«ΚΑΤΣΕΤΕ ΚΑΛΑ!»

Η χαρακτηριστική έκφραση «είδαμε επιτέλους ξανά τον Καραμανλή μετά από καιρό», κυριαρχούσε στις εκτιμήσεις πολλών κυβερνητικών στελεχών, της συντριπτικής πλειοψηφίας των βουλευτών της ΝΔ, αλλά –κυρίως– των μεσαίων στελεχών και της λαϊκής βάσης της κυβερνώσας παράταξης, που έμφοβοι παρακολουθούσαν εδώ και καιρό την αποδόμηση κυβέρνησης και κόμματος.

Με την ομιλία του της Παρασκευής στην Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ, ομολογούσαν όλοι πως ο Καραμανλής «όπλισε ξανά», ξαναπήρε πάνω του «το παιχνίδι», ανέλαβε τις ευθύνες του, έστειλε σαφέστατα μηνύματα και προς τους «νταβατζήδες» και στα ελεγχόμενα απʼ αυτούς ΜΜΕ αλλά και στους εσωκομματικούς «αντάρτες», ότι:

• Δεν διαπραγματεύεται μαζί τους για το πώς θα κυβερνήσει, πότε θα κάνει αλλαγές (πολιτικών ή προσώπων), με ποιους θα κυβερνήσει και πού θα το πάει.

• Δεν δέχεται εκβιασμούς απʼ όλους τους παραπάνω.

• Είναι αποφασισμένος να αντιδράσει με όλα τα όπλα που διαθέτει (και διαθέτει πολλά…) σε οποιαδήποτε περαιτέρω απόπειρα υπονόμευσής του ή υπαγόρευσης για τι «πρέπει» να κάνει.

• Είναι αποφασισμένος ακόμα και σε εκλογές να φτάσει προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο, αλλά πάντως δεν υποκύπτει.

Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό αυτό που επεσήμαινε την Παρασκευή ιστορικό στέλεχος της συντηρητικής παράταξης που έχει το προνόμιο να συζητά συχνά και σε οριακές περιόδους με τον Κώστα Καραμανλή, κάνοντας (εύστοχο) χιούμορ με ένα… ιστορικό σύνθημα:

• Τους προειδοποίησε «κάτσετε καλά»! μας τόνισε…

Σε κάθε περίπτωση ήταν ένας άλλος Καραμανλής, σε σύγκριση με αυτόν της Θεσσαλονίκης, που εμφανώς είχε απογοητεύσει, είχε χάσει το τάιμινγκ και εισέπραξε σοβαρότατο πολιτικό κόστος.

Ακολουθεί δεύτερο…
ημίχρονο!

Εγκυρότατες πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο Καραμανλής έχει πράγματι διαβεί τον Ρουβίκωνα και εννοούσε τα όσα είπε καθαρά και τα όσα άφησε να διαφανούν. Και σχετικά με την αντιμετώπιση των εσωκομματικών «ανταρτών», αλλά και σχετικά ακόμα και με την επίκληση του σεναρίου πρόωρων εκλογών, αν…

Μας επεσήμαιναν ότι τόσο με την πρωτολογία όσο και με τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος.

• Όποιος έχει άλλα σχέδια ας έρθει ανοιχτά να με αμφισβητήσει, ας ρίξει την κυβέρνηση, υπογράμμισε στην πρωτολογία.

• Τέρμα οι καιροσκοπισμοί, η εσωστρέφεια τελειώνει εδώ, η εσωστρέφεια τελειώνει σήμερα, τόνισε στη δευτερολογία.

Επίσης οι αναφορές του σε «συμμαχίες συμφερόντων» που «πιέζουν, εκβιάζουν, πριονίζουν, αμφισβητούν», είναι κι αυτές χαρακτηριστικές.

Ακολουθεί και δεύτερη φάση, εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη τα οποία είναι σε θέση να γνωρίζουν τις προθέσεις του Καραμανλή. Προσδιορίζουν δε ως εξής αυτήν τη δεύτερη φάση:

• Διαγραφή αμέσως, με την εκδήλωση αναίτιας διαφοροποίησης και «παιχνιδιού» με τα ΜΜΕ, οποιουδήποτε στελέχους.

• Προσφυγή σε εκλογές, αν έτσι ή αλλιώτικα (π.χ. ανεξαρτητοποίηση κάποιου) απολεσθεί η δεδηλωμένη. Πάντως, σε καμιά περίπτωση αποδοχή εκβιασμού ή διαφοροποίησης τέτοιας που εντάσσεται σε όσα κατήγγειλε από του βήματος της Κεντρικής Επιτροπής.

