Βυζάντιον

Εκεί, βέβαια, που με πιάνει η αγωνία από τον λαιμό είναι όταν σκέφτομαι το ενδεχόμενο όχι μόνο να υπάρχει ζωή μετά τον θάνατο, αλλά να έχουν και δίκιο οι χριστιανοί. Το φαντάζεσαι; Αυτό που ίσως με σώσει είναι ότι κατά βάση είμαι μαζοχιστής. Άρα η μεγαλύτερη τιμωρία μου θα είναι να μη με τιμωρεί κανείς. Δεν έχω και γνωριμίες ρε γαμώτο, έναν Κεφαλογιάννη να πει τίποτα καλές κουβέντες. Διαβάζω, που λες, τον «Κήπο του Επίκουρου», του Γιάλομ. Είναι ένα βιβλίο που πραγματεύεται τον φόβο του θανάτου, κάτι σαν προσωπική ψυχοθεραπεία. Φυσικά αυτό που καταφέρνει είναι να σε φοβίζει περισσότερο, να σκέφτεσαι τον θάνατο ακόμα και την ώρα που βάζεις στο στόμα το καλαμάκι του φραπέ. Το άγχος του θανάτου, λέει ο γιατρός, είναι η μεταμφίεση άλλων τραυματικών εμπειριών. Ακουμπώ το κεφάλι στην πλάτη της πολυθρόνας και το σκέφτομαι. Πώς διαχειρίζεσαι το αναπόφευκτο και το μάταιο; Η απάντηση είναι δίπλα μου, στην ειδοποίηση από την εφορία. Αυτομάτως τα ξεχνάς όλα, τα υπαρξιακά χάνονται σαν καπνός και μόνο αν είσαι στις μαύρες σου θα σκεφτείς ότι ζεις για να πληρώνεις.

•••

Και εκεί που πίστευα ότι το CERN θα φέρει το τέλος του κόσμου και δεν θα πληρώσω κάτι δόσεις, εμφανίστηκε το ΠΑΣΟΚ μπροστά στις δημοσκοπήσεις. Αυτά τα δύο γεγονότα έχουν, φυσικά, την ίδια βαρύτητα αν έχεις στοιχειώδη σχέση με τη λογική. Εγώ προτίμησα να το διασκεδάσω τηλεφωνώντας στον Πασόκο που εφημερεύει, κάνοντας τη γνωστή σαχλή πλακίτσα για το κουστούμι που πρέπει να ράψει και τη θέση που θα μου προσφέρει. (Για να είμαι ειλικρινής, έχω ζητήσει να διαδεχθώ τον Παναγόπουλο στην ΕΡΤ. Δεν υπάρχει περίπτωση να τα πας χειρότερα.) Η απάντηση του πολιτικού στελέχους είναι ακριβώς η εξής: «Ηρέμησε, ρε μαλάκα, και ο Καραμανλής μπροστά ήταν, αλλά ο Σημίτης πήρε τις εκλογές. Για να πάρεις κυβέρνηση θέλεις τέσσερις μονάδες στις δημοσκοπήσεις». Και αφού δεν απάντησε στο ερώτημα για την προεδρία της ΕΡΤ, μου εξομολογήθηκε ότι δεν τους κάθισε η ιδέα για φωτογραφία Γιώργου – Ομπάμα, η οποία θα απογείωνε τα επικοινωνιακά του προέδρου. Για να είμαι δίκαιος, αυτό ήταν κάτι που κυνήγησαν διακριτικά, χωρίς να καλλιεργούν προσδοκίες, γνωρίζοντας πως θα ήταν μάλλον δύσκολο ο Ομπάμα να φωτογραφηθεί με τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Λογικό. Εδώ υπάρχουν αμερικανοί ψηφοφόροι που θα ζητούσαν να συλληφθούν οι σύνεδροι της Διεθνούς. Αλλά ο Γιώργος έγραψε ιστορία, έβαλε τον σοσιαλισμό στην καρδιά του καπιταλισμού. Τέλος πάντων, δεν ξέρω πότε επιστρέφει, αλλά έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, μπορεί να κατέβει από το αεροπλάνο και να πάει να τον ορκίσει ο Παπούλιας.

•••

Άκου τώρα μια ιστορία. Ο Καραμανλής καθυστερεί, λέει, τον ανασχηματισμό, επειδή η Ντόρα οφείλει να λύσει το Σκοπιανό πριν μαζέψει τσάντες από το ΥΠΕΞ, ενώ και ο Αλογοσκούφης δεν πάει εκεί με το θέμα σε εκκρεμότητα. Φαντάσου τώρα ότι η Ντόρα επιστρέφει από την Αμερική έχοντας λύση στις βαλίτσες της ή τη συμφωνία για λύση εντός του Οκτωβρίου. Την ίδια περίοδο ανακοινώνεται, επιτέλους, η κατάργηση της βίζας ΗΠΑ για τους Έλληνες, μέτρο που θα μπορούσε να εκληφθεί ως μπόνους για την καλή μας στάση. Με λυμένο το Σκοπιανό και νέο αέρα, ο Καραμανλής πάει σε ανασχηματισμό και δίνει το σύνθημα για φυγή προς τα μπροστά, ασχέτως αν εκεί είναι γκρεμός και θα σκοτωθούν. Τώρα, βέβαια, αν δεν ισχύει αυτό, ο ανασχηματισμός έχει μια κρίσιμη παράμετρο. Έτσι και δεν λυθεί το Σκοπιανό τι θα προτιμήσει ο Αλογοσκούφης; Να πάει στο ΥΠΕΞ ή να μείνει πίσω έχοντας στο κεφάλι τη νέα επιτήρηση;

