Χρειάζεται λαϊκή αντεπίθεση

Η αντιδικομματική ρητορεία, που χρησιμοποιήθηκε στη διάρκεια των προηγούμενων μηνών από την ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, τώρα αντικαθίσταται και από ατζέντες για κοινή δράση και δηλώσεις, όπως αυτή του Αλ. Τσίπρα, ότι το ΠΑΣΟΚ «μετακινήθηκε προς τα αριστερά στον πολιτικό χάρτη, χάρη στην ώθηση που του έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ»!
Βεβαίως μια ενδεχόμενη συνεργασία ΠΑΣΟΚ – ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προκαλούσε έκπληξη, γιατί τα κόμματα αυτά αποτελούν όμορους χώρους. Το γεγονός ότι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνει και ορισμένες παλιές θέσεις της σοσιαλδημοκρατίας σε τίποτα δεν αλλάζει την ουσία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι επανειλημμένα το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ συνεργάστηκαν και συνεργάζονται σε σημαντικούς τομείς, όπως η τοπική αυτοδιοίκηση και το εργατικό κίνημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τοπική αυτοδιοίκηση από κοινού προώθησαν βασικές επιλογές της ΕΕ και της πλουτοκρατίας, όπως οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης.
Ανεξάρτητα από την έκβαση που τελικά θα έχουν οι διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που έχει σημασία είναι η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα να μην ξεγελαστούν. Φιλολαϊκές εξελίξεις δεν θα έρθουν με διαχειριστικές διορθώσεις από δήθεν αριστερές κυβερνήσεις, που δεν έχουν καμία διάθεση να πλήξουν την εξουσία των μονοπωλίων, τα οικονομικά βάθρα της. Πολύ περισσότερο που ο καπιταλισμός έχει προ πολλού χάσει την όποια δυνατότητα είχε να κάνει ορισμένες παραχωρήσεις. Λύση υπέρ του λαού μπορεί να υπάρξει μόνο με τον ίδιο πρωταγωνιστή των εξελίξεων, την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα συσπειρωμένους σε μέτωπο ρήξης με την αντιλαϊκή πολιτική συνολικά. Βεβαίως, αποφασιστικός παράγοντας γι’ αυτό είναι η ολόπλευρη ισχυροποίηση του ΚΚΕ, μέσα από την αποδυνάμωση των κομμάτων του «ευρωμονόδρομου».


Σχολιάστε εδώ