Αποφασισμένος για ρήξεις

Ένας Καραμανλής από τα… παλιά, προχώρησε μπροστά δέκα βήματα στις προσωπικές του αναστολές και ξεκαθάρισε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας ότι θα ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις με όποιο κόστος, θα λάβει μέτρα για τους χαμηλόμισθους, αλλά και θα οδηγήσει τη… χώρα σε πρόωρες εκλογές εάν συνεχισθεί το εκ των έσω ροκάνισμα της παράταξης.

Ο Καραμανλής παρουσιάσθηκε αποφασισμένος και σχεδόν οργισμένος για τα όσα συμβαίνουν στο πεδίο της παραπολιτικής, μίλησε για την ανάγκη προστασίας της πολιτικής και ξεκαθάρισε και στην ουσία αναγόρευσε τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της χώρας σε εθνικά ζητήματα εξαιτίας του παγκόσμιου κραχ και των εκκρεμοτήτων με Σκόπια και Κύπρο. Εκείνο που πέτυχε ο Κ. Καραμανλής διεφάνη σε όλο του το μεγαλείο όταν όρθια τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής τον χειροκροτούσαν. Ήταν η κορυφαία στιγμή του Καραμανλή, είπαν κάποιοι, από την εποχή της δεύτερης διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, όταν υπογράμμισε φανερά συγκινημένος και φορτισμένος από το κλίμα των ημερών πως:

«Δεν πρόκειται να υποκύψω σε πιέσεις, δεν είναι για μένα αυτοσκοπός η πρωθυπουργία, όραμά μου είναι να υπηρετώ την πατρίδα μου».

Με απόλυτη αυτογνωσία ο Κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε ακόμη, κάνοντας την αυτοκριτική του, πως έχει κάνει κι αυτός λάθη. «Έχω πλήρη επίγνωση και καθαρή εικόνα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός, με μια ομιλία άκρως επιθετική, ουσιαστική και με περιεχόμενο, έστειλε μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες:

• Προς τους εσωκομματικούς αμφισβητίες: «Δεν δέχομαι εκβιασμούς, όχι στο συνεχές πριόνισμα της κυβέρνησης, όποιος έχει άλλα σχέδια ας με αμφισβητήσει στα ίσια, ας ρίξει την κυβέρνηση». Αποφασιστικό μήνυμα προς εκείνους στους οποίους έδειξε υπομονή απεριόριστη, όπως είπε, και προς όσους ακολουθούν προσωπικές επιλογές. Στην ουσία, όπως ειπώθηκε μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ο κ. Καραμανλής προανήγγειλε διαγραφές και αυτό θα πράξει με την πρώτη αμφισβήτηση που θα θεωρήσει ότι είναι εκτός κλίματος και λογικής…

• Σε όσους ζητούν ανασχηματισμό: «Oι αποφάσεις δεν λαμβάνονται με όρους εντυπωσιασμού και επικαιρότητας, οι αλλαγές δεν μπορεί να είναι κινήσεις τακτικισμού και υπεκφυγής». Κοινή ήταν η εκτίμηση ότι δεν απέκλεισε τον ανασχηματισμό κάποια στιγμή…

• Προς την αντιπολίτευση και κυρίως το ΠΑΣΟΚ: «Tα προβλήματα δεν λύνονται με λαϊκίστικες υποσχέσεις. Κάποιοι τάζουν δισεκατομμύρια ευρώ, πού θα τα βρουν, πού θα πάνε τα χρέη και τα προβλήματα; Ξεχνούν ότι οι τόκοι από τα χρέη που κληροδότησαν φτάνουν τα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ;»

• Προς εκείνους που καλλιεργούν κλίμα σκανδαλολογίας για το Βατοπέδιο: Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση έλαβε και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος. «Έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και αναμένουμε τα πορίσματά της. Δεν θα υπάρξει καμία ανεκτικότητα σε καμία παρανομία».

• Προς εκείνους που κατηγορούν την κυβέρνηση για έλλειψη κοινωνικής πολιτικής:

«Θα ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των χαμηλόμισθων με πρώτο το επίδομα θέρμανσης και θα προωθηθεί και το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής. Η διεθνής οικονομική κρίση έχει επιπτώσεις και στη χώρα μας». Ο Καραμανλής έδειξε ότι λαμβάνει τα μηνύματα της κοινωνίας: «Κατανοούμε τα αιτήματα των πολιτών, έχουμε επίγνωση των προβλημάτων και συνεχίζουμε τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις». Έχουν υλοποιηθεί οι βασικές δεσμεύσεις, τόνισε ο πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας την αύξηση στη σύνταξη του ΟΓΑ, στο ΕΚΑΣ, τη λύση του προβλήματος του ΛΑΦΚΑ και των πανωτοκίων.


Σχολιάστε εδώ