Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

// Tο ζητούμενο στο ξεκίνημα της εβδομάδας ήταν όχι το πώς θα διαχειριζόταν η αγορά το απίστευτο ιστορικό ρεκόρ ανόδου της περασμένης Παρασκευής, αλλά το ποια μορφή θα είχε η αντίδραση και πόση διάρκεια. Όλοι πίστευαν πως θα καταγραφόταν μια «ελεγχόμενη διολίσθηση». Λογικό, μετά τις «τρελές» υπεραποδόσεις της εβδομάδας που είχε προηγηθεί, όταν μόνο στη συνεδρίαση της Παρασκευής ορισμένα χαρτιά έβγαλαν όλη τη χασούρα των περασμένων εβδομάδων συν κάποια κέρδη.

// Εκείνο που ίσως λίγοι περίμεναν ήταν η ομοίως υπερβολική αντίδραση στο άνοιγμα της εβδομάδας και ο… αστάθμητος παράγοντας. Όπου αστάθμητος παράγων απλώς σημαίνει η έναρξης της ισχύος των προσωρινών μέτρων ελέγχου της αγοράς (περιορισμός ανοικτών πωλήσεων) για κάποια χαρτιά. Μέτρο που καλώς αποφάσισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε πλήρη εναρμόνιση με ανάλογες κινήσεις των περισσοτέρων εποπτικών αρχών των διεθνών χρηματιστηρίων, στο πλαίσιο του πολέμου με τους «σορτάκηδες». Πλην όμως ήδη από το απόγευμα της Τρίτης και της Τετάρτης και για κάποιες μεγάλες, γνωστές και μη εξαιρετέες εισηγμένες χρειάστηκαν πάνω από δύο ώρες για να εκκαθαριστούν οι πράξεις τους…

// Σε κάθε περίπτωση και με ακόμα υποτιμημένες την πλειονότητα των εισηγμένων, μόνον ερωτηματικά εγείρονται για τη συνέχεια. Ερωτηματικά ως προς το πόσο μπορούν να στηρίξουν την αγορά οι εγχώριες δυνάμεις, αφού κατέστη πλέον ηλίου φαεινότερου πως για την κατακρήμνιση πολλών τίτλων και δεικτών ευθύνονται οι μαζικές ρευστοποιήσεις θέσεων ξένων επενδυτικών οίκων ιδίως στα χαρτιά του 20άρη.

// Ακόμα πιο ενδεικτική της σύγχυσης την οποία επιδεικνύουν μικροί και μεγαλύτεροι επενδυτές, επαγγελματίες και μη, είναι η συνεδρίαση της Τετάρτης όπου ο Γενικός Δείκτης άλλαξε μέσα στην ημέρα 18 φορές πρόσημο για να κλείσει με μηδενική μεταβολή (!). Ζερό που λένε και οι παίκτες…

// Συμπερασματικά, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα συνεχίσει επί μακρόν -όπως δείχνει- να άγεται και να φέρεται από τα κελεύσματα των ξένων παικτών, οι οποίοι με τη σειρά τους κινούνται στη βάση των επιδόσεων των χαρτοφυλακίων τους στις μεγάλες αγορές ένθεν και ένθεν του Ατλαντικού. Με δυο λόγια, τα μάτια σας στο τι κάνουν οι ξένες αγορές, αφού αυτές δίνουν τόνο και ρυθμό.

ΥΓ. Μην ξεχνάτε και κάτι ακόμα: οι περισσότερες εισηγμένες ίσως αποδοθούν τις επόμενες ημέρες σε «μάζεμα» ή «άπλωμα» αναλόγως των χαρτιών τους. Βλέπετε, ήγγικεν η ώρα της αναδιάρθωσης των δεικτών κεφαλαιοποίησης και οι περισσότεροι κάτι πρέπει να κάνουν με τα κριτήρια που δεν πληρούν. Όπως η διασπορά και η εμπορευσιμότητα για παράδειγμα…


Σχολιάστε εδώ