Προβληματισμός για τη χορήγηση και της ψηφιακής TV στους «νταβατζήδες»

Η απάντηση αυτή έρχεται ύστερα από ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Στ. Λαμπρινίδη, K. Mπατζελή και M. Mατσούκα για τη λειτουργία της ψηφιακής τηλεόρασης στην Ελλάδα και αλλάζει πολλά από τα δεδομένα. Σύμφωνα δε με τις τελευταίες πληροφορίες, στην κοινή εταιρεία ΕΡΤ -ΕΙΤΗΣΕΕ για την ανάπτυξη του δικτύου πολυπλεξίας η συμμετοχή άλλαξε και θα είναι ισότιμη 50%-50%.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αναφέρει χαρακτηριστικά: “Όσον αφορά την πρόθεση της ΕΡΤ (του ελληνικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού) να ιδρύσει, μαζί με επτά ιδιωτικούς εθνικούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, επιχείρηση ιδιωτικού δικαίου με κύριο στόχο την εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης επενδύσεων για τη μετάβαση στην ψηφιακή τεχνολογία και για την από κοινού διαχείριση των ψηφιακών συχνοτήτων, η Επιτροπή δεν είναι ενήμερη σχετικά.

Πρόκειται για μια υπόθεση που θα συγκεντρώσει ειδικό ενδιαφέρον, καθώς με έκπληξη παρατηρείται μια εύνοια από την κυβέρνηση υπέρ των ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας (… τους αποκαλούμενους «νταβατζήδες») σε βάρος των μικρών. Επί της ουσίας, αν προχωρήσει η κοινή εταιρεία, το μέλλον όλων των τηλεοπτικών σταθμών θα περνάει μέσα από τους ιδιοκτήτες των σταθμών εθνικής εμβέλειας, οι οποίοι επί της ουσίας θα έχουν τη δυνατότητα να κρίνουν ποιοι θα ανέβουν και ποιοι θα κατέβουν από την ψηφιακή τηλεόραση.

Στο κρίσιμο ζήτημα των επιδοτήσεων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντάει στους 3 ευρωβουλευτές πως: «Έχει σημασία η διαδικασία μετάβασης να μελετηθεί κατά τρόπο που να μη διαταράξει τον ανταγωνισμό και να συμβαδίζει με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων της συνθήκης ΕΚ». «Ειδικότερα», συνεχίζει, «μέσω ορισμένων αποφάσεων για κρατικές ενισχύσεις που εγκρίθηκαν στον τομέα αυτόν, η Επιτροπή δέχθηκε ότι, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, ενισχύσεις παρεχόμενες σε ραδιοτηλεοπτικούς φορείς για την ελαχιστοποίηση των δαπανών σύγχρονης εκπομπής καθώς και επιδοτήσεις για την προμήθεια ψηφιακών αποκωδικοποιητών από τους καταναλωτές είναι δυνατόν να είναι συμβατές με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων». Σε κάθε περίπτωση όμως αν συσταθεί ο φορέας και υπάρξουν κρατικές ενισχύσεις τότε αυτές θα πρέπει να κοινοποιηθούν στην Επιτροπή.


Σχολιάστε εδώ