Κινητοποίηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας των Σκοπίων
Παράλληλα, καλεί τα μέλη της ελληνικής ομογένειας σε κινητοποίηση και δράση, με έγγραφα και τηλεφωνικά διαβήματα ενημέρωσης και διαμαρτυρίας στο αρμόδιο τμήμα του Στέιτ Ντηπάρτμεντ, για τη διαπραττόμενη από το καθεστώς των Σκοπίων πολιτιστική γενοκτονία σε βάρος της ελληνικής μειονότητας στη γειτονική χώρα.
Η σχετική ανακοίνωση τονίζει ότι πολυάριθμες πληροφορίες τους τελευταίους μήνες αναφέρουν «μιαν εντεινόμενη εκστρατεία ρατσιστικής καταπίεσης σε βάρος των 250.000 Ελλήνων που ζουν στις περιοχές υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης των Σκοπίων». Καταγγέλλει ότι η σκοπιανή κυβέρνηση είναι ένοχη καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολιτιστικής γενοκτονίας και εθνοκτονίας.
Επισημαίνει ότι στα μέλη των ιστορικών ελληνικών κοινοτήτων που διαβιούσαν στην περιοχή του Μοναστηρίου, πολλές εκ των οποίων έχουν τώρα διασκορπιστεί σε όλη την επικράτεια των Σκοπίων, η κυβέρνηση έχει στερήσει την ελευθερία του συνέρχεσθαι και συνεταίριζεσθαι. Δεν τους επιτρέπονται η οργάνωση σε συλλόγους και οι ομαδικές συγκεντρώσεις, μέτρα που αποτελούν βαρίες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως ορίζονται από τη Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών και κυρίως του δικαιώματος στην Εθνικότητα.
Προσθέτει ότι «η σημερινή σκοπιανή κυβέρνηση συνεχίζει την μακριά παράδοση πολιτιστικής γενοκτονίας του ελληνικού πληθυσμού που εφάρμοσαν οι προκάτοχές της, φιλο-ναζιστική και κομμουνιστική, με τη βίαιη κατάληψη ελληνικών γαιών, μεταφορά πληθυσμών, καταπιεστικές ρατσιστικές διακρίσεις και προπαγάνδα, στερώντας μέχρι και σήμερα από τους ελληνικούς πληθυσμούς την ιδιαίτερη εθνική τους ταυτότητα, με βίαιη ενσωμάτωση και αφομοίωση στην πλειοψηφική σλαβική κουλτούρα και τρόπους ζωής, που επιβάλλει με νομοθετική, διοικητικά και άλλα μέτρα, που περιλαμβάνουν και την τρομοκράτηση».
Αναφέρει πρόσφατα παραδείγματα ελληνικών οικογενειών στις οποίες η κυβέρνηση των Σκοπίων απέρριψε την αίτησή τους να ανακτήσουν τα ελληνικά τους ονόματα, αντί των σλαβικών που τους είχαν υποχρεώσει να υιοθετήσουν. Αρνήθηκε με το επιχείρημα ότι η αλλαγή «θα μετέβαλλε την προσωπική τους ταυτότητα» και «δημιουργούσε προσκόμματα στις νομικές διαδικασίες».
Πρέπει να υπογραμμισθεί και να εξαρθεί ότι το προσκλητήριο για την κινητοποίηση απευθύνεται στους πατριώτες ομογενείς της Αμερικής, πέραν και πάνω από «επίσημες» οργανώσεις και συλλόγους με διασυνδέσεις με ελληνικές αρχές ή εκκλησία. Ότι φέρει τα χαρακτηριστικά υποδειγματικού σχεδίου δράσης, με οδηγίες μέσω διαδικτύου, πρότυπα επιστολών διαμαρτυρίας και υποδείγματα τηλεφωνημάτων χαρακτηριστικά οργανωτικής ποιότητας πρωτοφανή σε ελληνική παροικιακή πρωτοβουλία και παρόμοια της εξαιρετικά οργανωμένης Αρμενικής κοινότητας των ΗΠΑ.
Βέβαια την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση αυτού του «Συνασπισμού για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ελλήνων» την είχε… το «Κυπριακό Δίκτυο Δράσης της Αμερικής»! Χωρίς προφανώς να συμβουλευθεί την υπουργό των Εξωτερικών της Αθήνας.