Προ τετελεσμένων…

ΜΙΑ βροχή θα μας σώσει; Το βέβαιο είναι ένας ανασχηματισμός -που τίθεται επιτακτικά σχεδόν από όλους στη Νέα Δημοκρατία- δεν πρόκειται αυτόματα να λύσει όλα τα προβλήματα της κυβέρνησης και να βγάλει τον Κ. Καραμανλή από το πολιτικό αδιέξοδο. Τα περισσότερα από τα κορυφαία στελέχη επισημαίνουν την ανάγκη, παράλληλα με τις αλλαγές στο Υπουργικό Συμβούλιο, να γίνουν και άλλες κινήσεις σε επίπεδο πολιτικής, διαχείρισης και συνολικής συμπεριφοράς των κυβερνητικών στελεχών. Από ορισμένους μάλιστα τίθεται σχεδόν επιτακτικά. Μένει να φανεί αν η παρέμβαση του Κ. Καραμανλή στη Κεντρική Επιτροπή θα αποτελέσει την αφετηρία για μια προσπάθεια ανάκαμψης και αναστροφής του αρνητικού κλίματος. Η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζει σημεία αποσυσπείρωσης, η συνοχή έχει χαθεί και οι όποιες πρωτοβουλίες πρέπει να αφορούν και την ανασύνταξη του κόμματος. Πόσω μάλλον που οι δημοσκοπήσεις που θα ακολουθήσουν λέγεται ότι θα είναι έτι περισσότερο «επώδυνες» για τη κυβερνητική παράταξη.

Στην «πυρά»!

ΤΙΣ προηγούμενες ημέρες Γ. Αλογοσκούφης και Θ. Ρουσόπουλος δέχθηκαν μαζικά «πυρά» από υπουργούς, βουλευτές και κομματικά στελέχη που έθεσαν εμμέσως, ορισμένοι και ευθέως, θέμα αποχώρησής τους από την κυβέρνηση. Αίσθηση πάντως προκάλεσε η νέα παρέμβαση του Β. Μεϊμαράκη που εγκάλεσε τον κ. Ρουσόπουλο διότι έφθειρε τον πρωθυπουργό για να εξυπηρετήσει προσωπικά του συμφέροντα, ενώ με έμμεσο τρόπο ζήτησε την αντικατάσταση του υπουργού Επικρατείας με ταυτόχρονη αλλαγή της επικοινωνιακής τακτικής της κυβέρνησης. Ψωμιάδης, Γιαννόπουλος, Πολύζος μπήκαν στον κατάλογο των στελεχών που ζητούν την απομάκρυνση (παραίτηση) Ρουσόπουλου. Το βαρύ κλίμα στο Μαξίμου ήρθε να επιδεινώσει η καταδίκη (έστω και με αναστολή) του άτυπου συμβούλου του πρωθυπουργού Γ. Κεφαλογιάννη για εμπλοκή του σε υπόθεση με χασισοκαλλιεργητή στην Κρήτη. Εξέλιξη που οδήγησε σε παύση των… άτυπων καθηκόντων του. Η σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε ο κ. Κεφαλογιάννης στο δικαστήριο προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Μέσα στη γενικώτερη σύγχυση ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδης, αφού για ένα 48ωρο άφησε να κινείται η εντύπωση ότι θα προσχωρήσει στον ΛΑΟΣ, διευκρίνισε ότι… δεν θα προδώσει ποτέ τον Κ. Καραμανλή!.

Εντυπώσεις

ΠΡΙΝ φύγει για τις ΗΠΑ ο Γ. Παπανδρέου και στη διάρκεια του Πολιτικού Συμβουλίου κάλεσε τα στελέχη να αποφύγουν τους πανηγυρισμούς, αλλά να είναι σε εγρήγορση προκειμένου να παγιωθεί το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, είπε ωστόσο ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εν αναμονή κυβέρνηση. Στο μεταξύ, η πρόταση του Αλ. Αλαβάνου για κοινή δράση σε συγκεκριμένα θέματα άνοιξε νέο γύρο συζητήσεων περί συνεργασίας των δύο κομμάτων. Από τη Χαρ. Τρικούπη απάντησαν ότι οι προτάσεις είναι προσχηματικές, γίνονται για να αποτραπεί η συνεργασία και να χρεωθεί η ευθύνη στο ΠΑΣΟΚ. Κι ότι τέλος πάντων η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ κινείται υπό την… επήρεια των δημοσκοπήσεων που δείχνουν το ποσοστό του κόμματος να συρρικνώνεται. Προκειμένου να στριμώξει (σε επίπεδο εντυπώσεων…) τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε τη σύσταση Επιτροπής Διαλόγου με την Αριστερά. Πάντως το ενδεχόμενο συνεργασίας διχάζει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς υπάρχουν εκείνοι που συμφωνούν (Παπαγιαννάκης), αλλά είναι πολλοί περισσότεροι (Βούτσης, Χουντής κ.ά.) που διαφωνούν.

