ο Δαίμονας των δημαρχείων

*** Άργησε λίγο, αλλά τελικά έκανε πράξη αυτό που συζητιόταν εδώ και πολύ καιρό στους δρόμους του Νέου Ηρακλείου. Η δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας Μαρία Παντέρη ανεξαρτητοποιήθηκε από την παράταξη του δημάρχου Σταύρου Γεωργόπουλου, αφήνοντας πλέον σε οριακό σημείο την πλειοψηφία της δημοτικής αρχής. Δεκατέσσερις συμβούλους διαθέτει η πλειοψηφία και δεκατρείς η αντιπολίτευση. Με μια επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο του συμβουλίου Μίλτο Βαφειαδάκη, καταγγέλλει για πολλά και διάφορα τη δημοτική αρχή. Από την πλευρά του δημάρχου δεν υπάρχει καμία απάντηση ή δήλωση για την ανεξαρτητοποίηση της Μαρίας.

*** Με εμπιστευτικό έγγραφο που έστειλε το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών στη χρηματοδοτική επιτροπή που διαχειρίζεται τα κοινοτικά κονδύλια προς τους δήμους, ζητά όλους τους φακέλους που αφορούν το έργο της ανάπλασης στην κεντρική πλατεία της Βούλας, εξαιτίας του ότι ο πρώην δήμαρχος Άγγελος Αποστολάτος έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, καταγγέλλοντας μεγάλη υπερκοστολόγηση. Σύμφωνα λοιπόν με το έγγραφο, που έχει ΑΠ 3/9/08/Φ/47141, προκύπτει ότι και μόνο από το γεγονός ότι ζητούνται οι αναλυτικοί φάκελοι υπάρχει μια «σκιά». Να σας πω πάντως, επειδή έχω στα χέρια κάποια έγγραφα από τους συγκεκριμένους φακέλους, ότι το πιο εντυπωσιακό είναι ότι προκύπτει μια αύξηση του προϋπολογισμού από 2,7 εκατ. ευρώ σε 3,5 εκατ. ευρώ χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη μεταβολή της ποσότητας του έργου. Για την περιβόητη πλατεία έχουμε αναφερθεί τουλάχιστον δέκα φορές. Ότι κάτι δεν πάει καλά είναι σίγουρο. Τι δεν πάει είναι το ζητούμενο. Πού θα πάει, θα το βρούμε.

*** Με περίεργες και ύποπτες μεθοδεύσεις, που δηλώνουν συναλλαγή κάτω από το τραπέζι, ετοιμάζεται ένα έργο αρκετών εκατομμυρίων ευρώ σε δήμο της δυτικής Αττικής, με την περίφημη διαδικασία της μελέτης – κατασκευής. Το κόλπο είναι απλό. Ο εργολάβος έχει ήδη ετοιμάσει τη μελέτη, αλλά φυσικά θα την καταθέσει ο δήμος και θα είναι, βέβαια, προσαρμοσμένη στις δυνατότητες του εργολάβου. Ακούγεται μάλιστα ότι στο «κόλπο» συμμετέχουν και στελέχη της Περιφέρειας Αττικής. Επειδή θεωρώ ότι ο περιφερειάρχης Μπάμπης Μανιάτης δεν έχει δώσει δικαιώματα για τέτοιους ψιθύρους, ως καλοί άνθρωποι παρέχουμε πλήρη ενημέρωση χωρίς αντάλλαγμα, όπως έκανε ο Θεμιστοκλής.

*** Με μια επιστολή-φωτιά ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας του Δήμου Χολαργού Θανάσης Αυγουρόπουλος καταγγέλλει τον δήμαρχο Δημήτρη Νικολάου ότι τηλεφώνησε στη σύζυγό του και απείλησε πως «θα της κόψει τα πόδια και τον…». Έτσι λέει η επιστολή η οποία εστάλη πριν από τρεις ημέρες σε όλους τους συμβούλους της παράταξης που διοικεί τον δήμο. Ο δημοτικός σύμβουλος εκφράζει φόβους για τη ζωή του αναφέροντας ότι «αν πέσω θύμα τροχαίου θα ξέρω τον υπεύθυνο». Απίστευτα πράγματα. Αν είναι αλήθεια αυτά που ισχυρίζεται ο Αυγουρόπουλος, ο δήμαρχος θα περάσει δύσκολες μέρες αν αποφασίσει να κινηθεί ο Λινάκης, ο άλλος δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας που ουσιαστικά «ελέγχει» την παράταξη… Και τότε το χρίσμα δύσκολα ο Νικολάου θα το ξαναπάρει.

