Όλα νόμιμα τα βρήκαν οι ορκωτοί εκτιμητές!

Δεν μας τα λένε καλά οι ορκωτοί εκτιμητές. Με πληρωμένη ανακοίνωσή τους στις εφημερίδες αναλύουν μία προς μία τις εκτιμήσεις τους και τις βρίσκουν όλες… σωστές και νόμιμες! Γιατί τότε έγινε όλη η… φασαρία; Όλοι αυτοί που μιλούσαν για υπέρογκες υπερτιμολογήσεις για τις οποίες έχει παρέμβει και η Δικαιοσύνη και οι οποίες συνιστούν το σκάνδαλο για άλλη… υπόθεση έλεγαν;
Ενδεικτικά παραθέτουμε κάποια αποσπάσματα από την ανακοίνωση αυτή:
«Όπως εμφανίζεται στα σχετικά συμβόλαια ανταλλαγής ”οι αποχαρακτηρισμοί” των δασικών εκτάσεων σε άρτια και οικοδομήσιμη γη έγιναν στη βάση τοπογραφικών από ιδιώτη τοπογράφο μηχανικό, τα οποία έχουν συνταχθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία από την ημερομηνία ολοκλήρωσης των εκθέσεων εκτίμησης του ΣΟΕ.
=Με δεδομένο ότι ”οι αποχαρακτηρισμοί” έγιναν μετά τις εκτιμήσεις από το ΣΟΕ θα έπρεπε να ζητηθούν επανεκτιμήσεις πριν από την υπογραφή των συμβολαίων, διότι άλλαξαν δραστικά τα χαρακτηριστικά των ακινήτων.
=Σε όλα τα σχετικά συμβόλαια ανταλλαγής αναγράφεται ότι: ”τα ανταλλασσόμενα ακίνητα του Δημοσίου εξετάσθηκαν και επιβεβαιώθηκε ως προς την ακρίβεια των στοιχείων τους και ειδικά σε ό,τι αφορά την εκτιμηθείσα από το ΣΟΕ αξία, σε σχέση με την εκτιμηθείσα και από τον ίδιο αξία τους και σε ό,τι αφορά τα τεχνικά στοιχεία (τοπογραφικά διαγράμματα που τα συνοδεύουν) και από τοπογράφο μηχανικό της αρμόδιας υπηρεσίας του Δημοσίου”.
=Οι 200 περίπου εκτιμήσεις ακινήτων που ζητήθηκε να γίνουν από το ΣΟΕ για την ανταλλαγή ακινήτων του Δημοσίου με την Ιερά Μονή Βατοπεδίου καλύπτουν χρονικό διάστημα πάνω από δώδεκα μήνες (Μάρτιος 2006-Μάρτιος 2007). Καμία υπηρεσία του Δημοσίου δεν εξέφρασε αντίρρηση γραπτώς ή προφορικώς για τις υποτιθέμενες υποεκτιμήσεις των ακινήτων του Δημοσίου.
=Η εκτίμηση της Λίμνης Βιστωνίδας από το ΣΟΕ (63.000.000 ευρώ) είναι στο ήμισυ της αντίστοιχης εκτίμησης από ιδιωτική εκτιμητική εταιρεία (120.000.000 ευρώ). Πού είναι η υπερεκτίμηση από το ΣΟΕ για την οποία καλείται να απολογηθεί;
=Για τα ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ η αντικειμενική αξία ήταν δεκαοκτώ εκατομμύρια ευρώ (18.000.000 ευρώ), ενώ η εκτίμηση του ΣΟΕ ήταν υπερδιπλάσια, ήτοι τριάντα εννέα εκατομμύρια πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ (39.500.000 ευρώ)».
Δηλαδή το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών πετάει το… μπαλάκι στο Δημόσιο καθώς αναφέρει ότι οι 200 εκτιμήσεις που έκανε για την ανταλλαγή ακινήτων του με άλλα της Μονής Βατοπεδίου εξετάσθηκαν και από τοπογράφους-μηχανικούς αρμόδιους κρατικής υπηρεσίας και επιβεβαιώθηκε η ακρίβεια των στοιχείων τους! Επίσης αναφέρει ότι επειδή οι αποχαρακτηρισμοί έγιναν μετά τις εκτιμήσεις θα έπρεπε να ζητηθεί να γίνουν επανεκτιμήσεις με βάση τα νέα δεδομένα!
Ουσιαστικά το ΣΟΕ βγάζει την… ουρά του από έξω και τα ρίχνει όλα στο Δημόσιο! Αφού όμως γνώριζε ότι άλλαξαν τα δεδομένα με τους αποχαρακτηρισμούς, γιατί δεν ζήτησε ως πιο αρμόδιο όργανο να γίνουν επανεκτιμήσεις; Μήπως επειδή οι αρχικές τους… βολεύουν όλους;


Σχολιάστε εδώ