Υπέρ της Τουρκίας ο Βαρθολομαίος!

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ήταν πολύ προσεκτικός, συναινετικός και όντως Οικουμενικός. Στήριξη με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ταυτοχρόνως, όμως με κομψό τρόπο έστειλε το μήνυμα και προς την Άγκυρα τονίζοντας ότι οι αποκλεισμοί των μειονοτήτων, είτε είναι φυλετικές είτε θρησκευτικές είναι αυτές, δεν έχουν θέση στον πολιτισμένο κόσμο.

Οι δισταγμοί της ΕΕ

Ο κ. Βαρθολομαίος επισήμανε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: «Η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία στο ευρωπαϊκό της όραμα». Όμως, πρόσθεσε, η Τουρκία πρέπει να στηρίξει τον διαπολιτισμικό διάλογο και να επιδείξει ανοχή στις μειονότητες και αμέσως μετά τόνισε: «Από τη δική μας χώρα γίνεται αντιληπτό ότι η Ευρώπη ναι μεν μας καλωσορίζει ως νέο εταίρο, όμως, διαπιστώνονται και οι δισταγμοί επειδή η χώρα μας είναι μουσουλμανική». Ακολούθως, στη διάρκεια διάσκεψη Τύπου ο Πατριάρχης διευκρίνισε ότι δεν τάσσεται υπέρ της ειδικής σχέσης, αλλά υπέρ της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, εφόσον η Άγκυρα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε σχετικά ότι η Ευρώπη πρέπει να δεχθεί όλες τις θρησκείες και τους Ισραηλινούς, αλλά και τους Χριστιανούς που δεν είναι Καθολικοί ή Προτεστάντες, δηλαδή τους Ορθόδοξους, οι οποίοι αυξήθηκαν στην ΕΕ μετά την ένταξη χωρών του πρώην Ανατολικού Μπλοκ.

Το μήνυμα
Ο κ. Βαρθολομαίος πρόσθεσε:
• Στην εποχή μας δεν έχει θέση ο ακραίος ρατσισμός και σοβινισμός, έννοιες αντίθετες με τη θέλησή μας να είμαστε πολιτισμένοι. Πρέπει να γίνονται σεβαστά τα μειονοτικά δικαιώματα είτε αυτά είναι φυλετικά είτε θρησκευτικά. Είναι αναπόφευκτοι, παρατήρησε, οι φυλετικοί διαχωρισμοί, συνεπώς, τόνισε αυτό που δεν πρέπει να συμβαίνει είναι οι αποκλεισμοί των μειονοτήτων.
• Το τρέχον έτος θα υπάρξει στην Κωνσταντινούπολη Πανορθόδοξη σύναξη για τους εορτασμούς των 2.000 ετών από τη γέννηση του Αποστόλου των Εθνών, του Αποστόλου Παύλου.
• Έστειλε μήνυμα και στους Ισραηλινούς και στους Μουσουλμάνους, που αυτήν την περίοδο έχουν θρησκευτικές εορτές, και τόνισε ότι σ’ αυτόν τον κόσμο υπάρχει χώρος για όλους, γιατί βρισκόμαστε όλοι κάτω από τον ίδιο Θεό. Αυτός που δεν έχει θέση, είπε, στον κόσμο μας είναι ο πόλεμος.

Πατριάρχης:
Το Κυπριακό συρρίκνωσε
τον Ελληνισμό της Πόλης

Μετά την ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έδωσε Διάσκεψη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας ρωτήθηκε για τις συνομιλίες στο Κυπριακό. Το ερώτημα, είπε, είναι πολιτικό και πρόσθεσε ότι θα ήταν καλύτερα να το απαντήσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χανς Γκερντ Πέτεριγκ, που καθόταν δίπλα του. Ο ίδιος ο κ. Βαρθολομαίος ευχήθηκε να έχουν θετική κατάληξη οι συνομιλίες. Όπως ταυτοχρόνως παρατήρησε το Κυπριακό είναι χρόνιο πρόβλημα που συνέδραμε και στη συρρίκνωση του Ελληνισμού της Πόλης. Ευχόμαστε, πρόσθεσε, με τη λύση του προβλήματος να ζήσουν μαζί Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι του νησιού ειρηνικά.

Η Κύπρος, η Χάλκη
και η τουρκική
οπισθοδρόμηση

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χανς Γκερντ Πέτεριγκ εξέφρασε την ευχή όπως εξευρεθεί στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό μια ομοσπονδιακή λύση και διευκρίνισε ότι είναι ολόκληρη η Κύπρος που εντάχθηκε στην ΕΕ και ότι η Τουρκία οφείλει να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της ως υποψήφια για ένταξη χώρα και να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα πλοία και τα αεροσκάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Πέτεριγκ απάντησε και στην τοποθέτηση Γκιουλ ότι με τις πιέσεις που ασκούνται στην Τουρκία για να ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, η χώρα του στιγματίζεται υπό την έννοια ότι δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο κ. Πέτεριγκ επισήμανε ότι το κλείσιμο της Σχολής και η άρνηση των τουρκικών Αρχών να δώσουν άδεια για την επαναλειτουργία της συνιστούν οπισθοδρόμηση και πρόσθεσε ότι το αίτημα για την επαναλειτουργία της Σχολής δεν στιγματίζει την Τουρκία. Ο πρόεδρος της Ευρωβουλής επισήμανε ότι η χώρα αυτή για να ενταχθεί στην ΕΕ πρέπει να σέβεται τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης. Και καταλήγοντας διευκρίνισε ότι το άνοιγμα της Σχολή της Χάλκης δεν είναι επαρκές κριτήριο για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.


Σχολιάστε εδώ