ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ Η ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ

Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο, ο υπουργός Υγείας προώθησε (μέσα στον Αύγουστο) προς επεξεργασία τροποποιημένο σχέδιο ΠΔ, που αφορά στην ίδρυση και λειτουργία φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αγνοώντας πλήρως τους ιατρικούς φορείς. Οι ιατρικοί σύλλογοι ουδέποτε κλήθηκαν σε διάλογο για το τελικό σχέδιο του διατάγματος. Το ΠΔ 84/2001, που το τροποποίησε το υπουργείο Υγείας, έθετε φραγμούς στην ασύδοτη επέκταση των εξωιατρικών επιχειρηματικών συμφερόντων στον χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Στο νέο ΠΔ προβλέπεται ότι δικαίωμα άδειας λειτουργίας ιδιωτικού φορέα παροχής ιατρικών και οδοντιατρικών υπηρεσιών, εκτός από φυσικά πρόσωπα (γιατροί, οδοντίατροι) και αστικούς ιατρικούς συνεταιρισμούς, έχουν και εταιρείες με οποιαδήποτε νομική μορφή, που στον σκοπό τους περιλαμβάνεται η παροχή ιατρικών και οδοντιατρικών υπηρεσιών.
Το ΠΔ, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα εξωιατρικών επιχειρηματικών κύκλων, οδηγεί στην απόλυτη κατάρρευση τα ασφαλιστικά Ταμεία μέσα από την κατευθυνόμενη εντός των ιδιωτικών κέντρων συνταγογραφία και τον εργαστηριακό έλεγχο. Οι εισφορές θα αυξηθούν σε ποσοστό που θα είναι αδύνατο να καλύψει ο πολίτης. Πλήγμα επιφέρει και στους νέους γιατρούς με μικρό φορολογητέο εισόδημα, για τους οποίους καταργείται το αφορολόγητο.
Το ΠΔ δεν αποτελεί παρά την επιτομή της στοχευμένης από τις κυβερνήσεις της ΝΔ πολιτικής εκχώρησης του δημόσιου αγαθού της υγείας ως φιλέτου σε «ημέτερους» ιδιώτες που δραστηριοποιούνταν ή σχεδιάζουν να εισέλθουν στην «εμποροπανήγυρη» υγείας που στήνεται. Μετά το φιάσκο με την «έξωση» του ΕΣΥ από το ΝΤΥΝΑΝ και το αναπόφευκτο τέλος της θνησιγενούς συμφωνίας της κυβέρνησης που φόρτωσε με νέα χρέη το Δημόσιο, το ξετίναγμα των Ταμείων παίρνει νέα μορφή και μεγαλύτερες διαστάσεις.
Οι «νοικοκυραίοι του ΕΣΥ», που το επανίδρυσαν πολλάκις -όπως και το κράτος βεβαίως- συνεχίζουν να διοργανώνουν φιέστες, να ανακοινώνουν εθνικά σχέδια δράσης, να διαφημίζουν το ανύπαρκτο έργο τους στα ΜΜΕ, να κάνουν νομοθετικά πραξικοπήματα είτε για παράνομες μετατάξεις και προσλήψεις είτε για να στρώσουν το χαλί στους επιχειρηματίες – έμπορους υγείας. Ανενόχλητος πλέον ο ιδιωτικός τομέας επελαύνει με τις ευλογίες της κυβέρνησης, η οποία ξεχρεώνει το ένα μετά το άλλο τα προεκλογικά της γραμμάτια σε επιχειρηματίες φίλους. Την ίδια στιγμή ο δημόσιος χαρακτήρας της Υγείας συρρικνώνεται συστηματικά και με σχέδιο. Συνέπεια; Η υγεία μας όσο περνάει ο καιρός θα κοστίζει ολοένα και περισσότερο.
Η ελληνική οικογένεια που ήδη πληρώνει για υπηρεσίες Υγείας κάθε μέλους της το υπερδιπλάσιο ποσό από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ με βασικό χρηματοδότη του συστήματος Υγείας τα ασφαλιστικά ταμεία καλείται να βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για το δήθεν δωρεάν δημόσιο αγαθό.
Πώς θα το πληρώσει όταν την πνίγουν τα χρέη, τα αυξανόμενα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια, η χωρίς προηγούμενο ακρίβεια στην αγορά, τα τεκμήρια; Και σαν να μην έφταναν όλ’ αυτά, τους πετούν στα μούτρα την ηθικοποίηση από πρωθυπουργικά χείλη της νόμιμης φοροαποφυγής στελεχών της κυβέρνησης, την πλησμονή και την τρυφηλότητα των πολιτικά προστατευόμενων ρασοφόρων-dealers, και την με «αλογοσκούφεια» αναίδεια διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.
Η αλαζονεία έχει οδηγήσει στο κλείσιμο κυβερνητικών οίκων κατά το πρόσφατο παρελθόν. Οι κυβερνητικές πολιτικές ξεπουλήματος των βασικών κοινωνικών αγαθών και -το κερασάκι στην τούρτα- η τελευταία ομιλία του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ δείχνουν με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο ότι η αλαζονεία σε υπερθετικό βαθμό συνοδευόμενη από τύφλωση είναι καρκίνωμα για την πολιτική ζωή του τόπου.

* Ο κ. Γρηγοράκος είναι Βουλευτής Λακωνίας ΠΑΣΟΚ, ιατρός εντατικολόγος πνευμονολόγος, και Αναπληρωτής Καθηγητής Παν/μίου Αθηνών


Σχολιάστε εδώ