Να πάρει περισσότερα εκατομμύρια από το κράτος επιδιώκει ο Ιερώνυμος!

Την ώρα που το σκάνδαλο με τη διαχείριση των οικονομικών της Μονής Βατοπεδίου δεν λέει να κοπάσει, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος έρχεται να ρίξει λάδι στη φωτιά στους καλοθελητές που βρήκαν την ευκαιρία να κτυπήσουν την Εκκλησία, βάζοντας ως θέμα στην πρώτη Ιεραρχία που προεδρεύει, και η οποία αρχίζει την 1η Οκτωβρίου, το πώς θα συμμετάσχει η Εκκλησία της Ελλάδος στο «Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Ανάπτυξης 2007 – 2013» και πώς θα πάρει από αυτό το δυνατόν περισσότερα εκατομμύρια ευρώ. Μητροπολίτης είπε στο «Π»: «Καλύτερα να μην το συζητήσουμε, γιατί θα φανεί ότι το μυαλό μας είναι μόνο στα οικονομικά και μετά το Βατοπέδι θα σκανδαλίσουμε κι εμείς με τη σειρά μας τον κόσμο» και άλλος: «Αισθάνομαι ντροπή που μια φορά τον χρόνο που συγκεντρωνόμαστε φαινόμαστε ότι δεν μας ακουμπάνε τα καθημερινά προβλήματα που απασχολούν τον λαό, αλλά το μόνο μέλημα μας είναι ο μπεζαχτάς». Και ένας τρίτος: «Ενώ σταθερά και στα βουβά βαδίζουμε προς την άρνηση της ταυτότητάς μας και στην αφομοίωση μας με τη δυτική και άθεη αντίληψη, εμείς μόνο τα λεφτά σκεπτόμαστε».
Η αντίληψη να κολυμπήσει η Εκκλησία στα εκατομμύρια ευρώ δεν ταιριάζει στην εικόνα που θέλουν να περάσουν στον λαό ο Αρχιεπίσκοπος και οι σύμβουλοί του. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πρόσφατα μίλησε στην Αγία Σοφία Νέου Ψυχικού για το «άδειασμα των παγκαριών» και για το μοίρασμα της εκκλησιαστικής περιουσίας στους άπορους. Και κόλακες του αρχιεπισκοπικού περιβάλλοντος χαρακτηρίζουν πρωτοκορυφαίο ζήτημα την εκκλησιαστική περιουσία! Σήμερα θα αρχίσει το φιλανθρωπικό της έργο η Εκκλησία; Έπρεπε να έρθει ο κ. Ιερώνυμος για να «αδειάσουν τα παγκάρια». Δηλαδή όλα τα Ιδρύματα που υπάρχουν ανά την Ελλάδα και που προσφέρουν αγάπη και θαλπωρή σε χιλιάδες αδύναμων ανθρώπων σήμερα ξεκινάνε; Σήμερα «ανακαλύπτει την Αμερική» η Εκκλησία; Ο λαός με αυτά που ακούει είναι περίεργος να δει τι θα γίνουν τα εκατομμύρια ευρώ που υπάρχουν στα ταμεία της ΕΚΥΟ και πώς θα διαχειριστεί τα ακίνητα της η Εκκλησία. Γιατί ο κ. Ιερώνυμος επί πολλά χρόνια, ως μέλος της ΕΚΥΟ, ήταν συνδιαχειριστής των χρημάτων της Εκκλησίας. Τι έκανε επί τόσα χρόνια; Τώρα θυμήθηκε τα «άδεια παγκάρια»;
Η όλη διάθεση του σημερινού Αρχιεπισκόπου και των συμβούλων του να μονοπωλήσουν τα οικονομικά της Εκκλησίας το ενδιαφέρον τους προκαλεί μεγάλες σκοτούρες στην κυβέρνηση, γιατί μετά τη Μονή Βατοπεδίου έχει τώρα να αντιμετωπίσει, όπως εμφανίζεται, και τη βουλιμία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Σήμερα το «Π» αποκαλύπτει ότι ο κ. Ιερώνυμος στην πρώτη του επίσκεψη στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη ούτε λίγο, ούτε πολύ, του ζήτησε η Εκκλησία να μην πληρώσει το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) που υπολογίζεται σε δύο εκατομμύρια ευρώ! Ο υπουργός δεν περίμενε ότι το πρώτο αίτημα που θα άκουγε από τον κ. Ιερώνυμο θα ήταν η απαλλαγή από το ΕΤΑΚ και έπεσε κυριολεκτικά από τα σύννεφα όταν άκουσε και τη δικαιολογία ότι η Εκκλησία δεν έχει τόσα χρήματα να δώσει για να το πληρώσει. Του είπε μόνο ότι ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί και ότι θα δει πώς η Πολιτεία θα μπορέσει με κάποιο τρόπο να τα επιστρέψει στην Εκκλησία. Κάτι πάντως που αν συμβεί θα προκαλέσει μεγάλο σκάνδαλο σε βάρος της κυβέρνησης και θα χάσει και κάθε ίχνος αξιοπιστίας όταν ψηφίζει έναν νόμο και μετά έρχεται η ίδια να τον παραβεί.
Διότι και τα οικονομικά της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι σε άριστη κατάσταση. Τα στοιχεία που γράφτηκαν σε κυριακάτικη εφημερίδα της Αθήνας, με την οποία διατηρεί άριστες σχέσεις ο τέως γεν. διευθυντής των Οικονομικών της Εκκλησίας κ. Κων. Πυλαρινός, δεν διαψεύστηκαν. Σύμφωνα με το δημοσίευμα σήμερα η κεντρική διοίκηση της Εκκλησίας διαθέτει 40 εκατομμύρια ευρώ σε καταθέσεις, 203 εκατομμύρια ευρώ σε μετοχές και ακίνητη περιουσία που εκτιμάται σε ένα δισεκατομμύριο δραχμές. Όλη αυτή η περιουσία δεν θέλει μόνο αξιοποίηση, θέλει και προστασία από όσους την επιβουλεύονται, εντός και εκτός εκκλησίας, και κυρίως προσοχή στα «φιλέτα» που έχουν απομείνει, στη Βουλιαγμένη και σε άλλα μέρη της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Εκεί πρέπει να ρίξει το βάρος του ο Αρχιεπίσκοπος, αλλά και οι Μητροπολίτες Ιωαννίνων, Φιλίππων και Ηλείας, που έχουν αναλάβει ευθύνες σημαντικές στη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας.


Σχολιάστε εδώ