XΡΗΜΑτιστήριο

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 247,7 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 26,5 ήταν προσυμφωνημένες. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν αυτές των Τροφίμων-ποτών, Τηλεπικοινωνιών και Κοινής Ωφέλειας, ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο παρουσίασαν εκείνες των Τεχνολογίας, Πετρελαίου-Αερίου και Ασφαλειών. Την επομένη η πτώση του δολαρίου σε συνδυασμό με την κατακόρυφη άνοδο των τιμών του πετρελαίου, την απροθυμία των υπουργών οικονομικών των μελών του G7 να ακολουθήσουν το αμερικανικό μοντέλο διάσωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα και το κλείσιμο των εγχώριων θέσεων από την εφαρμογή των μέτρων για τις ανοικτές πωλήσεις προκάλεσαν καθίζηση των δεικτών στις ΗΠΑ, μεγάλες απώλειες των αγορών στην Ευρώπη και βίαιη πτώση στη Σοφοκλέους, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 3.062,72 μονάδες, παρουσιάζοντας σημαντικές απώλειες σε ποσοστό 3,55%, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 273,2 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 16,5 αφορούσαν πακέτα. Στο κόκκινο οι δεικτοβαρείς μετοχές, με απώλειες μεγαλύτερες του 6% για Κύπρου, Μυτιληναίο, MPB, Intralot, του 5% για Εθνική, ΔΕΗ, Eurobank, του 4% για Alpha Bank, Πειραιώς, Ταχ. Ταμιευτήριο, Ελλάκτωρ, του 3% για Ελ. Πετρέλαια, Coca Cola, και του 2% για Αγροτική, MIG, Motor Oil. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία επικράτησαν σταθεροποιητικές τάσεις, καθώς οι επενδυτές εμφανίστηκαν διστακτικοί τόσο στις τοποθετήσεις όσο και στις ρευστοποιήσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 3.062,83 μονάδες, παραμένοντας αμετάβλητος στο 0%, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 330,1 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 151,6 αφορούσαν προσυμφωνημένες. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,42%, ο μεσαίας σημείωσε απώλειες 0,18% και ο FTSE/80 έκλεισε με πτώση σε ποσοστό 0,53%. Την επομένη οι επενδυτές, εν αναμονή των διαβουλεύσεων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού σχετικά με την ψήφιση του σχεδίου εξόδου από τη χρηματοπιστωτική κρίση και επηρεασμένοι από τη γενικότερη πορεία των διεθνών αγορών, προχώρησαν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 3.070,40 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο σε ποσοστό 0,25%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 244,7 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 49,2 αφορούσαν πακέτα. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 140 ενισχύθηκαν, 95 υποχώρησαν και 43 παρέμειναν αμετάβλητες.

> Όταν οι περισσότεροι από τους δημοσιογράφους του star system κάνανε τα μπάνια τους, εμείς από τις 24/8/2008 γράφαμε… «Αληθεύει ότι ”κούτα” με στοιχεία της γερμανικής Εισαγγελίας, που αφορούν την πολύκροτη υπόθεση της Siemens, μεταφέρθηκαν μεσοβδόμαδα τόσο στην πρεσβεία της Γερμανίας στην Ελλάδα όσο και στην αντίστοιχη στην Τουρκία;…»

> Τι και αν η Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ έχει καταφέρει μέσα σε λίγους μήνες ζωής να προσελκύσει το ενδιαφέρον οκτώ επιχειρήσεων, το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση στο κάλεσμα των αλλοδαπών εταιρειών, απέχοντας έτσι πολύ από το να πλησιάσει τα μεγέθη των αντίστοιχων ευρωπαϊκών αγορών.

> Ακονίζουν ήδη τα μαχαίρια τους! Ο λόγος για τους ισχυρούς ιδιωτικούς ομίλους υγείας, οι οποίοι αναμένεται να κονταροχτυπηθούν μέχρι τελικής πτώσης, προκειμένου να αποκτήσουν τις λίγες εναπομείνασες νοσοκομειακές δραστηριότητες της χώρας. Προς λύπη τους πάντως, η Interamerican πλάσαρε μεσοβδόμαδα στην αγορά τη νέα σειρά προγραμμάτων του Συστήματος Υγείας Medisystem, με κύρια χαρακτηριστικά το φθηνό ασφάλιστρο και την αύξηση στα επιδόματα νοσηλείας σε κρατικά νοσοκομεία.

