Αυτοδιάθεση των Τουρκοκυπρίων μέσω διζωνικής και πολιτικής ισότητας!

Την ίδια στιγμή ο τουρκοκύπριος ηγέτης Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ, «πρωθυπουργός» των κατεχόμενων, υποστηρίζει ότι μέσω της διζωνικής και της πολιτικής ισότητας οι Τουρκοκύπριοι πετυχαίνουν την αυτοδιάθεσή τους.

Καλή γειτονία
Ο κύπριος Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας είχε την περασμένη Κυριακή συνάντηση με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, με τον οποίο συζήτησαν τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο κ. Μπαν Κι Μουν υποστήριξε ότι θα πρέπει να τονωθεί η διαδικασία με την προώθηση ΜΟΕ (Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) μεταξύ των δύο πλευρών. Η λογική αυτή από τη μια ακούγεται ωραία, όμως, από την άλλη, εάν η υφιστάμενη προσπάθεια λύσης ναυαγήσει η παγώσει τότε τα ΜΟΕ δεν θα οδηγούν προς την επανένωση, αλλά προς τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ «δύο κρατών».

Η χημεία
Ο κύπριος Πρόεδρος μετά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ υποστήριξε ότι είναι θετικό ότι έχουν καλή χημεία. Η δήλωση αυτή ήρθε μετά από την εμφανή απογοήτευση του κ. Χριστόφια λόγω του ότι αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές οι διπλωματίες του καφέ και της σούβλας που ανέπτυξε με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ευελπιστώντας ότι θα τον απαγκιστρώσει από την Άγκυρα. Ο Ταλάτ με νέες του δηλώσεις, τη στιγμή που ο κ. Χριστόφιας συναντούσε τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, κατηγόρησε τον κύπριο Πρόεδρο ότι κωλυσιεργεί στις συνομιλίες. Ήταν έκδηλη η νευρικότητα του κ. Χριστόφια όταν κλήθηκε να τοποθετηθεί επί των δηλώσεων του τουρκοκύπριου συντρόφου του, όπως τον αποκαλεί. «Αντί να μιλώ εγώ για την κωλυσιεργία του κ. Ταλάτ, μιλά ο φίλος μου ο Ταλάτ για μένα». Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις Ταλάτ για το κατάλοιπο της εξουσίας, ότι δηλαδή δεν θα ανήκει στην κεντρική κυβέρνηση, αλλά θα ανήκει στα «δυο συνιστώντα κρατίδια», και εκείνες του τέως πρωθυπουργού του κ. Ταλάτ, Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ, ο οποίος επισήμανε ότι η νέα διαδικασία και η κατάσταση που δημιουργείται δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την «αυτοδιάθεση των Τουρκοκυπρίων» μέσω της νέας διζωνικής τάξης και της πολιτικής ισότητας!

Αρχές λύσης
Εις απάντηση όλων αυτών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε από τη Νέα Υόρκη ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις αρχές λύσης που αφορούν στην ενότητα του κράτους, της οικονομίας και του χώρου. Το ερώτημα είναι πώς θα εφαρμόσει στην πράξη αυτές τις αρχές όταν αποδέχθηκε στο πλαίσιο της διζωνικής την ύπαρξη «δύο πολιτικά ισότιμων συνιστώντων κρατών»; Παρ’ όλ’ αυτά ο κύπριος Πρόεδρος επιμένει να τονίζει ότι μπορεί να γίνει ακόμη πιο ευέλικτος προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό. Στην πράξη οι συνεχείς του υποχωρήσεις δίδουν την ευκαιρία στον Ταλάτ και στην Άγκυρα να διατυπώνουν ακραίες θέσεις και διεκδικήσεις για να μπορούν στη συνέχεια να διαπραγματεύονται και να εμφανίζονται ευέλικτοι και να διεκδικήσουν στη χειρότερη περίπτωση την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάν.

Η ευκαιρία
Ενώ οι διαφωνίες μεταξύ των ηγετών των δυο κοινοτήτων της Κύπρου συνεχίζονται, και μάλιστα δημοσίως, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντάνιελ Φριτ δήλωσε μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Μάρκο Κυπριανού ότι ποτέ δεν υπήρξε καλύτερη ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού από την υφιστάμενη.


Σχολιάστε εδώ