ΚΤΗΜΑΤΟ ΛΟΓΙΚΑ

Τι ‘χες Γιάννη, τι ‘χα πάντα…
Στις 16 Ιουλίου 2008 προκηρύχθηκε από την Κτηματολόγιο ΑΕ ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός συνολικού προϋπολογισμού περίπου 250.000.000 ευρώ με τίτλο «Ανάθεση Συμβάσεων Μελετών για τη Β’ Φάση της Κτηματογράφησης και τη δημιουργία Εθνικού Κτηματολογίου και Υποστηρικτικών Υπηρεσιών» και καταληκτική ημερομηνία τη 18η Σεπτεμβρίου. Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, διά στόματος του προέδρου του Γιάννη Αλαβάνου, καταγγέλλει πως η πρόθεση της Κτηματολόγιο ΑΕ να αποσπάσει τις «υποστηρικτικές» υπηρεσίες από τις μελέτες κτηματογράφησης και να τις υπαγάγει, κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας, σε ιδιαίτερους νομικούς κανόνες ανάθεσης των σχετικών συμβάσεων θα επιφέρει μεγάλα προβλήματα στην ανάθεση και στην ποιότητα των μελετών. Ο συγκεκριμένος όρος, αναφέρει, δεν εξυπηρετεί τη νομιμότητα και το δημόσιο συμφέρον. Πιο απλά δηλαδή, καταγγέλλει τον τρόπο διεξαγωγής του διαγωνισμού και τους όρους αυτού. Το παράδοξο και η αποκλειστική πληροφορία είναι ότι ο πρόεδρος του ΤΕΕ «κατέβηκε» ως υποψήφιος στη μεγαλύτερη σύμβαση του εν λόγω διαγωνισμού και προς έκπληξη των μελών της επιτροπής αξιολόγησης, η συμμετοχή του ήταν… άκυρη. Δηλαδή ο φάκελός του δεν τηρούσε τις τυπικές προδιαγραφές για να έχει νόμιμη συμμετοχή, είτε από τη… σιγουριά του είτε από… σαμποτάζ είτε από καθαρή ατυχία. Κι έτσι είναι αναγκασμένη η επιτροπή να τον απορρίψει, υπό το βλέμμα φυσικά και των συνυποψήφιων του οι οποίοι καραδοκούν και σίγουρα θα κάνουν ενστάσεις επί ενστάσεων. Εκτός αν δείτε… επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού. Σε αυτό το έργο όλα είναι πιθανά. Σημειωτέον, για να μην ξεχνιόμαστε, ότι μαζί με τον Γιάννη Αλαβάνο συμπράττει και η μητέρα (υπό)διευθυντή της εταιρείας, η οποία είχε πάρει και άλλα έργα Κτηματογράφησης στο παρελθόν και για τα οποία υπογράφει ο γιος για το «καλώς έχειν» και την αποπληρωμή τους. Αλλά, είπαμε. Τίποτα μεμπτό. Κανένα ασυμβίβαστο.

Ο δαίμων του… Κτηματολογίου
Την προηγούμενη εβδομάδα, ο γνωστός δαίμονας, που τριγυρνάει μεταξύ τυπογραφείου και υπολογιστών, «έφαγε» το επίθετο του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Κτηματολόγιο. Γράφαμε λοιπόν πως πλησιάζει η ημέρα μιας πολύ κρίσιμης δίκης με μοναδικό πλέον κατηγορούμενο τον Νίκο Γαλιδάκη και αντικείμενο τα γεγονότα που σημάδεψαν τον Οκτώβριο του 2001 το Κτηματολόγιο αλλά και την πολιτική ζωής της χώρας σε σχέση με αυτό. Το ζητούμενο λοιπόν είναι εάν θα μιλήσει ο Νίκος Γαλιδάκης για λεπτομέρειες και γεγονότα εκείνης της εποχής (τα οποία έχουν και μεγάλες πολιτικές διαστάσεις) ή θα παραμείνει σιωπηλός. Η σημερινή διοίκηση της Κτηματολόγιο ΑΕ θα παρασταθεί ως πολιτική αγωγή, που σημαίνει πως το αποτέλεσμα της δίκης θα προκαλέσει νέο γύρο αντιπαραθέσεων για το Κτηματολόγιο, την απώλεια των ευρωπαϊκών κονδυλίων, αλλά και τη σημερινή πορεία του έργου. Ακόμα φυσικά δεν έχουμε καμία επίσημη απάντηση για την επίσκεψη εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προ τριμήνου, ούτε για την ενδεχόμενη απένταξη του έργου από το Γ’ ΚΠΣ ούτε για τα χρονοδιαγράμματα και αν τηρούνται…