> «Αποεπένδυση» που δρομολογεί εξελίξεις και αφήνει πολλά αναπάντητα ερωτήματα! Στους δυο εκ των βασικών μετόχων καθώς και της ομάδας των επιχειρηματιών που κρύβονται πίσω τους περνά το 16% του μετοχικού κεφαλαίου της Proton Bank, που το κατείχε μέχρι πρότινος το IRF της κ. Αγγελικής Φράγκου. Γιατί άραγε;

> Καιρό είχαμε να ακούσουμε, για προς τα κάτω αναθεώρηση μεγεθών τρέχουσας χρήσης! Η διοίκηση της εισηγμένης επιχείρησης Κλουκίνας Λάππας εκτίμησε ότι οι πωλήσεις του ομίλου θα αυξηθούν κατά 15% χαμηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψή της.

> Είναι κι αυτό έργο… Καραμανλή! Πόσοι από τους προϋπολογισμούς που κατατέθηκαν επί «γαλάζιας» διακυβέρνησης απέτυχαν παταγωδώς στις εκτιμήσεις τους, με αποτέλεσμα να ανατραπούν στην πορεία, αναθεωρώντας έτσι πλήρως τα μεγέθη τους; Μα θέλει και ερώτημα, «τέσσερις στους τέσσερις».

> Λογική του παραλόγου! Τι και αν οι εγχώριες δεικτοβαρείς μετοχές διατηρούν τα μεγέθη τους σε λογική απόκλιση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο αποτίμησης, η ελληνική χρηματαγορά κατάφερε να παρουσιάσει τις μεγαλύτερες απώλειες σε σχέση με τα υψηλά της, μεταξύ των περισσότερων διεθνών κεφαλαιαγορών.

> Τόσο μεγάλη είναι η «ξενομανία» που διακατέχει τη Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας για επενδύσεις που έχουν να κάνουν με την Τουρκία και τη ΝΑ Ευρώπη, ώστε να έχει «αφήσει στο έλεός τους» κάποιες από τις εγχώριες θυγατρικές της εταιρείες. Πρόσφατο παράδειγμα η αρνητική πρωτιά της Εθνικής Asset Management ΑΕΔΑΚ, η οποία σε σύντομο χρονικό διάστημα κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες ενεργητικού από όλες τις εταιρείες του κλάδου της.

> Φαίνεται ότι «πάνε καλά» οι δουλειές της! Σε μια περίοδο οπου η αγορά εργασίας αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, που εκατοντάδες στελέχη αναζητούν καρέκλες, που οι διεθνείς όμιλοι ανακοινώνουν απολύσεις προσωπικού, η KANTOR management consultants ενδυναμώνει τη διοικητική της ομάδα.

> H πορεία των ευρωπαϊκών αγορών, η κατάρρευση των αμερικανικών κολοσσών και η αρνητική επενδυτική ψυχολογία έχουν δημιουργήσει βαρύ κλίμα στην αγορά των εγχώριων αμοιβαίων κεφαλαίων. Το παρήγορο του θέματος είναι ότι, παρά την παρατεταμένη χρηματοπιστωτική κρίση, η φυγή από αυτού του είδους τις επενδύσεις δεν φαίνεται να είναι ακόμη μαζική.

> Από το ζενίθ… στο ναδίρ οι μετοχές των ελλήνων εφοπλιστών στη Wall Street! Μεταξύ των μεγάλων χαμένων της οικονομικής κρίσης στις ΗΠΑ και οι μετοχές των εισηγμένων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών. Και όλα αυτά όταν ο αντίστοιχος επιχειρηματικός κλάδος στη χώρα μας «αρχίζει να βλέπει με καλό μάτι» την εισαγωγή των μελών του στο ΧΑ.

> Από τα χαμηλά στα υψηλά, από τα 0,87 ευρώ στα διαδοχικά limit up, που οδήγησαν τη μετοχή πάνω από τα 2,5 ευρώ! Τι μπορεί να άλλαξε μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα; Ποια η θέση των αρμοδίων για το θέμα; Ο λόγος για τη «θυγατρική» του Ομίλου Αθανασούλη εταιρεία Microland.

