Business as usual για τη Μονή Βατοπεδίου!

Παρά τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά, οι μοναχοί του Βατοπεδίου συνεχίζουν τις… business as usual, καθώς προς το παρόν η Επιτροπή για το ξέπλυμα χρήματος έχει προχωρήσει μόνο στη δέσμευση 41 εκατ. ευρώ από την πώληση του ολυμπιακού ακινήτου.

Σύμφωνα με έγγραφο που έφερε στο φως ο Δ. Γεωργακόπουλος της Πρωτοβουλίας Πολιτών και παρουσιάσθηκε από το «Αποκαλυπτικό Δελτίο» του Extra3, στις 17 Σεπτεμβρίου ο μοναχός Αναστάσιος ζήτησε εκ μέρους της Μονής Βατοπεδίου τη μεταφορά 1,3 εκατ. ευρώ από λογαριασμό που τηρείται στη Marfin Egnatia Bank σε λογαριασμό της Μονής στην Alpha Bank για την αποπληρωμή δανείου. Άλλα 200.000 ευρώ ζητήθηκε να μεταφερθούν επίσης σε λογαριασμό στην Alpha Bank για την κάλυψη «ταμειακών αναγκών» – ως γνωστόν ο ταπεινός ασκητικός βίος γεννά μεγάλες ταμειακές ανάγκες…

Το τραπεζικό απόρρητο που καλύπτει τις συναλλαγές της Μονής με τη Marfin Egnatia Bank δεν επιτρέπει ασφαλή εξαγωγή συμπερασμάτων, σχετικά με το αν η τράπεζα του ομίλου του κ. Ανδρέα Βγενόπουλου διεκπεραίωσε τις συναλλαγές που ζητήθηκαν από τη Μονή.

Δημιουργούνται, όμως, από το έγγραφο αυτό πολλά ερωτήματα σχετικά με τις συναλλαγές της Μονής με το τραπεζικό σύστημα, αφού ήδη από τις 15 Σεπτεμβρίου ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε απευθύνει συμπληρωματική παραγγελία προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Γ. Κολιοκώστα, ζητώντας τη δέσμευση «των ακινήτων που περιήλθαν στη Μονή Βατοπεδίου και των χρημάτων τα οποία εισέπραξε η ίδια Μονή από την πώληση ακινήτων, που περιήλθαν σε αυτήν από την ανταλλαγή, μεταξύ των οποίων και ολυμπιακό ακίνητο».

Ύστερα απ’ αυτήν την παραγγελία, η Επιτροπή του υπουργείου Οικονομίας (τέως Ανεξάρτητη Αρχή Ζορμπά…) για το ξέπλυμα χρήματος δέσμευσε μόνο 41 εκατ. ευρώ από τις καταθέσεις της Μονής, δηλαδή όσα εισέπραξε η Μονή από την πώληση του ολυμπιακού ακινήτου, το οποίο αρχικά προοριζόταν να στεγάσει το υπουργείο Απασχόλησης.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι ήδη διεξάγονται έρευνες από την Επιτροπή και για τα υπόλοιπα τεράστια ποσά που έχει εισπράξει η Μονή από τις πωλήσεις ακινήτων, αλλά και την εκμετάλλευση ή αξιοποίηση ακινήτων που περιήλθαν στη Μονή μέσω αμφισβητούμενων συναλλαγών με το Δημόσιο. Στόχος είναι να δεσμευθούν όλα τα κεφάλαια που προέρχονται από αμφισβητούμενες συναλλαγές με το Δημόσιο, σύμφωνα με την παραγγελία Σανιδά, μέχρι να ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα για τη νομιμότητα της απόκτησης των ακινήτων από τη Μονή.

Στελέχη της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο, όμως, για εντελώς προσχηματική λειτουργία της Επιτροπής για το ξέπλυμα χρήματος, επισημαίνοντας ότι το ολυμπιακό ακίνητο είναι μόνο ένα απειροελάχιστο τμήμα της τεράστιας ακίνητης περιουσίας στη βόρεια Ελλάδα, η οποία περιήλθε στην κατοχή της Μονής στο πλαίσιο της ανταλλαγής εκτάσεων για τη Βιστωνίδα. Ένα μέρος των εκτάσεων αξιοποιεί με συμφωνίες αντιπαροχής η εταιρεία Ανθεμιάς του Ομίλου Πάπιστα.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, τα έσοδα που έχει η Μονή από τα ακίνητα αυτά είναι ήδη τεράστια, όπως και οι άλλες συναλλαγές της για την αξιοποίηση εκτάσεων που περιήλθαν στην κατοχή της με αμφίβολης νομιμότητας ανταλλαγές (τραπεζικά δάνεια για την αξιοποίηση ακινήτων κ.ά.). Μόνο με τη δέσμευση των 41 εκατ. ευρώ από την πώληση του ολυμπιακού ακινήτου είναι αδύνατο να σταματήσουν όλες οι «ιερές μπίζνες» της Μονής, οι οποίες στηρίζονται στις αμφισβητούμενες συναλλαγές με το Δημόσιο, ώστε να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον, μέχρι τις τελικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης, τονίζουν οι ίδιοι.

Ενδεικτικό του μεγέθους των επιχειρηματικών συναλλαγών της Μονής είναι το ύψος των δανείων που έχει εξασφαλίσει από τράπεζες, με συμφωνίες που ξεφεύγουν από το πλαίσιο της συνήθους τραπεζικής πρακτικής. Από την Εμπορική η Μονή έχει αντλήσει ήδη 22 εκατ. ευρώ, ενώ το πιστωτικό όριο του αλληλόχρεου λογαριασμού που διατηρεί στην τράπεζα φθάνει τα 48 εκατ. ευρώ. Αλληλόχρεο λογαριασμό με όριο δανεισμού 50 εκατ. ευρώ διατηρεί η Μονή και σε δεύτερη τράπεζα.

Όπως κατήγγειλαν άλλοι μοναχοί του Αγίου Όρους με επιστολή τους στα μέλη του Κοινοβουλίου, η Μονή Βατοπεδίου ελέγχει και off shore εταιρεία για χρηματιστηριακές συναλλαγές! Μάλιστα, το χαρτοφυλάκιό μετοχών της Μονής θεωρείται ότι είναι μεγάλης αξίας και περιλαμβάνει και μετοχές της Marfin Investment Group, οι οποίες αποκτήθηκαν κατά τη μεγάλη αύξηση κεφαλαίου του ομίλου το περασμένο καλοκαίρι.

Το πλέγμα όλων αυτών συναλλαγών καλείται τώρα να διερευνήσει η Επιτροπή για το ξέπλυμα χρήματος, αν όντως επιδιώκεται από την κυβέρνηση και τη Δικαιοσύνη να διαπιστωθεί ποια περιουσιακά στοιχεία της Μονής αποτελούν προϊόν των αμφισβητούμενων συναλλαγών με το Δημόσιο και να τα δεσμεύσει για να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον, μέχρι τις τελικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Προς το παρόν, όμως, η Επιτροπή για το ξέπλυμα, που μόλις ιδρύθηκε από τις… στάχτες της καταργημένης Αρχής Ζορμπά, δεν δείχνει να κινείται με την απαιτούμενη ταχύτητα και αποφασιστικότητα…


Σχολιάστε εδώ