ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΘΕΩΡΕΙΟ
Πού θα οδηγήσει
κυβερνητική αδυναμία;
Αν και πολλοί βουλευτές πιστεύουν ότι είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση οι εκλογές, βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί στη Βουλή, η οποία, όπως έχουμε και με άλλη ευκαιρία επισημάνει, βρίσκεται ακόμη στα θερινά της τμήματα, η λειτουργία των οποίων ολοκληρώνεται στο τέλος αυτής της εβδομάδας, κανένας δεν στοιχηματίζει για τον χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες, αν δηλαδή θα είναι τώρα μέσα στον Οκτώβριο, ή μετά τα Χριστούγεννα όπως υποστηρίζουν άλλοι συνάδελφοί τους. Σ’ ένα πάντως συμφωνούν όλοι, ότι δεν μπορεί ο Καραμανλής να μην αντιδράσει. Το ερώτημα είναι ποια θα είναι η έκπληξη.
Γεγονός πάντως είναι ότι κάθε μέρα που περνάει η κυβέρνηση μοιάζει όλο και πιο αδύναμη να πάρει αποφάσεις και οι υπουργοί της μπροστά στην παραμικρή αντίδραση που συναντούν κάνουν πίσω. Η υπαναχώρηση του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη στα αντικειμενικά κριτήρια, που τώρα λέει ότι «θα είναι λογικά» και αποδίδει όλον τον θόρυβο που προηγήθηκε σε «αποκυήματα της φαντασίας των συντακτών», είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό δείγμα.
Δεν είναι, όμως, το μόνο. Παρά την επιμονή του υφυπουργού του Γ. Ιωαννίδη για καθιέρωση της απλής αναλογικής στην εκλογή των διοικήσεων των αθλητικών ομοσπονδιών, πρόταση που εύρισκε σύμφωνους και πολλούς στην αντιπολίτευση, ο υπουργός Πολιτισμού Μ. Λιάπης σάλπισε υποχώρηση μόλις το ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν συμφωνεί να γίνει τώρα, καθώς φοβήθηκε το άνοιγμα ενός «μετώπου» με τους παράγοντες του αθλητισμού.
Αλλά και η πολυδιαφημισμένη δήθεν «μεταρρύθμιση» που προωθεί στην Ολυμπιακή ο Κ. Χατζηδάκης, με την τροπολογία που κατέθεσε την περασμένη Πέμπτη, δεν είναι -κακά τα ψέματα- παρά μια «χρυσοπληρωμή» στους εργαζομένους του πάλαι ποτέ εθνικού αερομεταφορέα που γίνεται για να δείξει ότι κάτι κάνει η κυβέρνηση.
Η έναρξη τη μεθεπόμενη Δευτέρα της νέας Συνόδου της Ολομέλειας, στην οποία θα πρέπει να κατατεθεί και το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2009, εκτιμούν αρκετοί θα είναι η απαρχή εξελίξεων, αφού θεωρείται πλέον δύσκολο να φθάσει η κυβέρνηση -με την οριακή της πλειοψηφία- συντεταγμένα ως το τέλος του χρόνου.
————–*—————
Σε «κατάθλιψη» έχει πέσει
το μπλοκ των Βενιζελικών
Η ηττοπάθεια που επικρατεί στις τάξεις των στελεχών της κυβερνητικής παράταξης ενισχύει την ευφορία που επικρατεί στην αξιωματική αντιπολίτευση, αν και εκεί δεν λείπουν αρκετοί που είναι συγκρατημένοι, είτε διότι πιστεύουν ότι η κατάσταση που δείχνει να διαμορφώνεται, δεν έχει παγιωθεί, είτε επειδή δεν βολεύονται από τις διαγραφόμενες εξελίξεις.
Κάποιοι μάλιστα λένε ότι οι περισσότεροι από τους βουλευτές που είχαν συνταχθεί έχουν περιπέσει σε «κατάσταση κατάθλιψης», καθώς αλλιώς περίμεναν να έρθουν τα πράγματα το φθινόπωρο και αλλιώς ήρθαν. Ο ίδιος ο Βαγγέλης Βενιζέλος προσπαθεί να δείξει ότι πιστεύει στη νίκη του κόμματός του και αυτό, κατά πληροφορίες, είπε ότι πρέπει να κάνουν οι πιστοί στον ίδιον βουλευτές, τους οποίους συνάντησε τις προηγούμενες μέρες που βρέθηκε για κάποιες ώρες στη Βουλή, αφού δεν συμμετέχει σε αυτό το τμήμα.
Σε ένα νυχτερινό πηγαδάκι, πάντως, που είχε δημιουργηθεί γύρω του την Τρίτη και συμμετείχαν η Μιλένα Αποστολάκη, η Σούλα Μερεντίτη, ο Κώστας Σπηλιόπουλος και άλλοι «Βενιζελικοί», οι αυτόπτες μάρτυρες είδαν να μην περισσεύουν τα χαμόγελα, τα οποία αντιθέτως βλέπει κανείς να έχουν ζωγραφιστεί στα πρόσωπα των συναδέλφων τους που πέρυσι τέτοια εποχή είχαν συνταχθεί με τον πρόεδρο.