> Ακολουθούν την πεπατημένη! Η νέα θυγατρική εταιρεία AtticaBank Properties και όχι η αντίστοιχη Διεύθυνση Περιουσίας της Attica Bank είναι τελικά αυτή που θα αναλάβει τη βέλτιστη διαχείριση, την ανάπτυξη και την αύξηση των αποδόσεων της ακίνητης περιουσίας του ομίλου.

> «Τελευταίοι, καταϊδρωμένοι και εκτός κλίματος»! Έπρεπε να προχωρήσουν σε απαγόρευση του short selling οι εποπτικές αρχές των χωρών Αμερική, Αγγλία, Ιρλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Αυστραλία κ.λπ., ώστε να «δεήσει» ο κ. Πιλάβιος και να «φιλοτιμηθεί» ο κ. Καπράλος να επαναφέρουν το flagging στις πωλήσεις μετοχών. Εντύπωση πάντως προκάλεσε τόσο η μερική εφαρμογή του μέτρου όσο και η ατολμία τους να βάλουν οριστικούς φραγμούς στους κάθε λογής κερδοσκόπους.

> Τζάμπα πράγμα… για μια συναλλαγή που έγινε με βάση την αρχική συμφωνία του Απριλίου 2006! Στο 94,73% αυξήθηκε το ποσοστό της Εθνικής στο μετοχικό κεφάλαιο της τουρκικής Finansbank, έπειτα από την αγορά του 9,68% από τους παλαιούς μετόχους έναντι 697,15 εκατ. δολαρίων. Με αυτά και με αυτά άντε να προχωρήσει το πολυπαιγμένο και πολυδιαφημισμένο επιχειρηματικό deal με την Alpha ή την Πειραιώς.

> Αλήθεια σε ποιους κλάδους εισηγμένων εταιρειών οι μετοχές διαπραγματεύονται με πολύ υψηλά discounts; Μα θέλει και ερώτημα, τόσο στις Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου όσο και στις Ανώνυμες Επενδυτικές Εταιρείες Ακίνητης Περιουσίας.

> Τι είναι ένας χρόνος, μπρος στην αιωνιότητα! Τον ένατο μήνα του 2008 αποφάσισε να δημοσιεύσει η Τεχνική Ολυμπιακή τα στοιχεία – πληροφορίες και τις οικονομικές καταστάσεις της περυσινής περιόδου. Για την ιστορία πάντως, οι ζημιές όχι μόνο δεν μειώθηκαν, αλλά αυξήθηκαν κατά 935,51 εκατ. ευρώ, ενώ από τη μια η ανάκτηση κεφαλαίων της TOUSA θεωρείται τελειωμένη υπόθεση και από την άλλη υπεβλήθη αίτηση για την άρση της αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της.

> Παραήταν πολλές οι «ημικρατικές» διαφημίσεις και χορηγίες των απανταχού εμπλεκομένων με τα αγροτικά! Από ό,τι φαίνεται η επένδυση που έκανε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, σχετικά με την κατασκευή του πρώτου εμπορικού κέντρου της Θεσσαλίας, δεν θα αργήσει να αποσβεσθεί.

> Μπορεί ο δανεισμός μετοχών της ΕΤΕΣΕΠ να μεγεθύνει τις μερισματικές αποδόσεις, παρέχοντας τη δυνατότητα χρησιμοποιήσεως του ενεχειριάσματος ως περιθωρίου ασφάλισης, όμως οι επενδυτές που εμπλέκονται σε μια τέτοια διαδικασία δεν έχουν τη δυνατότητα ψήφου στις γενικές συνελεύσεις, ενώ χάνουν και το δικαίωμα είσπραξης των δωρεάν μετοχών.

> Η δήλωση ηθικής συμπαράστασης, στο κατά τα άλλα προστατευμένο κεφάλαιο, τους μάρανε! Ο λόγος για την ανακοίνωση της Citibank που από τη μια επιβεβαίωνε ότι οι τίτλοι ήταν εγγυημένοι, ενώ από την άλλη υπενθύμιζε ότι η Lehman Brothers βρίσκεται υπό καθεστώς πτώχευσης στις ΗΠΑ.

> «Καταξοδεύτηκε»! Αν δεν υπήρχε κάποιος άλλος λόγος, όπως για παράδειγμα εναρμονισμένη στήριξη ή γνώση του αντισυμβαλλόμενου πωλητή ή κάτι άλλο, τότε η αγορά 500 μετοχών της Προοδευτικής συνολικής αξίας 175 ευρώ, από τον πρόεδρό της κ. Κούτλα, ήταν άνευ λόγου και αιτίας.

