Απεμπολήσαμε το δικαίωμά μας να εκδώσουμε τους ναυτικούς χάρτες του Αιγαίου!

Αρχή και τέλος δεν έχουν πλέον οι απαιτήσεις της Τουρκίας, ως απόρροια της «εποικοδομητικής στάσης» που έχει υιοθετήσει η υπό την κ. Μπακογιάννη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών.
Οι νέες αξιώσεις της τουρκικής κυβέρνησης και του λεγόμενου βαθέος κράτους αφορούν στη σύνταξη διεθνών ναυτιλιακών χαρτών κλίμακας 1:500.000 για το Αιγαίο. Τους χάρτες αυτούς για τις περισσότερες περιοχές του Αιγαίου είχε αναλάβει να τους συντάξει να τους εκδώσει η Ελλάδα με απόφαση του Διεθνούς Υδρογραφικού Οργανισμού που έδρευε στο Μονακό.
Εκ των υστέρων, και αφού όλα είχαν δρομολογηθεί, η Τουρκία απαιτεί από τον διεθνή αυτό οργανισμό να μπλοκάρει τη διαδικασία έκδοσης των χαρτών από την Ελλάδα, γιατί, όπως διατείνεται, στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά και περιοχές ακαθόριστης κυριαρχίας που συνιστούν γκρίζες ζώνες!
Με το επιχείρημα αυτό, που ερμηνεύει κατά αυθαίρετο και εξόχως υποκειμενικό τρόπο τις διεθνείς συμβάσεις που διέπουν το καθεστώς του Αιγαίου, οι τούρκοι εκπρόσωποι στον διεθνή οργανισμό άσκησαν αφόρητες πιέσεις στον τυνήσιο πρόεδρο της Επιτροπής Μεσογείου – Μαύρης Θάλασσας προκειμένου να ακυρώσουν την απόφαση έκδοσης των χαρτών από την Ελλάδα. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έλαβε γνώση της έντονης αυτής προσπάθειας της Τουρκίας. Η αντίδρασή του όμως δεν υπήρξε και πάλι ανάλογη της εθνικής σπουδαιότητας του θέματος. Εκτιμήθηκε, όπως παγίως αντιδρά σε ζητήματα ελληνοτουρκικού ενδιαφέροντος, ότι δεν πρέπει να «κοντράρουμε» την Τουρκία και να επιμείνουμε μέχρι τέλους. Έτσι αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στα τέλη του μήνα σχετική συνάντηση στο Παρίσι μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και του γάλλου συντονιστή για το όλο θέμα. Συνάντηση, στην οποία, όπως γίνεται αντιληπτό, η Ελλάδα προσέρχεται αυτοαναιρούμενη των θέσεών της επί του θέματος και έτοιμη να διαπραγματευτεί επί τη βάσει των τουρκικών απαιτήσεων, οι οποίες στοχεύουν σ’ ένα και μοναδικό: Να συντάξει η Τουρκία τους χάρτες των περιοχών που αφορούν ολόκληρο το ανατολικό Αιγαίο.
Να λάβουμε εδώ υπ’ όψιν ότι οι χάρτες αυτοί έχουν τεράστια σημασία, γιατί σ’ αυτούς απεικονίζονται η κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και οι δικαιοδοσίες της Ελλάδας στο Αιγαίο, στην ανατολική Μεσόγειο, στο Ιόνιο και στη νότια Αδριατική.
Η σημασία τους πολλαπλασιάζεται αν συνυπολογίσουμε ότι διανέμονται σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς που αφορούν εναέριες και θαλάσσιες μεταφορές και, το σοβαρότερο, τις πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών και διελεύσεις πολεμικών πλοίων.
Γι’ αυτό ακριβώς τις τελευταίες ημέρες εξελίσσεται στο παρασκήνιο ένας ακόμη «πόλεμος» μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εξωτερικών και του Πολεμικού Ναυτικού. Οι τελευταίοι δεν θέλουν ν’ ακούσουν για ελληνική υποχώρηση και διαμηνύουν ότι θα αντιδράσουν αν τελικά οι Τούρκοι φέρουν και αυτήν την υπόθεση στα δικά τους μέτρα. Οι παράγοντες αυτοί του Πολεμικού Ναυτικού πιέζουν ώστε ο υπουργός Άμυνας να πάρει σαφή θέση και να φέρει το θέμα σε ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο για να πειστεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών να υπερασπιστεί μέχρι τέλους την ειλημμένη απόφαση για έκδοση των χαρτών αυτών από την Ελλάδα.


Σχολιάστε εδώ