Πρώτος στόχος
η συσπείρωση…

Ειδικότερα και σε σχέση με το πρώτο, ήταν χαρακτηριστικό ότι υπουργός μάς τόνιζε την Παρασκευή πως «ακόμα κι απόψε θα διαγραφεί αυτός που θα βγει, αν βγει, να επιχειρήσει να αδειάσει τον Καραμανλή»!

Πρώτος… ύποπτος, φυσικά, για διαγραφή είναι ο Π. Τατούλης, ο οποίος θεωρείται σχεδόν απʼ όλους ότι έχει περάσει την «κόκκινη γραμμή» που οριοθέτησε ο πρωθυπουργός με την ομιλία του.

Οι ίδιοι συνεργάτες του Καραμανλή διαχώριζαν τον Β. Πολύδωρα απʼ τον Π. Τατούλη. Ο πρώτος, τόνιζαν, θεωρείται σαρξ εκ της σαρκός της ΝΔ, παρά τις όποιες υπερβολές του. Αντίθετα ο Αρκάς με τη στάση του τους τελευταίους μήνες έχει γίνει ξένο σώμα.

Γεγονός είναι πάντως πως αυτήν την παρέμβαση, την «επανάκαμψη» Καραμανλή, την ανέμενε, την απαιτούσε η βάση της γαλάζιας παράταξης, που εξέφραζε την απογοήτευση αλλά και την οργή της για την «απουσία Καραμανλή» τους τελευταίους μήνες.

Οπότε αυτός ήταν ο πρώτος στόχος του πρωθυπουργού, διά της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή. Να αυξήσει δηλαδή τη συσπείρωση της ΝΔ που, όπως φάνηκε και στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, είναι αποσυσπειρωμένη σε σημείο τραγικό.

Έτσι θα πρέπει να εξηγείται και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε πρωτίστως στο κομματικό του ακροατήριο. Για να ανεβάσει και τη συσπείρωση αλλά και το ηθικό των νεοδημοκρατών που χαρακτηρίζεται από έντονη ηττοπάθεια.

Και έτσι απαντάται και η κριτική ότι ήσαν λίγες οι αναφορές του που θα σηματοδοτούσαν ένα μεγαλύτερο άνοιγμα στην κοινωνία. «Προηγείται», μας τόνισε συνεργάτης του, το κομματικό ακροατήριο, όχι για λόγους κομματικού πατριωτισμού, αλλά απʼ την αύξηση της συσπείρωσης της γαλάζιας παράταξης θα έπρεπε να ξεκινήσει την πολιτική του αντεπίθεση.

Θα συνεχίζει, κατά τον ίδιο, και το άνοιγμα στην κοινωνία, το οποίο προανήγγειλε με τις αναφορές του για φιλολαϊκότερη οικονομική πολιτική, ενώ στο τέλος αυτής της πορείας υπάρχει ο ανασχηματισμός. Στο τάιμινγκ που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός και όχι στο τάιμινγκ των «βαρόνων» των ΜΜΕ…

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι για τη δευτερολογία του ο Κώστας Καραμανλής συνεργάστηκε με τους Ρουσόπουλο, Παυλόπουλο, Αγγέλου, Μεϊμαράκη…

Σύγκριση με τους απέναντι…

Μια άλλη εκτίμηση επί της ομιλίας Καραμανλή είναι ότι ο πρωθυπουργός απευθυνθείς στην κοινωνία επιχείρησε σύγκριση με τους «απέναντι», με το ΠΑΣΟΚ δηλαδή. Εμφανιζόμενος ο ίδιος ως η «ήρεμη δύναμη», ο υπεύθυνος πρωθυπουργός, σε σύγκριση με την ανευθυνότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπλισε ακόμα με επιχειρήματα την κομματική βάση, για να μπορεί να ξαναβγεί «στα καφενεία».

Εμφανίστηκε επίσης ως πολέμιος των «νταβατζήδων», των διαπλεκομένων, τους προειδοποίησε να «κάτσουν καλά». «Επέστρεψε» δηλαδή, κατά κάποιο τρόπο, στην εποχή του «Μπαϊρακτάρη», ικανοποιώντας και μʼ αυτόν τον τρόπο όσους επενδύουν σʼ αυτόν.