> Παραήταν σοβαρές για να πέσουν στα «ψιλά γράμματα»! Ο λόγος για τις «ανώνυμες» καταγγελίες που εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Αθανασόπουλος, σχετικά με τις άνωθεν παρεμβάσεις στις προσλήψεις στελεχών, και τις συνεχιζόμενες διαρροές πληροφοριών προς πελάτες, ανταγωνιστές, κ.λπ.

> Πού φτάσαμε; Έπρεπε πρώτα να ενημερώσει ο Σύνδεσμος Επενδυτών και Διαδικτύου και μετά να ασχοληθεί με το θέμα η αρμόδια εποπτική αρχή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Ο λόγος για την κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ των μετόχων και της διοίκησης της εταιρείας Rilken.

> Επιλεκτική μεταχείριση, υπόθαλψη μιας νέας γενιάς προβληματικών επιχειρήσεων ή σχέδιο οριζόντιας παρέμβασης για τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας; Η ερώτηση αφορά την κυβέρνηση και την ανάληψη δράσης που έλαβε για τον όμιλο Λαναρά, που τυχαίνει να δραστηριοποιείται σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιφέρεια με μεγάλη εκλογική σημασία. Και κάτι ακόμα, πόσες από τις πιστώτριες τράπεζες έχουν προχωρήσει ήδη στην υπογραφή της τελικής πρότασης για τη χρηματοδότηση και γιατί η εταιρεία τις διαχωρίζει σε βασικές και μη;

> Επίδειξη ισχύος, από επίδοξο ενδιαφερόμενο των Ολυμπιακών Αερογραμμών; Η αναφορά μας στον κ. Θεόδωρο Βασιλάκη, πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Aegean Airlines, ο οποίος προέβη μεσοβδόμαδα σε αγορά 1.005.000 μετοχών της εταιρείας, συνολικής αξίας 4.019.700 ευρώ.

> Προβλεπόταν αναπροσαρμογή κατά 30%! Η καθίζηση της οικοδομικής δραστηριότητας, τα εντός και εκτός σχεδίου προβλήματα της εγχώριας αγοράς ακινήτων και οι μαζικές αντιδράσεις για τη φορολογική πολιτική φαίνεται να παγώνουν την αύξηση των αντικειμενικών αξιών για το 2009.

> Τι και αν η εισηγμένη επιχείρηση Μπουτάρης δεν έχει διανείμει μέρισμα τις τελευταίες χρήσεις, τι και αν η τιμή της μετοχής της έχει διολισθήσει επικίνδυνα, τι και αν η διοίκηση προσπαθεί να κάνει το μαύρο άσπρο, η γενική της συνέλευση αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει το διοικητικό της συμβούλιο προκειμένου θεσπίσει πρόγραμμα διάθεσης μετοχών σε στελέχη της εταιρείας και στο προσωπικό. Γιατί άραγε;

> Εκτός τόπου και χρόνου! Τι και αν η διεθνής πιστωτική κρίση έχει οδηγήσει ορισμένες από τις κυβερνήσεις των γειτόνων χωρών να καταργήσουν έστω και προσωρινά τον κεφαλαιακό φόρο επί των κερδών των μετοχών, ο κ. Αλογοσκούφης αδυνατεί να συνειδητοποιήσει τις επιπτώσεις που θα έχει στην Ελλάδα η από 1/1/2009 εφαρμογή του φόρου υπεραξίας.

> «… οι αρμόδιοι υπουργοί δεν φαίνονται διατεθειμένοι να ανοίξουν και άλλα μέτωπα…»! Ακόμα δεν στέγνωσε το μελάνι μας και με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προτείνεται η απαγόρευση χορήγησης νέων αδειών Επιβατικών Δημόσιας Χρήσης Αυτοκινήτων (Ταξί) έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2011.

> Έχει τη σημασία του! Άλλο η παραίτηση ενός στελέχους του τμήματος μετόχων, άλλο η απομάκρυνση υπαλλήλου της υπηρεσίας εταιρικών ανακοινώσεων, και άλλο η αποχώρηση του γενικού διευθυντή μιας εισηγμένης επιχείρησης. Πρόσφατο παράδειγμα αυτό της Folli Follie, με την αντικατάσταση του κ. Αγαπητού από τον αντιπρόεδρο της εταιρείας κ. Κουτσολιούτσο.

