Ιερό «Real estate» και από τον Άγιο Ύδρας Εφραίμ (Νο 2)!

Όπως προκύπτει από τοπογραφικό με ημερομηνία 5/7/05, η έκταση της περιουσίας, όπως εμφανίζεται στο συμφωνητικό, είναι συνολικά 32.148 στρέμματα, και αποτελείται από δάση, περιβόλια κ.ά., των οποίων όμως τα ακριβή επιμέρους όρια μένουν απροσδιόριστα. Όμως σε παλαιότερο τοπογραφικό (25/11/1903) η έκταση προσδιορίζεται σε 30.320 στρέμματα, εκ των οποίων τα 3.620 καλλιεργήσιμα, τα 26.300 όρη, λόφοι κ.λπ. και τα 400 έλη. Πάντως, στο συμφωνητικό, καμία αναφορά δεν γίνεται στο «φιλέτο» του κτήματος, που είναι όλη η έκταση της αξιοποιήσιμης παραλιακής ζώνης.

Υπάρχουν όμως κι άλλα περίεργα και ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως η πορεία του τιμήματος στις δημοπρασίες: Ήταν 115.000 ευρώ παλαιότερα η εκκίνηση και 82.915 ευρώ τον Απρίλιο του 2008! Κατά την πρώτη δημοπρασία ο μετέπειτα πλειοδότης προσέφερε 150.204 ευρώ, αλλά προφανώς λόγω της αντιπροσφοράς του δεύτερου συμμετέχοντος αναγκάστηκε στην επαναληπτική δημοπρασία να ανεβάσει την προσφορά του στα 999.946 ευρώ!

Το γεγονός προβλημάτισε σοβαρά τους υπεύθυνους τόσο σε σχέση με την εκτιμώμενη αξία του κτήματος όσο και σε σχέση με τα στοιχεία βάσει των οποίων είχε προσδιοριστεί αρχικά το τίμημα εκκίνησης στα 82.915 ευρώ, δηλαδή στα 3,6 ευρώ το στρέμμα!

Από την άλλη, σύμφωνα με νεώτερη… περιγραφή, τα 23.000 στρέμματα προσδιορίζονται ως θαμνώδες… βοσκοτόπι, προκαλώντας σύγχυση ως προς το τι είναι τελικά: δάσος, έλος ή βοσκότοπος;

Το βέβαιο, ωστόσο, είναι ότι κάποιος που μισθώνει μια μεγάλη έκταση για 60 χρόνια δεν μπορεί να τη θέλει για κτηνοτροφία, αλλά για κάποια κερδοφόρα τουριστική και παραθεριστική εκμετάλλευση. Πίσω από την επίμαχη σύμβαση μίσθωσης πιθανότατα υποκρύπτεται συμφωνία πώλησης, λαμβανομένων υπόψη όλων των παραμέτρων της περιοχής.

Τα ερωτηματικά σχετικά με το σύννομο των ενεργειών του Μητροπολίτη κ. Εφραίμ είναι καίρια, όπως και οι ευθύνες όλων των αρμοδίων για το ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του περί ου ο λόγος κτήματος στο Μετόχι Ερμιονίδας.

Με το δεδομένο της αμφισβήτησης του δικαιώματος κυριότητας του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ύδρας και τις καταγγελίες για «ξεπούλημα» εκκλησιαστικής περιουσίας, η ανάγκη διερεύνησης της υπόθεσης από κάθε αρμόδιο και από τον Εισαγγελέα είναι πλέον επιβεβλημένη.


Σχολιάστε εδώ