εδώ Βρυξέλλες

Η πρόσβαση στις βασικές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες αποτελεί πλέον αναγκαία προϋπόθεση για την πλήρη συμμετοχή στον οικονομικό και κοινωνικό βίο σε μια σύγχρονη κοινωνία, προσθέτει ο Επίτροπος.

Το ζήτημα της παράνομης είσπραξης διοδίων στο εθνικό δίκτυο και ιδιαίτερα στην εθνική οδό Κορίνθου – Πατρών, όπου πρόσφατα επιβλήθηκαν και σημαντικές αυξήσεις, φέρνει με ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης. Ο έλληνας ευρωβουλευτής ζητεί από την Κομισιόν να λάβει άμεσα μέτρα για να προστατέψει τους οδηγούς από την παράνομη υποχρέωση καταβολής διοδίων, καθώς και να υποδείξει όλα τα τμήματα του εθνικού δικτύου στα οποία εισπράττονται διόδια, παρότι δεν ικανοποιούνται τα κριτήρια της κοινοτικής νομοθεσίας.

Με αφορμή τον εορτασμό της γλωσσικής πολυμορφίας από την ΕΕ στις 26 Σεπτεμβρίου, η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Παναγιωτοπούλου – Κασσιώτου, σε παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επισήμανε τη σημασία της γλωσσικής πολυμορφίας, αλλά και της διάδοσης των κλασικών ευρωπαϊκών γλωσσών, αρχαίων ελληνικών και λατινικών, καθώς και τη διατήρηση της μητρικής γλώσσας των μετακινούμενων ευρωπαίων εργαζομένων. Η ελληνίδα ευρωβουλευτής τόνισε επίσης την ανάγκη συμμετοχής όλων των εμπλεκόμενων φορέων στις διαβουλεύσεις και κυρίως των ομογενειακών οργανώσεων και οργανισμών, ώστε η ελληνική γλώσσα μαζί με τις άλλες αναγνωρισμένες γλώσσες της ΕΕ να περιλαμβάνεται στα εκπαιδευτικά προγράμματα όλων των κρατών μελών.

Ενισχύεται η γεωργία στις ορεινές περιοχές και ευνοούνται οι πυρόπληκτες ορεινές περιοχές της Ελλάδας, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση που εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Ευρωβουλής. Με βάση και τις εγκριθείσες τροπολογίες του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιάννη Γκλαβάκη, δίνεται έμφαση στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, στην υιοθέτηση μέτρων για τη διατήρηση του πληθυσμού στις ορεινές περιοχές, αλλά κυρίως στη λήψη ειδικής μέριμνας για τους κτηνοτρόφους και ιδίως εκείνους των πυρόπληκτων ορεινών περιοχών, καθώς οι συγκεκριμένες περιοχές απαιτούν περιορισμένη χρήση για τα επόμενα χρόνια.

Τη συνδρομή του ΝΑΤΟ και άμεσες ενέργειες για τη δημιουργία μιας αεροναυτικής δύναμης από τα μέλη του για την αντιμετώπιση της πειρατείας ζήτησε με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την απουσία κοινής πολιτικής άμυνας από πλευράς ΕΕ.

Ότι η Ελλάδα είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ευρυζωνικές αγορές στην ΕΕ προκύπτει από την απάντηση της κ. Ρέντινγκ, αρμόδιας Επιτρόπου για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα Μέσα Ενημέρωσης, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μαργαρίτη Σχοινά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, στα τέλη του 2006 η ευρυζωνική κάλυψη περιοριζόταν στο 18% του ελληνικού πληθυσμού, ενώ το 2007 το ποσοστό αυτό διπλασιάστηκε και το 28% του πληθυσμού στην Ελλάδα χρησιμοποιεί τακτικά το Διαδίκτυο, ενώ στο σύνολο της ΕΕ το ποσοστό φτάνει στο 51%.

Την ανάγκη στοχευμένης ευρωπαϊκής δράσης προς αποφυγήν ενός χρηματοπιστωτικού ντόμινο από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη επισήμανε με παρέμβασή του στο Ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Αγγελάκας, δίνοντας μάλιστα ιδιαίτερο βάρος στη γνωστοποίηση της πολιτικής που προτίθεται να ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ώστε να στηρίξει τα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα.


Σχολιάστε εδώ