> Δεν είναι λίγες οι μετοχές των εταιρειών της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης που παίρνουν σιγά σιγά τον δρόμο της μεταφοράς τους στην Κατηγορία της «Χαμηλής Διασποράς, Εμπορευσιμότητας και Ειδικών Χαρακτηριστικών», καθώς η τιμή κλεισίματός τους πέφτει κάτω από το όριο των ευρώ 0,30 ευρώ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Paperpack.

> Σαν να μην πέρασε μια ημέρα! Σκιαγραφήθηκε το profil του κάθε επενδυτή; Ενημερώθηκε για τον κίνδυνο των τοποθετήσεων; Υπήρξαν έγγραφες εντολές αγοράς των συγκεκριμένων προϊόντων; Τα ίδια προβλήματα-ερωτήματα αντιμετώπισαν οι επενδυτές με τις μετοχές την περίοδο της χρηματιστηριακής φούσκας του ’99, τα ίδια αντιμετωπίζουν και σήμερα με τα σύγχρονα επενδυτικά εργαλεία του 2008.

> Ίδρυση εταιρείας Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας ή διατήρηση των αρμοδιοτήτων στις υπάρχουσες Διευθύνσεις της τράπεζας; Για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας ακούμε, αποτελέσματα όμως δεν βλέπουμε, καθώς το ξεπούλημα των φιλέτων φαίνεται να «προτιμάται» από την επαγγελματική διαχείριση.

> Μια η απεργία των λιμενεργατών, μια των τελωνειακών, και η πραγματική εικόνα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας παραμένει θολή. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών πάντως προσπαθούν να βρουν διέξοδο στο αδιέξοδο των εισαγωγών-εξαγωγών.

> Αντίθετη στο κλίμα της εποχής! Την ίδια περίοδο που εισηγμένες και βασικοί μέτοχοι προχωρούν σε αγορές μετοχών των εταιρειών τους, η Cyclon ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης των 210.970 ιδίων μετοχών που είχε στην κατοχή της.

> Η ρευστότητα αποτελεί διέξοδο στο αδιέξοδο της παρατεταμένης πιστωτικής κρίσης! Τι και αν οι τιμές των μετοχών έχουν καταβαραθρωθεί, τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων εκτοξεύθηκαν στα ύψη, έτσι όσοι διαθέτουν μετρητά μπορούν, παρά το ράλι του τιμαρίθμου, να ελπίζουν.

>Από φιλόδοξα σχέδια άλλο τίποτε, από πράξεις όμως το απόλυτο τίποτε! Τι και αν οι επισφάλειες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος έχουν χειροτερεύσει, τι και αν ο τραπεζικός δανεισμός της πλειονότητας των ελληνικών εταιρειών βρίσκεται σε αρκετά υψηλά επίπεδα, η αρμόδια εποπτική αρχή της Τράπεζας της Ελλάδας εξακολουθεί να παρέχει στα μέλη της πίστωση χρόνου. Και πώς να μην το κάνει, όταν ο «ελεγκτής» κ. Προβόπουλος ανήκε μέχρι πρότινος στο στελεχικό δυναμικό «ελεγόμενου» ιδιωτικού πιστωτικού ιδρύματος, γεγονός που έρχεται σε σύγκρουση συμφερόντων. Ο πρωθυπουργός πάντως ως ένας απλός παρατηρητής των εξελίξεων, συρόμενος πίσω από τις δημοσκοπήσεις, στήριξε τη διοίκηση της ΤτΕ, επισημαίνοντας τον ρόλο που διαδραματίζει στην περαιτέρω θωράκιση της εθνικής οικονομίας και των ελληνικών νοικοκυριών.

> Είστε ιδιοκτήτης μεγάλης ακίνητης περιουσίας και επιζητάτε ευνοϊκό φορολογικό σύστημα; Αν ναι, υπάρχει λύση, καθώς με τη βοήθεια δικηγόρου, συμβολαιογράφου και λογιστή, μπορεί να προχωρήσετε στη σύσταση μιας εταιρείας real estate με ιδιοκτήτη μια υπεράκτια εταιρεία.

