Επί 75 χρόνια… μοίραζαν δάση!

Επί 75 χρόνια μοίραζαν δασικές εκτάσεις και μάλιστα με οριστικούς τίτλους ιδιοκτησίας αφού απέφευγαν να τις χαρακτηρίσουν και τις διαχειρίζονταν ως… αγροκτήματα, ή στην καλύτερη περίπτωση ως μη προστατευόμενες δασικές εκτάσεις για να μπορούν να τις τεμαχίσουν!
Χαρακτηριστικές περιπτώσεις που καταδεικνύουν το μοίρασμα των δασικών εκτάσεων, αφού προηγουμένως τις χαρακτηρίζουν ως μη αναδασωτέες, είναι δύο αποφάσεις του Δασαρχείου Αρναίας (αρ. Πρωτ. 4794/99/26-6-2000 και 408/ 26-2000) που αναφέρουν πως εκτάσεις 803,02 τ.μ. και 2.975 τ.μ. στην Ουρανούπολη, που αποτελούν τμήματα της συμπληρωματικής διανομής του 1971, δεν ενδείκνυται να κηρυχθούν αναδασωτέες. Άρα μπορούν να χτιστούν!
Φυσικά, αυτό έγινε. Οι εκτάσεις αυτές έγιναν… ξενοδοχεία, όπως και πολλές άλλες παρόμοιες!
Φρένο στην απίστευτη αυτή αυθαιρεσία έβαλε η προϊστάμενη Διεύθυνσης Δασών Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Αρχοντούλα Τσακιστράκη, με εντολή του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Κιλτίδη που με έγγραφό του δίνει οδηγίες για τον χαρακτηρισμό εκτάσεων και ο οποίος αποδεικνύεται φύλακας άγγελος των δασών.
Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό (αρ. πρωτ. 3220/4-8-08) ο χαρακτηρισμός που δόθηκε από την Επιτροπή Οριστικών Διανομών ή την Επιτροπή Απαλλοτριώσεων δεν αλλάζει μόνο όταν βρίσκεται σε αντιστοιχία με την έννοια των δασών και δασικών εκτάσεων όπως αυτός ορίζεται από δασική νομοθεσία.
Αρμόδια πάντως σε κάθε περίπτωση για να καταδείξουν τον χαρακτήρα κάθε έκτασης παραμένουν αυστηρά τα όργανα που ορίζει ο νόμος 998/79, δηλαδή ο Δασάρχης και οι Επιτροπές Δασών.


Σχολιάστε εδώ