MUSIC+ MEDIA

// Το μεγάλο πρόβλημα είναι πώς αυτές οι εταιρείες θα καταφέρουν να φέρουν τη μουσική που παράγουν στους καταναλωτές.

// Ο τομέας των ανεξάρτητων εταιρειών μεγαλώνει σε όλο τον πλανήτη, αποτέλεσμα του περιορισμού των δραστηριοτήτων των πολυεθνικών, αλλά και του γεγονότος ότι τα μέσα παραγωγής είναι πλέον προσιτά σε όλο και περισσότερους.

// Μέσα από αυτό το πρίσμα είναι ιδιαίτερα ευχάριστο το γεγονός ότι στην Αγγλία δημιουργείται ένας νέος φορέας εκπροσώπησης της μουσικής βιομηχανίας στον οποίο μετέχουν μέλη τόσο των πολυεθνικών (BPI) όσο και των ανεξάρτητων εταιρειών.

// Κωμικές καταστάσεις την εβδομάδα που μας πέρασε, καθώς στη συνέντευξη Τύπου του MTV υψηλόβαθμο στέλεχος δήλωνε πόσο πολύ σκοπεύουν να στηρίξουν την ελληνική μουσική, ενώ από την άλλη μεριά στις κρούσεις τόσο της ΑΕΠΙ, όσο και των άλλων δικαιούχων δικαιωμάτων, τα στελέχη του καναλιού στην Ελλάδα δηλώνουν ότι δεν θα πληρώσουν δικαιώματα διότι τα αποδίδει κεντρικά το κανάλι.

// Είναι ανησυχητική η άγνοια των στελεχών στην Ελλάδα για τη νομοθεσία γύρω από τα δικαιώματα, και πρέπει να είναι το πρώτο MTV παγκοσμίως το οποίο ξεκίνησε χωρίς να έχει τακτοποιήσει τα θέματα πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων. Το λάθος φυσικά δεν είναι του Βίκτωρα Ρέστη, αλλά των διαβεβαιώσεων των ξένων, και αυτοί στο τέλος θα βρεθούν να τα πληρώνουν.

// Μεγάλη μούφα ότι τα πάρκινγκ στη συναυλία της Madonna ήταν κλειστά «για λόγους ασφαλείας». Οι διοργανωτές επέλεξαν να μην τα πάρουν λόγω του ότι θα είχαν ένα αρκετά μεγάλο επιπλέον κόστος για να διαφυλάξουν τη λειτουργία και τη ροή τους και γι’ αυτό προτίμησαν τη δικαιολογία αυτή.

// Στην Ελλάδα μια συναυλία ήταν αρκετή για τη Madonna, όμως στην Αργεντινή, επειδή τρεις δεν έφτασαν, οι διοργανωτές αποφάσισαν να προσθέσουν και τέταρτη ημέρα συναυλιών. Μέσα σε τρεις ώρες ξεπούλησαν 70.000 εισιτήρια – η ταχύτερη προπώληση σε όλη τη Λατινική Αμερική.

// Ως απάντηση στο iTunes Store για τα iPhone η Amazon και η Google παρουσίασαν το mobile store για την πλατφόρμα Android, η οποία φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί αυτήν της Apple σε κάθε είδους κινητή συσκευή.

// Πιο σημαντική είδηση της προηγούμενης εβδομάδας, η οποία θα έχει επιδράσεις και στη δική μας αγορά, είναι η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι δισκογραφικές εταιρείες με τις υπηρεσίες εκπομπής (streaming) μουσικής στο internet. Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε μια αμοιβή 10,5% για τη χρήση της μουσικής.

// Η αμοιβή κινείται σε λογικά πλαίσια και εφόσον έγινε αποδεκτή από όλες τις πλευρές θα πρέπει να αναμένουμε σύντομα μια αντίστοιχη λογική να επικρατήσει και στην Ευρώπη, γεγονός που θα δώσει το πλαίσιο για να αναπτυχθούν εκατοντάδες νέες υπηρεσίες.


Σχολιάστε εδώ