•••

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, δεν θέλω να ανησυχείτε. Ξέρετε τι σημαίνουν όλα αυτά που γίνονται με το Βατοπέδι και την Ολυμπιακή; Δεν θα έχουν μοναστήρι να κρυφτούν, αεροπλάνο για να φύγουν. Βέβαια, θα μου πεις ότι και η Ολυμπιακή είναι σαν το μοναστήρι: λειτουργεί χάρη στον Θεό, δεν μπορώ να βρω άλλο λόγο. Ναι, είναι μια από τις ασφαλέστερες εταιρίες στον κόσμο. Καμία αντίρρηση. Μόνο που τα αεροπλάνα είναι τόσο παλιά ώστε όταν μπεις μέσα, δεις την κατάσταση στην οποία βρίσκονται και μετά το ντύσιμο των αεροσυνοδών, νομίζεις ότι έχεις μπει σε disco των ’70s, περιμένεις να δεις την μπάλα να γυρίζει στην οροφή. Επίσης, στην κατάσταση που βρίσκεται η εταιρεία δεν υπάρχει περίπτωση να σταθεί ανταγωνιστικά. Τι θα κάνουν; Θα το λύσουν με τον τρόπο που είπαν και, στην ουσία, δεν θα ανοίξει μύτη. Και οι δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους δείχνουν ότι ο φορολογούμενος θέλει λύση. Εκεί οφείλονται, αν έχετε απορία, οι χαμηλοί τόνοι του ΠΑΣΟΚ στο θέμα, αν και δεν σκοπεύουν να συγκρατήσουν τον Πατέστο, τον συνδικαλιστή που υπόσχεται θέαμα.

•••

Τώρα αυτά που ακούγονται για την Ντόρα, τον εμίρη και τον Ρέστη είναι όντως μπαρούφες. Απλώς έγινε σπέκουλα με την επικείμενη επίσκεψη του Καραμανλή στο Κατάρ και κάποια έπλεξαν το σενάριο ως πουλόβερ. Η επαφή με το Κατάρ έγινε εδώ και μήνες, από τον Πέτρο Δούκα. Και πράγματι έχει υπάρξει ενδιαφέρον, ειλικρινά δεν ξέρω κατά πόσο έχει προχωρήσει. Τέλος πάντων, όταν ο Τσίπρας χτυπιέται και λέει ότι θα κάνουν την Ολυμπιακή αραβική εταιρεία, του συνιστώ να κάνει μια πτήση στο Ντουμπάι που είναι και trendy, με μια από αυτές τις αερογραμμές. Αν εξαιρέσεις το φαγητό που είναι μουσουλμανικών προτιμήσεων και την έλλειψη αλκοόλ, όλα τα άλλα είναι ωραία. Επίσης, όπως μου εξηγεί η πολύτιμη πηγή μου στο οικονομικό επιτελείο, αυτήν την περίοδο λεφτά μπορούν να δώσουν μόνο Άραβες και Κινέζοι. Οι Κινέζοι δεν μπαίνουν σ’ αυτές τις δουλειές, οι Άραβες ενδιαφέρονται αρκετά.

•••

Μία λύση θα ήταν να το πάρει το μαγαζί ο Εφραίμ. Έτοιμο το έχω. F-REM AIR, με σήμα τον τρούλο της εκκλησίας στο Βατοπέδι. Και από κάτω ένα «We fly to heaven», υπόσχεση που ακόμα κι αν πέσει το αεροπλάνο θα εξασφαλίζει τη μη καταβολή αποζημιώσεων, αφού η εταιρεία θα έχει στείλει τον πελάτη εκεί που του είπε. Με την ευκαιρία να θυμίσω ότι το θέμα με τα οικόπεδα στη Μίκρα που δόθηκαν στο Βατοπέδι, το αποκάλυψα εγώ ακριβώς πριν από έναν χρόνο και σας το υπενθύμισα πρόσφατα. Όχι ότι οι συνάδελφοι μου πήραν τη δόξα, προς Θεού και προς Εφραίμ. Εδώ ο ίδιος ο εκδότης δεν έδωσε σημασία, είναι δυνατόν να έχω πρόβλημα με τον ανταγωνισμό; Πρέπει, πάντως, να σας πω ότι πληροφορούμαι την άφιξη, λίαν συντόμως, άλλων αποκαλύψεων για Μονή του Αγίου Όρους που, εδώ και τριάντα χρόνια, βρίσκεται αγκαλιά με μια μεγάλη επιχειρηματική οικογένεια. Εδώ να δείτε χρυσόβουλο που έχει πέσει! Και επειδή κάποια πράγματα πρέπει να λέγονται ως έχουν, πληροφορούμαι εγκύρως ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης δέχεται πλέον εισηγήσεις για να κάνει ανοιχτή παρέμβαση, καθώς το περιβάλλον του εκτιμά ότι η σιωπή που τηρεί μάλλον τον εκθέτει. Πιστεύουν ότι είναι καλύτερο η παρέμβαση να γίνει τώρα, πριν το Πατριαρχείο αρχίσει να δέχεται πίεση και κριτική. Μην ξεχνάμε ότι το Άγιον Όρος υπάγεται στην αρμοδιότητα του Πατριαρχείου. Αν ήταν μαζί μας ο μακαριστός, τα καντήλια θα άναβαν όπως τα δικά μου λαμπάκια.


Σχολιάστε εδώ