ΕΙΤΗΣΕΕ: Εθνική αρχή εποπτείας για την ΕΡΤ

Με αφορμή τις επενδύσεις που έκανε η ΕΡΤ στο ελληνικό ποδόσφαιρο και στο Champions League την περίοδο 2004-05, η ΕΙΤΗΣΕΕ κατέθεσε προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ΕΙΤΗΣΕΕ, πολύ πριν έρθει σε συμφωνία με την ΕΡΤ για τη σύσταση κοινής εταιρείας για τη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση, ζητούσε από το ελληνικό κράτος:

1. «Να θέσει σε επίσημη πράξη έναν ξεκάθαρο χώρο δράσης για την αναμετάδοση δημόσιου χαρακτήρα. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προσδιορίσει με ξεκάθαρο τρόπο τους σκοπούς που η ΕΡΤ θα πρέπει να εκπληρώσει. Αυτός ο προσδιορισμός θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ακριβής, ώστε να επιτρέψει στους άλλους φορείς να σχεδιάσουν τις δραστηριότητές τους. Θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι οι διαφημιστικές δραστηριότητες δεν μπορούν να χρηματοδοτούνται με δημόσια λεφτά.»

2. «Να διασφαλίσει μια ανεξάρτητη εθνική εποπτεία του ότι πραγματώνεται αυτός ο χώρος δράσης της ΕΡΤ. Οι δημόσιες υποχρεώσεις θα πρέπει να καταγραφούν μ’ έναν λεπτομερειακό και επίσημο τρόπο και η εκπλήρωση του δημόσιου καθήκοντος όπως τέθηκε στην επίσημη πράξη θα πρέπει να ελέγχεται από μια ανεξάρτητη (εθνική) αρχή εποπτείας.»

3. «Να διασφαλίσει ότι η χρηματοδότηση της ΕΡΤ είναι αναλογική. Πρώτα απ’ όλα η κρατική χρηματοδότηση δεν πρέπει να υπερβαίνει το κόστος της δημόσιας υπηρεσίας (το κόστος της δημόσιας υπηρεσίας πρέπει να καθορίζεται βάσει ξεχωριστών λογαριασμών, όπως απαιτείται από την Οδηγία περί Διαφάνειας – δηλαδή την Οδηγία της Επιτροπής 80/723/EEC, όπως τροποποιήθηκε). (…) Σε κάθε περίπτωση, είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί το ότι οι εμπορικές δραστηριότητες της ΕΡΤ δεν ωφελούνται από καμία κρατική βοήθεια και ότι η ΕΡΤ εκπληρώνει τις εμπορικές της δραστηριότητες σύμφωνα με τις συνθήκες της αγοράς.»


Σχολιάστε εδώ