Από την πλευρά της η Αλ. Παπαρήγα έσπευσε να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας για τη δημιουργία ευρύτερης αριστερής κυβέρνησης.

Δεσμεύσεις

ΔΕΝ έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τις δραστηριότητες της Μονής Βατοπεδίου, καθώς σε καθημερινή βάση έρχονται στο φως και νέες αγοραπωλησίες ή ανταλλαγές ακινήτων. Σύμφωνα με νεώτερες αποκαλύψεις στην κυριότητα της Μονής έχουν περιέλθει και αρχαιολογικοί χώροι, αφού νωρίτερα οι αρμόδιες κρατικές αρχές είχαν φροντίσει για τον αποχαρακτηρισμό των εκτάσεων. Οι αρμόδιες δικαστικές αρχές προχώρησαν στη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών της Μονής μέχρι το ύψος των 41 εκατ. ευρώ για την πώληση Ολυμπιακού Ακινήτου που περιήλθε στην κατοχή της μετά από ανταλλαγή με εκτάσεις στη Βιστωνίδα. Ταυτόχρονα η δικαιοσύνη προχωρεί σε ελέγχους των προσωπικών λογαριασμών του αρχιμανδρίτη Εφραίμ, ο οποίος δέχεται σκληρή κριτική από τις άλλες Μονές διότι με τις δραστηριότητές του εξέθεσε συνολικά το Άγιον Όρος. Ταυτόχρονα έχουν ξεκινήσει οι καταθέσεις μαρτύρων (πολιτικών, κρατικών λειτουργών, δημοσιογράφων κ.ά.). Παράλληλα ο Αλ. Αλαβάνος προχώρησε σε καταγγελίες υποστηρίζοντας ότι ανάλογες δραστηριότητες με τη Μονή Βατοπεδίου έχει αναπτύξει και η Μονή Τοπλού στην Κρήτη.

Σενάρια

ΕΝ μέσω φημών για αμερικάνικες πιέσεις και επικείμενη λύση του Σκοπιανού πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη η συνάντηση της Ντ. Μπακογιάννη με τον Μ. Νίμιτς. Η ελληνίδα υπουργός εξέθεσε τις πάγιες ελληνικές θέσεις, ωστόσο μεγαλύτερη σημασία είχε η δήλωση του ειδικού μεσολαβητή ότι η διαπραγμάτευση γίνεται μόνο για το όνομα και τίποτα περισσότερο. Ότι ο ΟΗΕ δεν ασχολείται με ζητήματα εθνοτήτων κ.λπ. Στην αμερικανική πρωτεύουσα η κ. Μπακογιάννη είδε και την Κοντολίζα Ράις, την ίδια στιγμή που σενάρια και δημοσιεύματα έκαναν λόγο για σημαντικές εξελίξεις στο Σκοπιανό μέσα στον Οκτώβριο. Η Αθήνα πάντως εξακολουθεί να κρατάει χαμηλά τις προσδοκίες και θα προτιμούσε η όποια λύση να αποφασισθεί μετά τις αμερικανικές εκλογές.

ΓΙΑ τους… κοινούς θνητούς άλλο ήταν το πρόβλημα τις προηγούμενες ημέρες. Η απεργία των τελωνειακών είχε αποτέλεσμα να προκληθούν σημαντικές παρενέργειες στην τροφοδοσία της αγοράς με πιο σοβαρά αυτά στον τομέα των καυσίμων. Τα περισσότερα πρατήρια της αγοράς έβαλαν λουκέτο αφού διέθεσαν όσα αποθέματα είχαν στις δεξαμενές. «Ουρές» από ΙΧ σχηματίσθηκαν, ταλαιπωρία, μποτιλιάρισμα, αγανάκτηση…


Σχολιάστε εδώ