Δραστηριότητες της Ένωσης Τέως Βουλευτών
Η Ένωσις τέως Βουλευτών και Ευρωβουλευτών, στο πλαίσιο των πολλαπλών και ποικίλων δραστηριοτήτων της, έχει οργανώσει ημερίδες με αντικείμενο μείζονος σημασίας ζητήματα (θεσμικά, κοινωνικά, εθνικά, πολιτικά) όπως:
α) Ημερίδα για τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις.
β) Ημερίδα για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
γ) Για τον διάλογο των πολιτισμών.
δ) Για την προστασία της ελληνικής γλώσσας.
ε) Για το μέλλον της Ευρώπης.
στ) Για την προστασία των φυσικών
πόρων κ.ά.
Οργάνωσε επίσης προπαρασκευαστική ημερίδα με θέμα «Η Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη και η αντιπροσωπευτική συμμετοχική δημοκρατία», ενώ τον επόμενο μήνα (από 18 έως και 20 Οκτωβρίου) διοργανώνει και φιλοξενεί στην Αθήνα το Συνέδριο των Ενώσεων Βουλευτών και Ευρωβουλευτών των μελών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα τη συμμετοχική και αντιπροσωπευτική Δημοκρατία στη βάση της συνθήκης της Λισσαβώνας. Όλα αυτά με την πρωτοβουλία του προέδρου Κ. Πυλαρινού και με στήριξη του ΔΣ, αλλά και πολλών δραστήριων μελών.
Την Τετάρτη 24/9 οργάνωσε με επιτυχία ημερίδα για το μεταναστευτικό πρόβλημα και τη μεταναστευτική πολιτική στην οποία προσεγγίστηκε το μεγάλο αυτό ζήτημα απ’ όλες τις πλευρές από τους εισηγητές Ν. Γλύτσο, Αλ. Ζάβο, Σ. Καργάκο, Κ. Μαγγλιτέρα και Γ. Πανούση. Θα ήταν ευχής έργο αν τα μεγάλα αυτά ζητήματα αντιμετωπίζονταν με το ίδιο πνεύμα και στη Βουλή.
Το μεταναστευτικό πρόβλημα στη χώρα μας είναι πρόβλημα πολύπλευρο με ποικίλες επιπτώσεις (οικονομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές, εθνικές), θετικές και αρνητικές. Το φαινόμενο αυτό αφορά όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε όλες τις χώρες της ΕΕ, όλως δε συγκυριακά εξετάστηκε στη διάσκεψη των αρμόδιων υπουργών της ΕΕ στις Βρυξέλλες μετά από πρόταση της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ. Συζητήθηκε δηλαδή το «Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου», με άλλα λόγια η από κοινού και κατά τρόπο ενιαίο αντιμετώπιση του μεταναστευτικού φαινομένου. Η Ένωση τέως Βουλευτών επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία σε μείζονος σημασίας εθνικά και κοινωνικά ζητήματα, μια ευαισθησία η οποία απορρέει και από το άλλοτε τεκμήριο, λαϊκής νομιμοποίησης.
Και το σημαντικότερο για την Ένωση είναι ότι έχει το προνόμιο, έχει τη δυνατότητα να προσεγγίζει τα μεγάλα ζητήματα πάνω και πέρα από κομματικές ή άλλες σκοπιμότητες και δεν χρειάζεται να τονιστεί πόσο αυτή η αντικειμενική οπτική επηρεάζει θετικά την έκταση ζητημάτων μείζονος σημασίας.