Αιφνιδιασμό του Καραμανλή φοβούνται στο ΠΑΣΟΚ

Πάντως το όποιο κλίμα ευφορίας δημιουργείται στο επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου όχι μόνο από τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, αλλά κυρίως από τις λεγόμενες κρυφές – κυλιόμενες που διεξάγονται για τα δύο μεγάλα κόμματα, αυτόματα αντικαθίσταται από ένα κλίμα προβληματισμού και «συγκράτησης» κυρίως για το πώς θα εκδηλώσει την αντεπίθεσή του ο Κώστας Καραμανλής και πρωτίστως για το ποιες ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις θα δημιουργήσει.

Συγκλίνουσες πληροφορίες και από τη Χαριλάου Τρικούπη και από τη Ρηγίλλης, αλλά και από δημοσκόπους, μέχρι το πρωί της Παρασκευής (πριν μιλήσει ο πρωθυπουργός στην Κεντρική Επιτροπή) έφεραν σε όλες τις κυλιόμενες μετρήσεις των τελευταίων ημερών το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο να διατηρεί σταθερό προβάδισμα έναντι της ΝΔ, αλλά και να το διευρύνει σε σχέση με τις δημοσιοποιημένες δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες συγκλίνουσες πληροφορίες, σε ορισμένες από τις κυλιόμενες μετρήσεις που είναι γνωστές σε Χαριλάου Τρικούπη και Ρηγίλλης, το ΠΑΣΟΚ φέρεται να προηγείται με τρεις τουλάχιστον μονάδες.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πληροφορίες, το θέμα δεν είναι μόνο το προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά το γεγονός ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει βελτιώσει σημαντικά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του και την εικόνα του έναντι εκείνων του πρωθυπουργού, ενώ η εικόνα της κυβέρνησης και του Κ. Καραμανλή έχουν επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο.

Το άγχος για το κεκτημένο

Ωστόσο ο προβληματισμός στο επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου είναι έντονος και συνεργάτες του σε όλους τους τόνους επισημαίνουν ότι «τίποτα ακόμα δεν έχει κερδηθεί, τίποτα ακόμα δεν διασφαλίζει τουλάχιστον την πρωτιά έστω και με μία ψήφο στις εκλογές».

Σε πρώτη φάση προβληματίζονται για το πώς θα κλιμακώσει την πολιτική του ο κ. Καραμανλής και ποιες κυβερνητικές πρωτοβουλίες θα αναλάβει. Όμως αυτό που κυριολεκτικά έχει ανάψει φωτιές στη Χαριλάου Τρικούπη είναι το ενδεχόμενο μιας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες υπό το βάρος, όπως λένε, των εξελίξεων στη ΝΔ.

Αναζητούν δε εναγωνίως στρατηγικές και τακτικές κινήσεις, ώστε τουλάχιστον να μπορέσουν να διατηρήσουν και για το επόμενο διάστημα το δημοσκοπικό προβάδισμα, μια και αυτό δημιουργεί καλή ψυχολογία σε στελέχη και ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

Θέλουν δε να έχουν το δημοσκοπικό προβάδισμα ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον όποιο αιφνιδιασμό του Κ. Καραμανλή, μια και στη Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι λίγα τα στελέχη εκείνα που εκτιμούν πως «είναι πολύ πιθανό, στριμωγμένος και από τις εξελίξεις, να επιχειρήσει ο πρωθυπουργός να μετατρέψει το μείζον πρόβλημα της ακυβερνησίας, αλλά και της αναταραχής της ΝΔ, σε πολιτική κρίση εθνικής κλίμακας που θα φέρει πρόωρες κάλπες».

Όλοι θέλουν να μπουν
στο κάδρο

Πάντως με εντολή του Γιώργου Παπανδρέου ήδη οι μηχανές του ΠΑΣΟΚ ανάβουν και πάλι στο φουλ, προκειμένου να υπάρξει προετοιμασία από τώρα για να αντιμετωπιστεί η αντεπίθεση ή ο ενδεχόμενος αιφνιδιασμός του Κ. Καραμανλή. Στο πλαίσιο αυτό «επιταχύνθηκε» η σύνταξη του κυβερνητικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, την ευθύνη του οποίου έχει αναλάβει η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία ενημέρωσε για το όλο θέμα τον Γιώργο Παπανδρέου πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη.

Πάντως μια παράμετρος που επίσης προβληματίζει σοβαρά τη Χαριλάου Τρικούπη αυτήν την περίοδο -και παρ’ όλο που τα εσωκομματικά μέτωπα είναι σε αδράνεια- είναι να μη γενικευθούν και ενταθούν οι διαγκωνισμοί μεταξύ των στελεχών λόγω του προβαδίσματος του ΠΑΣΟΚ.

«Τόσα χρόνια τους ψάχναμε και τώρα όλοι θέλουν να μπουν στο κάδρο με το προβάδισμα», έλεγε χαρακτηριστικά έμπειρο στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη. Παρατηρούσε ακόμα πως «τα σπρωξίδια για το ποιος θα μπει στο κάδρο, δίπλα στον πρόεδρο, έχουν ήδη αρχίσει» και πως «αν συνεχιστεί άναρχα αυτό το πράγμα, θα έχουμε μικρούς ή μεγάλους εμφυλίους ανάμεσα σε διάφορα φιλόδοξα στελέχη…».

Οι κινήσεις

Πάντως ήδη το επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου έχει προετοιμάσει ένα πρώτο πλάνο κινήσεων και πρωτοβουλιών με στόχο να διατηρηθεί και να παγιωθεί έστω και ένα οριακό δημοσκοπικό προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ.

Στο πλαίσιο αυτό και ενώ γίνεται η προετοιμασία για τη μάχη του προϋπολογισμού, το ΠΑΣΟΚ θέλει να κάνει απολύτως καθαρό το ότι η πρότασή του για την οικονομία, την ανάπτυξη, την κοινωνική πολιτική, διαφέρει ριζικά από την αντίστοιχη της ΝΔ. Με βάση και το πακέτο προτάσεων του Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ, το ΠΑΣΟΚ προχωράει με την έναρξη των εργασιών της ολομέλειας της Βουλής στην κατάθεση προτάσεων με τη μορφή νομοσχεδίων:

– Για χορήγηση επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης στους κοινωνικά αδύνατους.

– Για χορήγηση επιδόματος θέρμανσης σε στοχευμένες πληθυσμιακές και κοινωνικές ομάδες.

– Επαναφορά του πακέτου προτάσεων ως σχεδίου νόμου για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που έχουν πάρει δάνεια.

– Πρόταση για άμεση μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 6,5%.

– Πρόταση νόμου για κατάργηση του Ενιαίου Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΕΤΑΚ) και επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας κ.ά.

Θα υπάρχουν επίσης στοχευμένες πολιτικές και προβολή προτάσεων για τους κρίσιμους τομείς της Υγείας και της Παιδείας.

Επίσης οι κινήσεις αποβλέπουν και στην ενίσχυση του ηγετικού προφίλ του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και στην ενίσχυση της εικόνας του ως «εν αναμονή πρωθυπουργού».

Όπως τονίζει συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, το κόμμα θα κάνει όχι μόνο μαχητική, αλλά και «προγραμματική αντιπολίτευση, γιατί πλέον κρινόμαστε από τον κόσμο και από την αποτελεσματικότητα των θέσεών μας».


Σχολιάστε εδώ