Επίσης –και σε αυτό θύμισε τον Αντρέα…– για άλλη μια φορά στήριξε ανεπιφύλακτα τους συνεργάτες του. Πήρε έτσι ένα ρίσκο, αλλά έδειξε γενναιότητα…

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και το μητσοτακικό στρατόπεδο παραδεχόταν πως «ήταν πολύ καλός», «τελειώνει η κοιλιά και είναι ζήτημα χρόνου η ανάκαμψη, αρκεί να ξεδιπλωθεί τώρα η στρατηγική για να κερδηθεί και η κοινωνία, εκεί μεταφέρεται τώρα το στοίχημά του»…

Τα παίρνει όλα πάνω του!

Στα πλαίσια ακριβώς του στοιχήματος αυτού αναμένεται να δοθεί συνέχεια, ώστε να μην εξαντληθούν οι εντυπώσεις απʼ την παρέμβαση της Παρασκευής, αλλά να συνεχιστούν οι παρεμβάσεις, δίνοντας μάλιστα και την αίσθηση της συνέπειας, όχι μόνο της συνέχειας.

«Πρέπει ο Καραμανλής να τα πάρει όλα πάνω του», κατά την έκφραση συνεργατών του.

Αυτή μάλιστα η συνέχεια αναμένεται να υπάρξει ήδη από αύριο. Χρόνος άλλος δεν πρέπει να χαθεί, όπως έχουν τονίσει οι επιτελείς του. Ήδη χάθηκε πολύτιμος μετά τη Θεσσαλονίκη…

Αλλά θα πρέπει να είναι ο πρωθυπουργός που θα δίνει το προσωπικό του στίγμα σε όλες τις επόμενες κινήσεις.

Μέσα στον Οκτώβρη θα πρέπει επίσης να έχουν γίνει αρκετές κινήσεις που θα έχουν αφενός δώσει στίγμα και αφετέρου θα έχουν δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα.

Σημειώνουμε δύο μεταξύ αυτών:

• «Έξοδος» στον λαό, πολύ περισσότερο που συνεχίζει και παρά τα λάθη που έχει κάνει την τελευταία περίοδο να απολαύει τουλάχιστον ανοχής. Σʼ αυτό το πλαίσιο, μας τονίστηκε χαρακτηριστικά, ότι θα πρέπει «από χωρίου εις χωρίον» να «τρέξει» σε όλη τη χώρα. Τουλάχιστον να ξεκινήσει αυτήν την «επιστροφή» στην επαφή του με τον λαό…

• Ορισμένες σημαντικές συναντήσεις με πρόσωπα θεσμικά (και άλλα…) που επίσης θα προσδώσουν στίγμα και «χρώμα» στις πρωτοβουλίες του…

«Μούδιασμα» στο ΠΑΣΟΚ…

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι στο ΠΑΣΟΚ επικράτησε μούδιασμα και αμηχανία για την εμφάνιση του Καραμανλή την Παρασκευή, πέραν βέβαια των όσων είπε ή διοχέτευσε σε ελεγχόμενους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος φυσικά τη δουλειά του έκανε…

«Δυστυχώς στο καφενείο υπερέχει η εικόνα και η προσωπικότητα του Καραμανλή», ήταν η αμήχανη διαπίστωση στελεχών του ΠΑΣΟΚ, τα οποία φοβούνται ότι και εξαιτίας σοβαρών λαθών που διέπραξε η Χαρ. Τρικούπη τις τελευταίες ημέρες, «ζαλισμένη» απʼ τη δημοσκοπική υπεροχή (κορυφαίο, η στάση του ΠΑΣΟΚ για την απεργία των τελωνειακών…), υπάρχει κίνδυνος να πετύχει ο πρωθυπουργός αντιστροφή του εξαιρετικά αρνητικού για κυβέρνηση και Καραμανλή κλίματος…

Άλλα στελέχη τόνιζαν ότι «δυστυχώς παραμένουμε ετεροκαθοριζόμενοι απʼ τον Καραμανλή»…

Σύμφωνα εξάλλου με έγκυρες πληροφορίες μας, στελέχη του «Βενιζελικού» μπλοκ ζητούν πλέον απʼ τον Β. Βενιζέλο επαναπροσαρμογή στρατηγικής και αυτό του τονίστηκε την Πέμπτη και την Παρασκευή σε σχετικές συσκέψεις…


Σχολιάστε εδώ