκαν. Όπως είχαμε αποκαλύψει σε προηγούμενο δημοσίευμά μας, ο δήμαρχος Θόδωρος Γκουστίλης μόλις είχε αντιληφθεί την παραχώρηση των 52 οικοπέδων από την ΚΕΔ στην μονή, στύλωσε τα πόδια και απειλώντας με ακύρωση της παραχώρησης χώρου για την κατασκευή των δύο νοσοκομείων, απαίτησε να ακυρωθεί το νέο συμβόλαιο που ήταν προς υπογραφή (για παραχώρηση κι άλλων 22 οικοπέδων). Οι αντιδράσεις του έπιασαν τόπο, με αποτέλεσμα το υπό υπογραφή συμβόλαιο να ακυρωθεί και να υπογραφεί μνημόνιο ανάμεσα στην ΚΕΔ και τον Δήμο, σύμφωνα με το οποίο τα 22 οικόπεδα θα αποδοθούν στην τοπική κοινωνία για να εγκατασταθούν κοινωνικές υπηρεσίες.

Η επιτυχία αυτή «άνοιξε την όρεξη» των κατοίκων, που πραγματοποίησαν συλλαλητήριο με αίτημα τη διακοπή των οικοδομικών εργασιών σε οικόπεδα που είχαν παραχωρηθεί στη μονή και στη συνέχεια πουλήθηκαν σε εργολάβους, συνεργεία των οποίων εργάζονται νυχθημερόν χτίζοντας μεζονέτες πολυτελείας.

Οι διαδηλωτές κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν έξω από τα υπό κατασκευή κτίρια και διαδήλωσαν, φωνάζοντας συνθήματα, ενώ κατέλαβαν συμβολικά και το εργοτάξιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συλλαλητήριο των κατοίκων το «παρών» έδωσαν οι δήμαρχοι Μίκρας και Θέρμης Γκουστίλης και Παπαδόπουλος, οι βουλευτές Ρεγκούζας και Σαλαγκούδης (από τη ΝΔ), Γερανίδης και Τσιόκας (ΠΑΣΟΚ), Αμανατίδου (ΣΥΝ).

Εκτός των άλλων στους συγκεντρωμένους μίλησε και ο πρώην υφυπουργός Αδάμ Ρεγκούζας, ο οποίος έκανε λόγο για μεγάλο ηθικό και πολιτικό θέμα, για το οποίο πρέπει να υπάρξει και πολιτική αποκατάσταση της ζημιάς που έγινε.

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, το δημοτικό συμβούλιο Μίκρας σε ψήφισμα διαμαρτυρίας που εξέδωσε ομόφωνα, ζητά να «παγώσουν» άμεσα όλες οι οικοδομικές δραστηριότητες στα οικόπεδα.

Το ψήφισμα διαμαρτυρίας του δημοτικού συμβουλίου κοινοποιήθηκε μεταξύ άλλων στον πρωθυπουργό, στα υπουργεία Υγείας, ΠΕΧΩΔΕ, στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης κ.ά.

Παρόμοιες και ίσως ηχηρότερες αντιδράσεις σχεδιάζουν και άλλοι δήμοι της περιοχής, όπου κυοφορούνται σκέψεις ακόμη και για κατάθεση αγωγών κατά της μονής με αίτημα να αποδοθούν στις τοπικές κοινωνίες τα οικόπεδα που της δόθηκαν και τα έσοδα που αποκομίστηκαν από τις πωλήσεις όσων πρόλαβαν να… ξεπουληθούν. Για να δούμε…


Σχολιάστε εδώ