————–*—————
Διπλό χτύπημα
με «παλιά ξινά σταφύλια»
Ξένισε και προβλημάτισε πολλούς το διπλό χτύπημα κατά της Βουλής που εξαπέλυσε τις προηγούμενες ημέρες η «Καθημερινή» με απανωτά δημοσιεύματα, το πρώτο για τους διακομματικούς διορισμούς και το δεύτερο για τα (δήθεν) χρέη προς τον ιδιωτικοποιημένο ΟΤΕ από την τηλεφωνική ατέλεια.
Ο λόγος του προβληματισμού ήταν ότι και στη μία και στην άλλη περίπτωση τα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα δεν είχαν ίχνος ρεπορτάζ και τα καταγγελλόμενα ήταν παρωχημένα θέματα, «περυσινά ξινά σταφύλια», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά παλαιοί κοινοβουλευτικοί. Και το ερώτημα είναι πού στοχεύει το δημοσίευμα.
Εντύπωση πάντως προκάλεσε στην περίπτωση των διορισμών ότι ο ανώνυμος συντάκτης του παρέθεσε αντίγραφα από ΦΕΚ, τα οποία βρήκε από την ηλεκτρονική αναζήτηση στην ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου και επειδή εκεί υπήρχαν ονόματα προσώπων που διορίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια στη Βουλή έμοιαζαν με εκείνα γνωστών πολιτικών. Και εξ αυτού έκανε την εικασία ότι πρόκειται για ρουσφέτι υπέρ «τέκνων πρώην και νυν βουλευτών», με την προσθήκη «εκτός αν πρόκειται για τεράστια σύμπτωση»!
Στην περίπτωση των υποτιθέμενων χρεών πολλών εκατομμυρίων προς τον ΟΤΕ, όμως, δεν υπήρχε καν η επιφύλαξη αυτή και έτσι το δημοσίευμα διαψεύστηκε με το που κυκλοφόρησε η εφημερίδα από τον πρόεδρο της Βουλής Δημ. Σιούφα, ο οποίος, μάλιστα, σε αυστηρή ανακοίνωση που εξέδωσε, θεώρησε υπεύθυνη τη διοίκηση του Οργανισμού τηλεπικοινωνιών, στην οποία παρήγγειλε να εκδώσει άμεσα ανακοίνωση. Όπερ και εγένετο, αφού, άλλωστε, ήταν γνωστό ότι το θέμα είχε ρυθμιστεί από τον Μάρτιο του 2007 όταν η τότε πρόεδρος της Βουλής Άννα Μπενάκη Ψαρούδα υπέγραψε συμφωνία με τον ΟΤΕ για τις παλαιές οφειλές, ενώ ο κ. Σιούφας είχε εγγράψει κανονικά τα σχετικά κονδύλια στον προϋπολογισμό της Βουλής, από τον οποίο πληρώνονται πλέον κανονικά οι λογαριασμοί.
————–*—————
Τριάντα τρεις νέοι διοικητικοί
αξιωματούχοι στη Βουλή
Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 33 είναι οι νέες θέσεις διοικητικών αξιωματούχων που θεσπίζονται με τον νέο υπηρεσιακό Κανονισμό της Βουλής που προτείνει ο πρόεδρος του σώματος Δημ. Σιούφας.
Με το νέο οργανόγραμμα που καταρτίστηκε από Επιτροπή συνεργατών του Προέδρου υπό τον (πανταχού παρόντα) γενικό γραμματέα Ν. Στεφάνου και, όπως αναφέρεται στο σχετικό σημείωμα, «καλύπτει, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τις ανάγκες της Βουλής για το 2010 και μετά», προβλέπεται:
• Η δημιουργία δύο νέων γενικών διευθύνσεων, οι οποίες από τρεις γίνονται πέντε, καθώς «σπάει» η υφιστάμενη γενική διοίκηση Διοικητικής Υποστήριξης σε γενική διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού και Οικονομικών Υπηρεσιών και Τεχνικής Υποστήριξης, ενώ διαχωρίζεται η γενική διοίκηση Νομοθετικού Έργου και Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, από την οποία θα προκύψει νέα γενική διοίκηση Κοινοβουλευτικών Επιτροπών.
• Η σύσταση επτά επιπλέον διευθύνσεων, οι οποίες από 19 γίνονται 26, καθώς και
• Η αύξηση του αριθμού των τμημάτων κατά 19 (από 63 γίνονται 82) και των γραφείων κατά 5 (από 7 γίνονται 12).
Περιττό να σημειώσουμε ότι έχουν ανοίξει πολλές ορέξεις για την κάλυψη των θέσεων που δημιουργούνται από επίδοξους αξιωματούχους, οι οποίοι έχουν επιδοθεί σε παρασκηνιακές πιέσεις για να πετύχουν τους στόχους τους.