Σε φάση υλοποίησης η ενοποίηση των Ταμείων των «ευγενών» επαγγελμάτων και των εργαζομένων στα ΜΜΕ

Η τρίτη -και τελευταία- φάση των σαρωτικών ενοποιήσεων των ασφαλιστικών ταμείων ολοκληρώνεται με βάση τον ν. 3655/08 την 1η Οκτωβρίου και αφορά σε περίπου 1.200.000 εργαζομένους. Την ίδια στιγμή η «εμπειρία» από τις προηγούμενες ενοποιήσεις αναδεικνύει σωρεία προβλημάτων. Δυσλειτουργία στον οικονομικό τομέα, μεγάλες καθυστερήσεις στην απόδοση παροχών (κυρίως στους κλάδους Υγείας) και ακόμη μείωση παροχών και σε χρήμα και σε είδος…

Παρά τις αντιδράσεις των ασφαλισμένων, των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αλλά και των κλαδικών Ομοσπονδιών, η υπουργός Απασχόλησης, Κοινωνικής Προστασίας, κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, δηλώνει ικανοποιημένη από την πορεία των ενοποιήσεων (σ.σ.: η κ. Πετραλιά σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό φέρεται αμετακίνητη στο αξίωμά της), με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή να εκτιμά ότι «ανταποκρίθηκε με επιτυχία στο έργο του υπουργείου, σε εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία…).

Ως προς τις ενοποιήσεις της 1ης Οκτωβρίου και σύμφωνα με τον ν. 3655/08:

1) Ιδρύεται (από 1η Οκτωβρίου) Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) το οποίο συγκροτείται από τέσσερις (4) κλάδους: (Κύριας Ασφάλισης, Επικουρικής Ασφάλισης, Κλάδος Πρόνοιας και Κλάδος Υγείας) και στο οποίο εντάσσονται, με πλήρη οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια, ως τομείς, όλοι οι αντίστοιχοι φορείς των μηχανικών, των γιατρών και των δικηγόρων. Οι νέοι αυτοί τομείς διατηρούν τους όρους συνταξιοδότησης και τον τρόπο υπολογισμού χορήγησης συντάξεων, ενώ αν έχει πραγματοποιηθεί χρόνος ασφάλισης σε διαφορετικούς ομοειδείς τομείς του Ταμείου, αυτός υπολογίζεται σύμφωνα με τον θεσμό της διαδοχικής ασφάλισης.

Ακόμη, από την 1η Οκτωβρίου:

2) Ιδρύεται Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) το οποίο συγκροτείται από πέντε (5) κλάδους: (Κύριας Ασφάλισης, Επικουρικής Ασφάλισης, Κλάδος Πρόνοιας, Κλάδος Υγείας και Κλάδος Ανεργίας και Δώρου). Στο νέο Ταμείο εντάσσονται με πλήρη οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια ως τομείς όλοι οι αντίστοιχοι φορείς των πρώην Ταμείων (ΤΣΠΕΑΘ – ΤΑΙΣΥΤ – ΤΑΤΤΑ – ΤΣΕΥΠ).

Οι ασφαλισμένοι στα Ταμεία αυτά διατηρούν τους όρους συνταξιοδότησης και τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξής τους, ενώ ο χρόνος ασφάλισης που έχει πραγματοποιηθεί σε διαφορετικούς ομοειδείς τομείς του Ενιαίου Ταμείου υπολογίζεται με τον θεσμό της διαδοχικής ασφάλισης.