> Επιστημονική ημερίδα ή ένα ακόμη από τα πολλά gala της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών; Μπορεί η πρόληψη της απάτης στα ηλεκτρονικά μέσα να αποτελεί σοβαρό θέμα, η νομική όμως αντιμετώπισή του από πλευράς των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι τουλάχιστον απαράδεκτη.

> Η παγκόσμια κρίση δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως άλλοθι! Παταγώδης αποτυχία του οικονομικού επιτελείου και κατ’ επέκταση της κυβερνητικής πολιτικής δείχνει μεταξύ άλλων και η σημαντική κάμψη της τάξης του 64%, που σημειώθηκε το 2007 στην εισροή ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα.

> Η αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού και πάλι στο προσκήνιο! Σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, με πίεση στα spreads και αυξημένο κόστος χρήματος, η Πλαστικά Κρήτης αποφάσισε να προχωρήσει στη σύναψη 3ετούς κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 7 εκατ. ευρώ.

> Πώς αλλάζουν οι καιροί. Από την εποχή των «παχιών αγελάδων», που τα περισσότερα από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα προχωρούσαν στις συστάσεις πλήθους θυγατρικών εταιρειών, σε αυτήν τη μίζερη εποχή των υποβολών προαιρετικών δημόσιων προτάσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επιχειρηματική εξαγορά της Πειραιώς Χρηματοδοτικές Μισθώσεις από τη μαμά τράπεζα.

> «Αυξάνεται και πληθύνεται» ο κρατικός δανεισμός! Υπερκαλύφθηκε μεσοβδόμαδα η επανέκδοση του 5ετούς ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου, αγγίζοντας σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους τα 1,4 δισ. ευρώ, ενώ το πρόγραμμα των δημοπρασιών για το δ΄ τρίμηνο περιλαμβάνει την έκδοση ομολόγων που φθάνουν τα 280 εκατ. ευρώ.

> Με αφορμή τις πρόσφατες αποφάσεις που έλαβε η έκτακτη γενική συνέλευση της Ζήνων, ρωτάμε: 1) Ποια η «σχέση» του κλάδου της ρομποτικής με την εταιρεία διαφήμισης; και 2) πόσο θεμιτή μπορεί να είναι η παροχή αδείας εταιρικού μετασχηματισμού με επιχείρηση που είναι συνδεδεμένη με μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου;

>Αυτή είναι η απάντηση σε όλους εκείνους που με αφορμή την παρατεταμένη χρηματοπιστωτική κρίση των τραπεζών προσπάθησαν με δόλιο τρόπο να θέσουν θέμα κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών ΑΧΕΠΕΥ! Οι εγχώριες χρηματιστηριακές έχουν περισσότερα «διαθέσιμα» από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τα χρήματα των πελατών τους κρατούνται χωριστά απ’ αυτά των ίδιων λογαριασμών, ενώ οι τίτλοι είναι στο όνομα του τελικού ιδιώτη επενδυτή

> Εδώ δεν μπόρεσαν να εποπτεύσουν τα του οίκου τους, δεν φάνηκαν ικανοί να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των μετόχων τους και εμείς εδώ στην «ψωροκώσταινα» Ελλάδα τους χρυσοπληρώνουμε ως «ειδικούς» συμβούλους! Η αναφορά μας στην Goldman Sachs, που ανέλαβε την «εργολαβία» πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.

> Αποτελεί σύνηθες φαινόμενο… Προβλέψεις μικρότερες των επιβαρύνσεων! Ο τακτικός φορολογικός έλεγχος της Βιοτέρ για τη χρήση 2007 «έδειξε» καταβλητέους φόρους και προσαυξήσεις ύψους 231.420 ευρώ, εκ των οποίων τα 31.420 ευρώ αναμένεται να μεταφερθούν στα αποτελέσματα του 2008.

> Από επενδυτικές τράπεζες σε εταιρείες holding… κοινωνικοποιώντας τις ζημιές και ιδιωτικοποιώντας τα κέρδη! Η αναφορά μας στις Morgan Stanley και Goldman Sachs, οι οποίες αν και δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία των κεντρικών τραπεζών, εντούτοις λόγω της νέας τους δομής αναμένεται να επωφεληθούν από την πιστωτική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.


Σχολιάστε εδώ