Στον Εισαγγελέα η σύμβαση ΕΠΟ – ΕΡΤ για το Κύπελλο Ελλάδας

Την αποκάλυψη αυτή έκανε η «Ελευθεροτυπία» του προπερασμένου Σαββάτου. Η υπόθεση αφορά στη διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του Κυπέλλου Ελλάδος (2004-05). Στον σχετικό διαγωνισμό δεν κατέβηκε η ΕΡΤ, αλλά εξασφάλισε τα δικαιώματα από τη Stadium Sports Agencies LTD. Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει μεταξύ άλλων πως στο «πόρισμα της ΥΠΕΕ διαπιστώνεται ότι η ΕΡΤ στις 21/3/2005 αγόρασε από την κυπριακή εταιρεία Stadium Sports Agencies LTD αντί 1,4 εκατ. ευρώ τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων του Κυπέλλου Ελλάδος (2004-2005), που όμως δεν τα είχε εξασφαλίσει η δεύτερη από την ΕΠΟ.

Η τελευταία τα παραχώρησε στη Stadium σε μεταγενέστερο χρόνο (25/4/2005) αντί 500.000 ευρώ και τα δικαιώματα της γ΄ φάσης αντί 360.000. Στο πόρισμα επισημαίνεται ότι, από αυτά τα δικαιώματα, η Stadium αποκόμισε κέρδος 540.000 ευρώ και μάλιστα προπωλώντας τα πριν τα αποκτήσει».

Το ΔΣ της ΕΡΤ είχε συναινέσει

Το «ΠΑΡΟΝ» αποκαλύπτει σήμερα πως στις 10 Μαρτίου 2005, 13 ημέρες πριν από τη σύναψη της συμφωνίας, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ -συνεπώς και τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ που συμμετέχουν σε αυτό- εξουσιοδότησαν τον πρόεδρο ΔΣ και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ ΑΕ να υπογράψει τη σχετική σύμβαση. Το έγγραφο, με αριθμό πρωτοκόλλου 2052 και ημερομηνία 10/3/2005, που υπογράφει η γραμματέας του ΔΣ, αναφέρει τα εξής:

ΘΕΜΑ: ΑΔΣ 697/10.305, Θ7ο: «Απόκτηση αποκλειστικών δικαιωμάτων τηλεοπτικής προβολής και εκμετάλλευσης των αγώνων ποδοσφαίρου του Κυπέλλου Ελλάδας για την αγωνιστική περίοδο 2004-2005»

Το διοικητικό συμβούλιο εγκρίνει την απόκτηση από την εταιρεία με την επωνυμία Stadium Sports Agencies LTD των αποκλειστικών δικαιωμάτων τηλεοπτικής προβολής και εκμετάλλευσης, από το δίκτυο της ΕΡΤ ΑΕ, των αγώνων ποδοσφαίρου που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του Κυπέλλου Ελλάδας (β΄ φάση, γ΄ φάση, προημιτελική και ημιτελική φάση, καθώς και Τελικός Κυπέλλου) κατά την αγωνιστική περίοδο 2004-2005. Η ΕΡΤ ΑΕ θα καταβάλει στη Stadium Sports Agencies LTD το ποσό των 1.400.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Το διοικητικό συμβούλιο εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο ΔΣ και διευθύνοντα σύμβουλό της να υπογράψει τη σχετική σύμβαση.»

Σύμφωνα πάντοτε με την «Ελευθεροτυπία», «η ΥΠΕΕ εκτιμά ότι εκτός των άλλων το Δημόσιο υπέστη ζημία ύψους εκατομμυρίων ευρώ, εξαιτίας της μη απόδοσης ΦΠΑ, δεδομένου ότι το συναλλασσόμενο με την ΕΠΟ νομικό πρόσωπο ήταν μεν αλλοδαπή εταιρεία, όμως στην πραγματικότητα λειτουργούσε στην Ελλάδα, στην έδρα των επιχειρήσεων του Πασχάλη Παπαδόπουλου (αρμοδιότητα της ΙΔ΄ ΔΟΥ Αθηνών). Η έρευνα αφορά την περίοδο 2002-2008, κατά την οποία η ΕΠΟ πούλησε προς τη Stadium τηλεοπτικά δικαιώματα αξίας 7,7 εκατ. ευρώ και τα οποία μεταπωλήθηκαν, κυρίως στην ΕΡΤ, αντί 10,9 εκατ. ευρώ».

Η ΕΡΤ -και ο πρόεδρός της- δεν τοποθετήθηκε επί της ουσίας του δημοσιεύματος της «Ε» στο εξώδικο που έστειλε στη Μαρίνα Πετρούτσου η οποία είχε σχολιάσει στη γνωστή έγκυρη στήλη της την είδηση. Το εξώδικο έχει δύο διαστάσεις: Μια πρώτη απάντηση για τη συμφωνία με την εταιρεία του Πασχάλη Παπαδόπουλου και μια «προειδοποίηση» από τον Χ. Παναγόπουλο προς την εφημερίδα και τη συνάδελφό του Μαρίνα Πετρούτσου για τις «νομικές του ενέργειες»!

Αναλυτικά, στο πρώτο σκέλος ο πρόεδρος της ΕΡΤ αναφέρει πως η εταιρεία «συνήψε την από 21/3/2005 σύμβαση απόκτησης δικαιωμάτων σε τιμές αγοράς, λαμβάνοντας όλες τις -κατά πάγια πρακτική της- αναγκαίες και συνήθεις κατά τα συναλλακτικά ήθη εγγυήσεις, διασφαλίζοντας πλήρως τα δικαιώματά της με αυστηρή πρόβλεψη ρητρών για την εκ μέρους του αντισυμβαλλόμενου καλή εκτέλεση συμβάσεως. Η δε σύμβαση, όπως πρέπει να γνωρίζετε, εκτελέστηκε εις το ακέραιο, χωρίς καμία στιγμή να αμφισβητηθούν τα παραχωρηθέντα δικαιώματα».

Στο δεύτερο σκέλος του εξώδικου ο

Χ. Παναγόπουλος «προειδοποιεί» την εκδοτική εταιρεία και τη δημοσιογράφο, αναφέροντας πως «… περαιτέρω δημοσίευση ατεκμηρίωτων στοχευμένων καταγγελιών σε βάρος της ΕΡΤ ΑΕ και της διοικήσεώς της θα μας υποχρεώσουν να προβούμε σε νομικές ενέργειες». Θυμίζουμε πως δεν είναι η πρώτη φορά.


Σχολιάστε εδώ