Πριν από 15 μήνες είχε καταγγείλει το σκάνδαλο ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

Πριν από 15 μήνες, τον Ιούλιο του 2007, ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης είχε εκδώσει ψήφισμα με το οποίο κατήγγειλε τη συναλλαγή κράτους – Μονής Βατοπεδίου.

Αναρωτιέται μάλιστα ποιοι επωφελήθηκαν από τις απίστευτες υπεραξίες ή υποτιμήσεις!

Ολόκληρο το… ιστορικό ψήφισμα των Θεσσαλονικιών δικηγόρων, που υπογράφουν ο Πρόεδρος Δημήτριος Γαρούφας και ο γεν. Γραμματέας Ευάγγελος Γωγάκος έχει ως εξής:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στη συνεδρίασή του στις 5.7.2007, μόλις πληροφορήθηκε την, με άκρα μυστικότητα, παραχώρηση δημοσίων εκτάσεων στη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους σε διάφορες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και στον νομό Θεσσαλονίκης, αποφάσισε να εκφράσει την εντονότατη διαμαρτυρία του καθώς:

Ανακύπτουν ενδείξεις οικονομικού σκανδάλου, χωρίς να υπάρξει δικαστική απόφαση αναγνώρισης, η Πολιτεία αναγνώρισε την κυριότητα της Μονής Βατοπεδίου επί των παραλίμνιων εκτάσεων της Λίμνης Βιστωνίδας, την οποία αποτίμησε σε 60.000.000 ευρώ περίπου και δέχτηκε την ανταλλαγή τους με ακίνητα ʽʽφιλέταʼʼ σε περιζήτητες περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης, Καβάλας κλπ. τα οποία παραχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση την αντικειμενική τους αξία αντί της πραγματικής εμπορικής αξίας τους.

Ανακύπτει το εύλογο ερώτημα ποιος ή ποιοι τελικά επωφελήθηκαν από την τεράστια υπεραξία των ακινήτων που διατέθηκαν ήδη ή θα διατεθούν περαιτέρω σε ιδιώτες.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης σέβεται τον ρόλο των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους και όσες φορές χρειάσθηκε, στήριξε και οικονομικά Μονές που αντιμετώπισαν προβλήματα, αλλά επισημαίνει ότι αποτελεί λάθος η διεκδίκηση με βάση χρυσόβουλα ή παραχωρήσεις από Βυζαντινούς αυτοκράτορες, εκτάσεων που από αιώνες εγκατέλειψαν και εδώ και δεκαετίες έχουν δοθεί σε ακτήμονες αγρότες ή είναι απαραίτητες για τους κατοίκους των πόλεων ή χωριών που έχουν κτισθεί επ’ αυτών με την πάροδο των αιώνων.

Επισημαίνουμε ότι τέτοιες ενέργειες είναι αντίθετες με τη μοναστική παράδοση και σκανδαλίζουν τους πιστούς που προσβλέπουν στις Μονές ως φάρους της Ορθοδοξίας και όχι ως κτηματομεσίτες και εμπόρους γης.

Ζητάμε να διερευνηθούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης αυτής και να αναζητηθούν ευθύνες για την άκριτη υιοθέτηση γνωμοδοτήσεων του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων περί μη προβολής δικαιωμάτων κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου επί των παραλίμνιων ακινήτων της Λίμνης Βιστωνίδας, αλλά και περί της εκτίμησης αξίας των παραχωρηθέντων εκτάσεων με βάση την αντικειμενική τους αξία η οποία υποπολλαπλάσια της πραγματικής.

Καλούμε την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης να διερευνήσει σε βάθος το μεγάλο αυτό σκάνδαλο.

Τέλος δηλώνουμε ότι οι δημόσιες εκτάσεις τόσο στον νομό Θεσσαλονίκης όσο και σε όλη την Ελλάδα είναι απαραίτητες για χώρους πρασίνου, σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις κλπ. και για χρήση από τους κατοίκους των τοπικών κοινωνιών. Οι παραχωρήσεις αυτών των εκτάσεων, εκτός του ότι είναι προκλητικές και πρωτόγνωρες, θα επιφέρουν περαιτέρω υποβάθμιση του επιπέδου ζωής των πολιτών και γι’ αυτό δηλώνουμε ότι θα παρακολουθούμε την εξέλιξη του θέματος και θα προχωρήσουμε, εάν παραστεί ανάγκη, και σε νομικές ενέργειες για την ακύρωση της σχεδόν χαριστικής ανταλλαγής, ενώ καλούμε την κυβέρνηση να την ακυρώσει».


Σχολιάστε εδώ