Κατάργηση του φορολογικού απορρήτου για τους δημόσιους λειτουργούς

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ενδιαφέρουσες και ριζοσπαστικές είναι οι προτάσεις που έχει καταθέσει το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος για τη λήψη νομοθετικών μέτρων με στόχο τη διαφάνεια στη Δικαιοσύνη, την ενίσχυση της εσωτερικής ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών, αλλά και τον περιορισμό των φαινομένων διαφθοράς στη λειτουργία του κράτους.
ΤΑ ΜΕΧΡΙ σήμερα τετριμμένα και δεδομένα φαίνεται να ανατρέπουν οι προτάσεις που κάνει η Ένωση στην οποία πρόεδρος είναι ο Σωτ. Μπάγιας και αφορούν τη διαφάνεια και την εξυγίανση των λειτουργιών του κράτους. Σημαντικότερη από τις προτάσεις αυτές είναι η πλήρης διαφάνεια της περιουσιακής και εν γένει οικονομικής κατάστασης όλων των λειτουργών του κράτους. Κατάργηση κάθε είδους οικονομικού απορρήτου γι’ αυτούς και οποιαδήποτε ελεγκτική αρχή, αλλά και κάθε πολίτης θα πρέπει να έχει την απρόσκοπτη δυνατότητα να λαμβάνει γνώση όλων των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε κρατικούς λειτουργούς και στο στενό οικογενειακό τους περιβάλλον.
ΑΠΟ ΤΙΣ άλλες δύο προτάσεις που έχουν διατυπωθεί η μία αφορά τη θεσμοθέτηση ανεξάρτητης ελεγκτικής αρχής με δυνατότητα ουσιαστικού ελέγχου της περιουσιακής κατάστασης των κρατικών λειτουργών και κυρίως του τρόπου απόκτησης («πόθεν έσχες») όλων των περιουσιακών τους στοιχείων και η άλλη αφορά την άμεση δέσμευση κάθε περιουσιακού στοιχείου που τελεί σε προφανή δυσαναλογία με τα εισοδήματα των κρατικών λειτουργών. Τα περιουσιακά στοιχεία, κατά το μέρος που υπερβαίνουν νόμιμα εισοδήματα που έχουν δηλωθεί, να δημεύονται κατόπιν δικαστικής αποφάσεως.
ΤΕΛΟΣ, από την πλευρά των Εισαγγελέων διατυπώθηκαν και οι προτάσεις τους για τη λειτουργία των δικαστηρίων και την ενίσχυση της ανεξαρτησίας τους, στις οποίες μεταξύ άλλων προτείνεται η ανάθεση στους εισαγγελείς και ανακριτές των μείζονος κοινωνικής ή πολιτικής σημασίας υποθέσεων στις περιφέρειες των δικαστηρίων Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιά να γίνεται κατόπιν κληρώσεως, η καθιέρωση μόνιμων, σταθερών και αντικειμενικών κριτηρίων για κάθε υπηρεσιακή μεταβολή (προαγωγή, μετάθεση, απόσπαση) δικαστών και εισαγγελέων, ειδική αιτιολογία όλων των αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου για κάθε υπηρεσιακή μεταβολή δικαστικού λειτουργού και ακόμη το δικαίωμα προσφυγής των δικαστικών λειτουργών σε ευρύτερο δευτεροβάθμιο δικαστικό όργανο για κάθε δυσμενή σε βάρος τους υπηρεσιακή κρίση από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.


Σχολιάστε εδώ