*** Η ένωση επαγγελματιών του Δήμου Βάρης με ανακοίνωση που μου έστειλε περνάει γενεές δεκατέσσερις τον δήμαρχο της πόλης επειδή κάθε μέρα η Δημοτική Αστυνομία ρημάζει με κλήσεις τα αυτοκίνητα που παρκάρουν έξω από τα μαγαζιά τους. «Δεν μπορούμε να σταυρώσουμε πελάτες. Μόλις παρκάρει το αμάξι του, αρχίζει ο δημοτικός αστυνομικός να σφυρίζει και ο πελάτης φεύγει τρεχάτος. Έλεος». Έτσι μου λένε οι επαγγελματίες. Η αλήθεια βέβαια είναι κάπου στη μέση. Δεν μπορούν τ’ αυτοκίνητα να σταματάνε όπου θέλουν.

*** Τέσσερις δήμαρχοι της Αττικής έχουν ζητήσει άδεια οπλοφορίας από την Ασφάλεια. Τι έγινε, ρε παιδιά; Μήπως έχουμε πόλεμο με τον υπόκοσμο και δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι; Ένας εξ αυτών κατά καιρούς έχει και συνοδό αστυνομικό. Πρέπει να έχω χάσει πολλά επεισόδια. Είπαμε ότι υπάρχει διαφθορά, αλλά είχα την εντύπωση ότι δεν έχουν ξεπεραστεί τα όρια. Υπάρχει βέβαια και ο εραστής-δήμαρχος που θέλει το περίστροφο για να εντυπωσιάζει την ερωμένη του όταν τη βολτάρει με τη μαύρη Μερσέντες.

*** Με μια σημαντική οικονομική ενίσχυση ο Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας «γέμισε» τα ταμεία των αθλητικών συλλόγων της πόλης! 100.000 ευρώ έδωσε προχθές στο δημοτικό συμβούλιο, με αναλογικότητα, ύστερα από την εισήγηση του δημάρχου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο τοπάρχης Σταύρος Κόντος, η επιχείρηση αυτή είναι η μεγαλύτερη που έγινε στην ιστορία του δήμου.

*** Παρακολούθησα πριν από λίγες ημέρες έναν πλειοδοτικό διαγωνισμό ενός δήμου για την εκμετάλλευση των διαφημιστικών πινακίδων. Πήγα και έκατσα πίσω πίσω στην αίθουσα που γινόταν η διαδικασία διαγωνισμού. Για να μη σας τα πολυλογώ, όλη η διαδικασία βιντεοσκοπήθηκε από συνεργάτη τηλεοπτικής εκπομπής με κρυφή κάμερα. Τον ήξερα γιατί είχα συνεργαστεί και εγώ στο παρελθόν με τον συνεργάτη αυτόν. Μιλάμε για υλικό-φωτιά, εάν τελικά δημοσιοποιηθεί. Τα «παιχνίδια» είναι πολλά. Η απόλυτη έννοια του στημένου διαγωνισμού. Και ο γιος μου, που είναι 3 ετών, θα το καταλάβει. Απίστευτο κύκλωμα με ανύπαρκτες εταιρείες που λειτουργούν μόνο για να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς.

*** Ο δήμαρχος Μελισσίων πλάκα μας κάνει. Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου επισκέφθηκε την Κύπρο μαζί με τον διευθυντή της τεχνικής υπηρεσίας και άλλα πρόσωπα προκειμένου να συμμετάσχει σ’ ένα συνέδριο για τη βιωσιμότητα των πόλεων. Ρε, Μανωλιό, εδώ έχεις πρόβλημα με τη λειτουργία επί καθημερινών και απλών πραγμάτων στον δήμο. Η βιωσιμότητα της πόλης μάς μάρανε; Δεν υπάρχει χαρτί υγείας στις τουαλέτες του δημαρχιακού μεγάρου. Δεν υπάρχουν στυλό στα γραφεία των υπαλλήλων. Για την πλειοψηφία στο ΔΣ δεν αναφέρομαι. Αυτή έχει χαθεί προ μηνών. Τουλάχιστον στην «πράσινη γραμμή» πήγατε;

