ΣΥΡΙΖΑ: Έθεσε όρους στο ΠΑΣΟΚ για νʼ αποφύγει πιέσεις για προεκλογική συνεργασία

Ο έμπειρος Αλαβάνος είδε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σταθερά υποχωρεί στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αλλά προφανώς είναι σε θέση να καταλάβει ότι τα «θηριώδη» ποσοστά της τάξης του 18% ή οι φλύαρες εκτιμήσεις στελεχών ότι «πάμε για αξιωματική αντιπολίτευση» δεν αποτελούν μέρος της πραγματικής πολιτικής πραγματικότητας.

Αυτό όμως που προκάλεσε τη «θορυβώδη» πρόταση συνεργασίας του προς το ΠΑΣΟΚ ήταν όχι τόσο η δημοσκοπική υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ (ο οποίος πάντως παραμένει σε υψηλά σε σχέση με τις περσινές εκλογές ποσοστά) αλλά το γεγονός ότι στις δημοσκοπήσεις αυτές το ΠΑΣΟΚ καταγραφόταν ως πρώτο κόμμα, χωρίς όμως τη δυνατότητα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Έτσι, ο Α. Αλαβάνος κατάλαβε ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι πιέσεις του ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ για κυβερνητική συνεργασία θα ενταθούν και η αρνητική απάντηση θα πιστωνόταν στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος και θα συμπιεζόταν έντονα στις βουλευτικές εκλογές.

Αποφάσισε λοιπόν να προλάβει αυτές τις εξελίξεις και να βγει στην αντεπίθεση κάνοντας τη γνωστή πρόταση συνεργασίας που αποτελείται από έξι σημεία τα οποία όμως ήταν κάτι παραπάνω από προφανές ότι δεν θα τα δεχθεί το ΠΑΣΟΚ αφού: Για το Βατοπέδι προτείνει διερεύνηση ευθυνών και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, για την Ολυμπιακή το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται τη θέση για δημόσιο χαρακτήρα της επιχείρησης, για τα ΑΕΙ ο Γ. Παπανδρέου είναι υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16, για τη ΝΑΤΟϊκή βάση στη Σούδα δεν το συζητάμε, επομένως το μόνο σημείο σύγκλισης είναι η πρόταση για τον χωρισμό εκκλησίας και κράτους. Μετά την αναμενόμενη απόρριψη από το ΠΑΣΟΚ των προτάσεων Αλαβάνου, τη σκυτάλη πήραν τα στελέχη του ΣΥΝ, που με απανωτές δημόσιες εμφανίσεις τόνισαν ότι αποκαλύφθηκε το πραγματικό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν θέλει στην ουσία τη συνεργασία των δύο χώρων. Παρά τον αρχικό αιφνιδιασμό και κάποιες γκρίνιες στην Κουμουνδούρου, τονίζουν ότι ο στόχος επιτεύχθηκε και αποκαλύφθηκε στα μάτια του αριστερού κόσμου ότι το ΠΑΣΟΚ συντηρεί τη φιλολογία περί συνεργασίας μόνο και μόνο για να εκθέσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να αποκομίσει εκλογικά οφέλη. Ωστόσο κάποια στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που θέλουν τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ τόνιζαν ότι, παρά τον προσχηματικό της χαρακτήρα, η πρόταση Αλαβάνου εκ των πραγμάτων άνοιξε τη σχετική συζήτηση, η οποία σε ένα βάθος χρόνου είναι πιθανόν να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα.

Στον ΣΥΝ έχουν αρχίσει και οι συζητήσεις για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου για τις επικείμενες ευρωεκλογές, μια διαδικασία που δεν είναι και τόσο απλή, αφού πρέπει να γίνει διαβούλευση με τους συμμάχους στον ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι προφανώς θα διεκδικήσουν εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο. Οι πρώτες συζητήσεις καταλήγουν στο να είναι και πάλι επικεφαλής του ψηφοδελτίου ο νυν ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης, ενώ ενδιαφέρον δείχνει και ο Δ. Χατζησωκράτης. Η εσωκομματική αντιπολίτευση θα προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, να τοποθετηθούν στελέχη του ΣΥΝ και όχι του ΣΥΡΙΖΑ στις δύο πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου, κάτι που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις, αφού οι συνιστώσες του θέλουν εκλόγιμη θέση. Το δε κυρίαρχο «Αριστερό Ρεύμα» προωθεί, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τον γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής Ν. Χουντή. Οι εξελίξεις και ο απόηχος των πρότασης Αλαβάνου θα απασχολήσουν την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, όπου και αναμένεται να εκδηλωθούν οι όποιες εσωκομματικές τάσεις.


Σχολιάστε εδώ