Εγώ ο ξένος…
Όπως είχαμε γράψει πριν από τρεις εβδομάδες, έκλεισε το Γραφείο Εξυπηρέτησης του Πολίτη στο Σύνταγμα ή μάλλον, για την ακρίβεια, παραχωρήθηκε στον ανάδοχο, ο οποίος θα το στελεχώσει με δικά του άτομα. Τώρα ποιος ο λόγος αυτό το γραφείο, με τα ήδη έμπειρα στελέχη της Κτηματολόγιο που «ψήθηκαν» κυριολεκτικά και μεταφορικά όλο το καλοκαίρι, να δοθεί στον ανάδοχο και να το αναλάβουν δικά του στελέχη, δεν το έχουμε καταλάβει. Το γραφείο θα παραμείνει χωροταξικά στο Μετρό του Συντάγματος; Ή θα ενταχθεί στον κύριο χώρο του αναδόχου της Αθήνας; Εμείς προτείνουμε ο χώρος να παραμείνει και να προετοιμαστεί να δίνει οδηγίες και στους ιδιοκτήτες εκτός Ελλάδας οι οποίοι δεν γνωρίζουν ελληνικά και θέλουν πληροφόρηση για το Κτηματολόγιο. Ας μπει καμιά αφίσα και στα Αγγλικά. Το Μετρό Συντάγματος (μαζί με το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το λιμάνι του Πειραιά) είναι ο κόμβος όπου κάθε μέρα περνά ο μεγαλύτερος αριθμός ξένων. Επίσης πρέπει να αξιοποιηθεί το ΚΕΠ που υπάρχει στο Σύνταγμα για τους Ομογενείς. Δεν έχουν μόνο Έλληνες ιδιοκτησία στην Ελλάδα. Θα υπάρξουν κενά. Μεριμνήστε και για τους ξένους, σε συνεργασία με πρεσβείες και προξενεία άλλων χωρών.

…ουδέν λάθος αναγνωρίζεται;
Γιατί δεν δίνει η Κτηματολόγιο ΑΕ στατιστικά στοιχεία, παρά μόνο (αορίστως) αναφέρει πως «είναι ευχαριστημένη» κ.λπ.; Πόσοι ομογενείς έχουν δηλώσει; Το μισό διάστημα πέρασε και γι’ αυτούς. Πόσες δηλώσεις πήγαν με το ταχυδρομείο; Πόσες υπηρεσίες του Δημοσίου δήλωσαν; Πόσοι υπέβαλαν ηλεκτρονικά δήλωση; Πόσες αιτήσεις επιστροφών χρημάτων έχουμε; Οι πληροφορίες μας λένε πως π.χ. μόνο στον Πειραιά (και κατά τη διάρκεια μιας μόνο εβδομάδας ) είχαμε πάνω από 100 πολίτες που ζήτησαν επιστροφή χρημάτων. Πανελλήνια το νούμερο πλησιάζει τις 20.000.
Έχει σχέση αυτό με τη διαδικασία εντοπισμού των ακινήτων, που όμως μαθαίνουμε έχει χαλαρώσει χάριν της ταχύτητας; Με ποια διαδικασία θα επιστραφούν τα χρήματα στους δικαιούχους; Πότε; Εάν η όλη διαδικασία πάρει χρόνια, δεν πρέπει να δοθούν πίσω έντοκα;

Εντοπίζουν…
ελληνικά
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα επιτεύγματα των επιστημόνων του Κτηματολογίου είναι η υλοποίηση του HEPOS (Hellenic Positioning System), δηλαδή Ελληνικό Σύστημα Εντοπισμού. Με απλά λόγια είναι ένα σύστημα δορυφορικού εντοπισμού το οποίο προσδιορίζει με ακρίβεια λίγων εκατοστών τη θέση ενός «σημείου» σε πραγματικό χρόνο, μειώνοντας το κόστος για τον χρήστη και αυξάνοντας την αμεσότητα, την οικονομία και την αποδοτικότητα στην καθημερινή τοπογραφική πρακτική. Το Εθνικό Δίκτυο Σταθμών Αναφοράς αποτελείται από περίπου 100 σταθμούς σε όλη την Ελλάδα είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης έχοντας το Κέντρο Ελέγχου του στις εγκαταστάσεις της Κτηματολόγιο ΑΕ. Το HEPOS απευθύνεται σε Οργανισμούς και υπηρεσίες του Δημοσίου, σε αναδόχους κτηματογράφησης, αλλά και σε τοπογράφους μηχανικούς, κάνοντας πιο εύκολο, ακριβές και γρήγορο το έργο τους, με αποτέλεσμα λιγότερα έξοδα και για τους πολίτες που αναζητούν τέτοιου είδους υπηρεσίες. Όλο το έργο σχεδιάστηκε, υλοποιήθηκε και λειτουργεί από έλληνες επιστήμονες του Κτηματολογίου και είναι συνολικού προϋπολογισμού περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ.


Σχολιάστε εδώ