ΠΕΙΡΑΪΚΕΣ περιηγήσεις

Σκεφθείτε παγκόσμια,
δράστε τοπικά…

Ελάχιστοι οι δημότες που παρακολουθούν τα δημοτικά συμβούλια στους δήμους του Πειραιά. Γιατί δεν πρωτοπορούν οι δήμοι, να μεταδίδουν τα δημοτικά συμβούλια μέσω διαδικτύου; Mια δυο κάμερες χρειάζονται. Ούτε εκατό ευρώ. Ανοιχτά δεν είναι για τους πολίτες; Διαφάνεια δεν είπαμε; Ιστοσελίδες έχετε, υποδομές έχετε. Ανοίξτε πανιά. Να σας βλέπουν ακόμα και οι ομογενείς. Αγοράστε δύο κάμερες από ένα τοπικό υποκατάστημα, ούτε είκοσι ευρώ δεν έχουν. Στήστε τες στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου και αφήστε τες μονίμως ανοιχτές. Να βλέπει ο κόσμος ό,τι γίνεται. Υπάρχει και ένα πρόγραμμα (νομίζω του Υπουργείου Εσωτερικών) που επιδοτεί τέτοιες πρωτοβουλίες αλλά δυστυχώς ελάχιστοι δήμοι το αξιοποιούν. Και ειδικά στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, ουδείς. Θα ήταν καλό και για τους δημοσιογράφους, και τους ενδιαφερόμενους για κάθε θέμα. Ας γίνει εφαρμογή στην πράξη η διαφάνεια.
Φως… περισσότερο φως

Πολλές πλατείες όχι μόνο στον Πειραιά αλλά και στη Νίκαια, στη Δραπετσώνα και στο Κερατσίνι δεν έχουν φώτα και έτσι πολλές φορές γίνονται «άντρο» συναλλαγών. Όχι παντού αλλά σε αρκετές πλατείες χρήστες και έμποροι κ.λπ. βρίσκουν έδαφος. Γιατί αυτές οι δουλειές γίνονται στο σκοτάδι. Βάλτε φώτα στις πλατείες. Πλημμυρήστε τες με άπλετο φως. Να παίζουν τα παιδιά μας με ασφάλεια ακόμα και τον χειμώνα που ο ήλιος κρύβεται νωρίς. Να μην υπάρχουν μέρη όπου μπορεί να κρυφτεί κανείς. Όπως και στα άλση, τα δασάκια. Ένα τέτοιο είναι το δάσος του Άγιου Φιλίππου στη Νίκαια. Χρειάζεται φύλαξη και περισσότερο φως.
Σαν βγω απ’ αυτήν τη φυλακή…

Χρόνια ολόκληρα οι δημότες του Κορυδαλλού περιμένουν να φύγουν οι άθλιες φυλακές του. Όλη η Ελλάδα έχει συνδέσει αυτήν την όμορφη πόλη με το σωφρονιστικό κατάστημα. Μόλις πεις στο ταξί πως πηγαίνεις Κορυδαλλό θα λάβεις την απάντηση συνοδευόμενη από πονηρό γελάκι, «μέσα ή έξω;» Κάποιες πτέρυγες έχουν φύγει, ο κίνδυνος όμως παραμένει. Εκτός από το αίσθημα ανασφάλειας το θέμα είναι πως έχει και σχολείο απέναντι ακριβώς και όσο να ‘ναι δεν είναι και ό,τι καλύτερο για τους μικρούς μαθητές. Προσπαθούν οι τοπικοί άρχοντες, προσπαθούν οι βουλευτές, αλλά η ουσία είναι πως μεγάλο μέρος των φυλακών είναι ακόμα εκεί. Δεν είχε υπολογιστεί αυτό πριν από πολλές δεκαετίες όταν κτίστηκαν εκεί οι φυλακές, τώρα όμως η κατάσταση έχει παραγίνει. Ελπίζουμε κάποτε να λένε ότι «εδώ ήταν κάποτε οι φυλακές Κορυδαλλού», και στη θέση τους, όπως έγινε το δημαρχείο, να γίνουν και άλλοι χώροι αναψυχής και πρασίνου.

Παυσανίας ο περιηγητής


Σχολιάστε εδώ