Ετοιμάζονται ενστάσεις για διπλό ασυμβίβαστο του Γ. Βουλγαράκη

Διπλό συνταγματικό ασυμβίβαστο για την επιχειρηματική δραστηριότητα που ασκούσε, όντας βουλευτής και υπουργός, είχε ο Γιώργος Βουλγαράκης, ο οποίος -για δεύτερη φορά τα τελευταία χρόνια- θα βρεθεί αντιμέτωπος με προσφυγές στο Εκλογοδικείο για την έκπτωσή του από το βουλευτικό αξίωμα, μετά τις αποκαλύψεις του «Π» την περασμένη εβδομάδα, όπου έφερε στο φως, κατ’ αποκλειστικότητα, ότι ο κ. Βουλγαράκης από το 2003 ήταν ο διαχειριστής και εκπρόσωπος της off-shore (μια απ’ αυτές που έχει, γιατί λέγεται ότι έχει πολλές…) στην Εφορία και έχει ΑΦΜ 099875561 (στο φύλλο της περασμένης Κυριακής είχε γραφεί το λάθος το δεύτερο νούμερο, «4» αντί «9»).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη ανταγωνιστές του πρώην υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας από την Α΄ Αθήνας έχουν καταφύγει σε μεγάλα δικηγορικά γραφεία που ειδικεύονται στα θέματα Εκλογοδικείου ζητώντας τους να μελετήσουν νομικά το ζήτημα.

Στο νομικό τους οπλοστάσιο έχουν κατ’ αρχάς δύο άρθρα του Συντάγματος:

=Το πρώτο από αυτά είναι το άρθρο 57 που αφορά το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών, το οποίο καταργήθηκε μεν τον περασμένο Ιούνιο, αλλά ίσχυε όταν ο κ. Βουλγαράκης είχε εταιρική δραστηριότητα, και προβλέπει ρητά ότι η παραβίασή του οδηγεί «αυτοδικαίως σε έκπτωση από το αξίωμα του βουλευτή».

= Το δεύτερο είναι το άρθρο 81, στο οποίο φαίνεται

επίσης ότι προσκρούει η περίπτωση του κ. Βουλγαράκη, το οποίο αφορά τη συγκρότηση της κυβέρνησης και ορίζει (στην παράγραφο 4) ότι «οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα των μελών της κυβέρνησης, των υφυπουργών και του προέδρου της Βουλής αναστέλλεται κατά τη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων τους».

Εφόσον τελικά υποβληθούν ενστάσεις (αφού κάποιοι από τους έχοντες «έννομο συμφέρον» το σκέπτονται επειδή βλέπουν να πλησιάζουν οι εκλογές και άρα μπορεί η αίτησή τους να μη συζητηθεί ποτέ…), για τον πρώην υπουργό θα είναι η δεύτερη φορά που θα βρεθεί στο Εκλογοδικείο υπερασπιζόμενος την έδρα του.

Το ίδιο είχε συμβεί και μετά τις εκλογές του 2000 -πριν δηλαδή από την εφαρμογή του επαγγελματικού ασυμβίβαστου- όταν η αναπληρωματική στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο Μαρία Καρρά ζήτησε την έκπτωσή του επειδή συμμετείχε στο ΔΣ της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, η οποία επιχορηγούνταν από τον ΟΠΑΠ. Η εισηγήτρια στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο είχε προτείνει την αποδοχή της ένστασης, αλλά ο Γ. Βουλγαράκης με δικηγόρο τον σημερινό υπουργό Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλο κέρδισε τελικά την υπόθεση, αφού το Εκλογοδικείο απέρριψε την ένσταση.

Για να δούμε αν μπορεί να καταφέρει και τώρα που δεν είναι απλό μέλος σε διοικητικό συμβούλιο, αλλά μέτοχος επιχειρήσεων.


Σχολιάστε εδώ