3) Ιδρύεται Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ) στο οποίο εντάσσονται με οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια ως τομείς, όλα τα Επικουρικά Ταμεία μισθωτών ιδιωτικού τομέα, εκτός του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Στο νέο, ενιαίο Ταμείο εντάσσονται συγκεκριμένα τα Ταμεία Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΑΑΤΙΑΕ), Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΤΕΑΕΙΓΕ), Εμποροϋπαλλήλων (ΤΕΑΥΕΚ), Πετρελαίων (ΤΕΑΤΙΕΠ), Εταιρειών Ζύθου και Οίνου (ΤΕΑΠΟΖΟ), Ναυτικών Πρακτόρων (ΤΑΝΠΥ), Υπαλλήλων Εμπορίου Τροφίμων (ΤΕΑΥΕΤ), Φαρμακοϋπαλλήλων (ΤΕΑΥΦΕ) και Χημικών (ΤΕΑΧ). Κι αυτοί οι νέοι τομείς, σύμφωνα με τον νόμο, διατηρούν τους όρους συνταξιοδότησης και του τρόπου υπολογισμού της σύνταξής τους, ενώ ο χρόνος ασφάλισης που έχει πραγματοποιηθεί σε διαφορετικούς τομείς του Ταμείου θα υπολογίζεται με βάση τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης.

4) Ιδρύεται Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφελείας (ΤΑΥΤΕΚΩ), το οποίο συγκροτείται από τρεις (3) κλάδους (Επικουρικής Ασφάλισης, Πρόνοιας και Υγείας). Στο Ταμείο αυτό εντάσσονται ως τομείς με πλήρη οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια σε κάθε αντίστοιχο κλάδο τα εξής πρώην Ταμεία:

• Στον κλάδο Επικούρησης εντάσσονται τα πρώην Επικουρικά Ταμεία της ΕΥΔΑΠ και των ΕΛΤΑ και τα Ταμεία Αρωγής του ΤΑΠ/ΟΤΕ, της ΔΕΗ, της ΕΡΤ και της ΕΤΒΑ.

• Στον κλάδο Πρόνοιας εντάσσονται οι πρώην κλάδοι πρόνοιας του ΤΑΠ/ΟΤΕ, του ΟΣΕ, της ΕΡΤ, της Εμπορικής Τράπεζας και της Ιονικής Λαϊκής Τράπεζας.

• Στον κλάδο Υγείας εντάσσονται οι πρώην κλάδοι υγείας του ΤΑΠ/ΟΤΕ, του ΗΣΑΠ, του ΗΛΠΑΠ, της ΔΕΗ, της ΕΤΒΑ, της Εμπορικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πίστεως, της Γενικής, καθώς και της Αμέρικαν Εξπρές και της ασφαλιστικής εταιρείας «Η Εθνική».

Τα προαναφερόμενα Ταμεία διατηρούν τις καταστατικές τους διατάξεις σε ό,τι αφορά τους όρους και τον τρόπο υπολογισμού της συνταξιοδότησης, ενώ ο χρόνος ασφάλισης που έχει πραγματοποιηθεί σε διαφορετικούς ομοειδείς τομείς του Ταμείου υπολογίζεται σύμφωνα με τον θεσμό της διαδοχικής ασφάλισης.

5) Ιδρύεται Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, Πρόνοιας Απασχολούμενων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ), το οποίο συγκροτείται από τρεις (3) κλάδους (Επικουρικής Ασφάλισης, Κλάδος Πρόνοιας και Κλάδος Υγείας) και στο οποίο εντάσσονται, ως τομείς με λογιστική και οικονομική αυτοτέλεια σε κάθε αντίστοιχο κλάδο, οι αντίστοιχοι φορείς των πρώην Ταμείων Αστυνομίας Πόλεων, Χωροφυλακής και της Πυροσβεστικής.

6) Ιδρύεται Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ) στο οποίο εντάσσονται ως τομείς με λογιστική και οικονομική αυτοτέλεια όλοι οι κλάδοι Πρόνοιας των πρώην Ταμείων Μετάλλων, Εταιρειών Λιπασμάτων, Εταιρειών Τσιμέντου, Ιπποδρομιών, Εμποροϋπαλλήλων, Φαρμακοϋπαλλήλων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, εργαζομένων στα λιμάνια, προσωπικού Εθνικού Θεάτρου, Προσωπικού Οργανισμού Υδρεύσεως Θεσσαλονίκης και του Προσωπικού Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.


Σχολιάστε εδώ