Διεμβολισμός του ΣΥΡΙΖΑ ο στόχος του ΠΑΣΟΚ
Η επιτροπή, που αποτελείται από τον γραμματέα Γιάννη Ραγκούση, που είναι επικεφαλής, τον Κώστα Σκανδαλίδη, τον ευρωβουλευτή Σταύρο Λαμπρινίδη, την πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνη σήμερα για το πρόγραμμα του κόμματος Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, έχει μεν στόχο να αποδείξει ότι ο Παπανδρέου τα εννοεί τα περί συνεργασίας με την άλλη Αριστερά, ουσιαστικά όμως είναι ένα πρόσχημα για την εγκατάλειψη της ιδέας των συνεργασιών τώρα που τα γκάλοπ τούς φέρνουν μπροστά.
Κατά πάσα πιθανότητα η επιτροπή θα συνέλθει για τις πρώτες συζητήσεις την Τετάρτη και εκεί ο καθένας θ’ ανοίξει τα χαρτιά του. Ο πιο ένθερμος υποστηρικτής μιας τέτοιας συνύπαρξης είναι ο Κώστας Σκανδαλίδης, που από το συνέδριο ακόμη του ΠΑΣΟΚ είχε τολμήσει να υποστηρίξει την πρόταση για κοινή κάθοδο του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Τότε ανέβαινε δημοσκοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, σήμερα όμως οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές. Τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής κινούνται με βάση τη γενικότερη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, ταυτιζόμενοι με τις δηλώσεις του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, που δεν χάνει ευκαιρία να επιτίθεται εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέκου Αλαβάνου για τη μετωπική πολιτική που εξαπολύει εναντίον του ΠΑΣΟΚ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος και βασικός συνεργάτης του Παπανδρέου αναφέρει ότι «εμείς πρέπει να δείχνουμε ότι θέλουμε και επιδιώκουμε τη συνεργασία με τον ΣΥΝ, για να φαίνεται ότι εκείνος δεν επιθυμεί, ώστε να μειωθούν κι άλλο τα ποσοστά του και να πάρουμε πίσω όλους εκείνους που τα προηγούμενα χρόνια είχαν φύγει από το ΠΑΣΟΚ, τους λεγόμενους κεντροαριστερούς».
Πρόκειται για ένα καλά οργανωμένο σχέδιο του ΠΑΣΟΚ, που στόχο έχει να δείξει το τυράκι στον ΣΥΡΙΖΑ: από τη μια δηλαδή να φανεί ότι το ΠΑΣΟΚ προτείνει συνεργασία στην Αριστερά, αφού στην πλειοψηφία τους οι πολίτες επιθυμούν μια κυβέρνηση κεντροαριστερή, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, από την άλλη όμως να πάρει ως κόμμα εξουσίας τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους, αφήνοντας στα κρύα του λουτρού τον Τσίπρα και τον Αλαβάνο.
Το σχέδιο της Χαριλάου Τρικούπη για μείωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται και από το ότι κορυφαία στελέχη και δυνάμει υπουργοί της κυβέρνησης Παπανδρέου, αν προκύψει από τις εκλογές, σημειώνουν στο «Π» πως αν τώρα που το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να παίρνει τα πάνω του βγούμε εμείς και πούμε ότι εγκαταλείπουμε τα περί συνεργασίας με την Αριστερά, τότε είμαστε χαμένοι στην κυριολεξία. «Θα φανεί ότι έχουμε αλαζονεία και δεν εννοούμε αυτά που λέμε. Θα αποτελέσει ίσως και το κορυφαίο μας λάθος που μπορεί να στοιχίσει ό,τι μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει να χτίσουμε με πολύ κόπο».
Υπάρχουν όμως κι εκείνα τα στελέχη που επιθυμούν πραγματικά μια ουσιαστική πολιτική σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως επισημαίνουν, «οι μεγάλες αλλαγές στη χώρα χρειάζονται μεγάλες συναινέσεις. Επομένως μη σας φανεί περίεργο αν ο Παπανδρέου προτείνει, όταν εκλεγεί πρωθυπουργός, σε δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβουν κυβερνητικό πόστο. Ο Παπανδρέου το εννοεί». Φυσικά δεν είναι καθόλου σίγουροι γι’ αυτό άλλοι βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό: Θα μας διαλύσουν την κυβέρνηση μέσα σε δύο ημέρες…», λένε δείχνοντας έτσι τα πραγματικά τους αισθήματα απέναντι στον αλαζονικό μικρομεγαλισμό που διακρίνει τα περισσότερα στελέχη του Συνασπισμού.
Γι’ αυτό και φαίνεται να κερδίζει έδαφος η άποψη που θέλει το ΠΑΣΟΚ να διεμβολίζει πολιτικά τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ, όχι όλα τα στελέχη του, αλλά εκείνα που δείχνουν πολιτική συμπάθεια προς τον Γιώργο Παπανδρέου και που θα μπορούσαν στην προοπτική κυβερνητικής εξουσίας του ΠΑΣΟΚ να συμπορευτούν μαζί του για… μια καρέκλα.
Υπάρχει όμως κι εκείνη η μερίδα των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που αντιστέκονται σε μια προοπτική συνεργασίας με την Αριστερά, γιατί θεωρούν ότι θα είναι έρμαιο της κάθε λογής διαπλοκής και του κάθε επιχειρηματία ή εκδότη που κατά το δοκούν θα θέλει ή όχι να προωθήσει την κυβερνητική συνεργασία ανάλογα με τα δικά του συμφέροντα. Με άλλα λόγια, «δεν θα υπάρχει κυβερνητική σταθερότητα», όπως επισημαίνουν μιλώντας προς το «Π».
Έτσι, δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ που ενδέχεται να γίνει άνω κάτω με τις παλινδρομήσεις των στελεχών του σε μια πρόταση συνεργασίας, αν και εφόσον καταλήξει το ΠΑΣΟΚ. Είναι και η ίδια η αξιωματική αντιπολίτευση, που, αν βγάλει κανείς τον επικοινωνιακό μανδύα από τον στόχο της, θα διαπιστώσει πως και εκεί δεν είναι εύκολες οι αποφάσεις.
Μπορεί να αναφέρονται οι περισσότεροι στα θετικά μιας τέτοιας συνύπαρξης, τα αρνητικά όμως είναι περισσότερα, απλώς αποσιωπώνται χάριν των δημοσκοπήσεων, που στην πλειοψηφία τους εμφανίζονται θετικές στο ενδεχόμενο συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ. Βολεύει αυτήν τη στιγμή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δείχνει ότι πραγματικά θέλει μια παρόμοια σχέση, έστω και αν τα συναισθήματα των περισσοτέρων είναι αρνητικά!