*** Διαχειριστικό έλεγχο στον ΕΣΔΚΝΑ έχει ζητήσει η γενική διεύθυνση της οικονομικής επιθεώρησης του υπουργείου Οικονομικών. Όπως αναφέρεται στο υπ’ αριθμόν 1036524/1347-Α/18/4/08 «πρέπει να επισημανθεί ο έλεγχος στις παράνομες διακινήσεις εντολών μεταφοράς των δημοτικών και κοινοτικών απορριμμάτων για μία δεκαετία». Μιλάμε για φύλλο και φτερό όλου του λογιστηρίου. Εδώ υπήρχε και το πρόβλημα. Αναφέρομαι στην περιβόητη πλημμύρα που η κακιά βροχή μπήκε από το ανοιχτό παράθυρο ένα κακό Σαββατοκύριακο που ήξερε όλη η Ελλάδα ότι θα γίνει κατακλυσμός. Η ασύμμετρη απειλή χτύπησε και ορισμένα από τα υπό έλεγχο τιμολόγια. Όλα αυτά φυσικά κατά το παρελθόν και όχι επί των ημερών του σημερινού προέδρου Νικόλα Χιωτάκη. Για να δούμε όμως, παρ’ όλα αυτά, τι θα προκύψει.

*** Μπορεί να φαίνεται απλό, αλλά δεν είναι. Παραιτήθηκε ο προϊστάμενος της πολεοδομικής υπηρεσίας του Δήμου Βουλιαγμένης Γιώργος Τσαΐλας. Τη θέση του πήρε η Τέτα Νικολοπούλου. Η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι ένα καζάνι που βράζει μέσα στον δήμο. Υπάρχουν υπάλληλοι που έχουν τιμωρηθεί για διάφορα ζητήματα. Αυτοί που ξέρουν πολλά μου λένε ότι, εάν η γοητευτική Τέτα ψάξει μερικούς «καυτούς» φακέλους, η έκρηξη από το καζάνι θα κάψει πολλούς. Εδώ θα είμαστε εμείς. Μην ξεχνάμε ότι εκεί είναι αυτοκράτωρ ο τοπάρχης Γρηγόριος.

*** Άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα απορριμματοφόρα που κινούνται με φυσικό αέριο. Το υπουργείο Εσωτερικών έστειλε δύο οχήματα στον Δήμο Κηφισιάς. Τα αυτοκίνητα αυτά θα χρησιμοποιούνται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και στο κέντρο κάθε πόλης. Για κάθε δύο αυτοκίνητα που θα παίρνει ένας δήμος θα είναι υποχρεωμένος να δίνει σε δήμο της περιφέρειας ένα απορριμματοφόρο συμβατικής τεχνολογίας. Απλά πράγματα που χρειάζονται μυαλό ενός ανθρώπου που περπατάει στο πεζοδρόμιο. Μπράβο, Προκόπη.

*** Αύξηση των δημοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού κατά 8%αποφάσισε το ΔΣ του Δήμου Πεύκης. Η αντιπολίτευση αποχώρησε από την εν λόγω συνεδρίαση καταγγέλλοντας τη φορομπηχτική αντίληψη της δημοτικής αρχής. Να σας θυμίσω ότι και πέρυσι υπήρχε αύξηση πάλι 8%. Σε δύο χρόνια δηλαδή η αύξηση είναι 16%. Με τα αφτάκια μου είχα ακούσει τον τοπάρχη Γιάννη Θεοδωρακόπουλο να λέει προεκλογικά ότι δεν πρόκειται να επιβαρύνει τους δημότες ούτε μ’ ένα ευρώ. Προφανώς κάτι άλλο θα εννοούσε.

ΥΓ.: Πάλι ο Θεμιστοκλής στον ανακριτή. Ρε, τι γίνεται. Μία κρύο, μία ζέστη. Ποιον δουλεύετε, βρε παλικάρια μου;


Σχολιάστε εδώ