Για πολιτικό καιροσκοπισμό κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ το ΚΚΕ

Όταν εμείς εδώ και καιρό λέγαμε ότι είναι ζήτημα χρόνου να αρχίσει η συζήτηση για το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, λέγανε διάφοροι «καλοθελητές» ότι είμαστε «κολλημένοι» επειδή έχουμε εμπάθεια με τον ΣΥΝ. Να όμως που η πρόσφατη πρόταση Αλαβάνου προς το ΠΑΣΟΚ για συνεργασία των δύο κομμάτων δικαίωσε αυτήν την πολιτική μας εκτίμηση.

Η παραπάνω αναφορά είναι κοινή συνισταμένη στις αναλύσεις που κάνουν τα στελέχη του ΚΚΕ με αφορμή την πολυσυζητημένη πλέον πρόταση Αλαβάνου προς το ΠΑΣΟΚ για συνεργασία και κοινή δράση πάνω σε έξι σημεία που ο ίδιος πρότεινε.

Παρά τις διευκρινίσεις που δόθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι η πρόταση σχετίζεται με τη διερεύνηση της δυνατότητας κοινής δράσης της αντιπολίτευσης και όχι για κυβερνητική συνεργασία, στον Περισσό πέρασαν στην αντεπίθεση αφού κατά τη γνώμη τους με τη γνωστή «πρόταση Αλαβάνου» είδαν να δικαιώνονται οι εκτιμήσεις τους για διγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ και στο συγκεκριμένο θέμα.

Τα στελέχη του ΚΚΕ εκτιμούν ότι ήταν ζήτημα χρόνου να αποκαλυφθεί η αλήθεια σχετικά με τις προθέσεις του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ και επικαλούνται πρόσφατες αναλύσεις τους σύμφωνα με τις οποίες ειδικά ο ΣΥΝ θα χρησιμοποιούνταν ως συμπλήρωμα στις προσπάθειες που κάνει το κατεστημένο να αναστηλώσει τον παραπαίοντα δικομματισμό.

Τόσο μέσα από την αρθρογραφία στον «Ριζοσπάστη» όσο και από τις δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών του κόμματος εκφέρεται η άποψη ότι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ κινείται με λογικές πολιτικού καιροσκοπισμού. Σημειώνουν ότι μέχρι πριν από λίγο καιρό η ηγεσία του βλέποντας τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων ενίσχυε τη ρητορεία του κατά του δικομματισμού. Ήταν η περίοδος της δημοσκοπικής άνοιξης του ΣΥΡΙΖΑ και της φθινοπωρινής καθόδου του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, όταν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειξαν προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ, τόσο ο Α. Τσίπρας όσο και ο Α. Αλαβάνος επιδόθηκαν σε μια «επίθεση φιλίας» προς το ΠΑΣΟΚ που κατά τον Περισσό δείχνει τις πραγματικές προθέσεις του ΣΥΝ έναντι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κατά την ανάλυση των στελεχών του ΚΚΕ, ο ΣΥΝ φιλοτεχνεί πλέον για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ ένα πορτρέτο που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στη σημερινή πραγματικότητα. Τονίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πια ένα κόμμα που «φύσει και θέσει», όπως έχει δείξει και η κυβερνητική του θητεία που καταδικάστηκε από τον λαό, τάσσεται με τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Έτσι η πρόταση Αλαβάνου για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ -έστω και σε επιμέρους σημεία- καταδεικνύει κατά τον Περισσό «αβαντάρισμα» του ενός πόλου του δικομματισμού διασπείροντας την ψευδαίσθηση ότι η συνεργασία με το έναν συνυπεύθυνο της σημερινής κατάστασης θα οδηγήσει στην έξοδο από τα σημερινά αδιέξοδα.

Κατά το ΚΚΕ, αυτή η τακτική του ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ εμποδίζει τον απεγκλωβισμό ψηφοφόρων από τα κόμματα του δικομματισμού και λειτουργεί ως σωσίβιο στο σημερινό πολιτικό σύστημα. Η πρόταση Αλαβάνου, λένε τα στελέχη του, δίνει «βούτυρο στο ψωμί» του ΠΑΣΟΚ, αφού ορίζοντας το κόμμα αυτό ως «δυνάμει σύμμαχό του» στην προσπάθεια για την αλλαγή της σημερινής πολιτικής κατάστασης, δημιουργεί αυταπάτες στον λαό ότι μια νέα διαφορετική πορεία μπορεί να προέλθει μέσα από δυνάμεις που μέχρι πρόσφατα κυβερνούσαν και καταδικάστηκαν από τον ελληνικό λαό.

Το ΠΑΣΟΚ, ξεκαθαρίζουν, έχει διαλέξει στρατόπεδο εδώ και χρόνια και το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το επιλέγει ως συνομιλητή του ενισχύει την άποψή μας ότι το κόμμα αυτό εμπράκτως εμπλέκεται στα σενάρια για τη διαιώνιση επί της ουσίας της πολιτικής του δικομματισμού μέσα από κυβερνήσεις όχι πλέον μονοκομματικές αλλά συνεργασίας με τον ίδιο πάντα αντιλαϊκό προσανατολισμό.


Σχολιάστε εδώ