Έβαλε κόκκινη γραμμή
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός τράβηξε «κόκκινη γραμμή» τόσο στην αρχική ομιλία του όσο και στη δευτερολογία («η εσωστρέφεια τελειώνει εδώ») ως προς τη στάση όλων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η υπομονή και η ανοχή του εξαντλήθηκαν και πως στο εξής «θα πέσουν κεφάλια».
Μετά από αυτά, όσα στελέχη είχαν πρωτοστατήσει προηγουμένως στην κριτική για κυβερνητικές επιλογές, αλλά και σε βάρος κυβερνητικών στελεχών, έχουν δύο επιλογές: Είτε θα υποστείλουν τη σημαία της «αντίστασης», θα σιωπήσουν, με αποτέλεσμα να πληγεί ανεπανόρθωτα η αξιοπιστία τους, είτε θα συνεχίσουν το «αντάρτικο» και θα υποστούν τις συνέπειες, δηλαδή θα διαγραφούν από τη Νέα Δημοκρατία. Με δεδομένη μάλιστα την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αρκεί η διαγραφή μόνο δύο βουλευτών ώστε η κυβέρνηση να χάσει τη δεδηλωμένη και η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.
Είναι αλήθεια ότι σε ορισμένα κυβερνητικά στελέχη «αρέσει πολύ» το σενάριο της ανατροπής της κυβέρνησης εκ των έσω, αφού σε μια τέτοια περίπτωση ο Κ. Καραμανλής θα μπορέσει να καταγγείλει «αποστασία» και να πάει ηρωικά σε πρόωρες εκλογές. Θεωρούν ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αυξηθούν οι πιθανότητες για ένα θετικό εκλογικό αποτέλεσμα.
Πάντως η αυστηρή γλώσσα που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός ικανοποίησε τα περισσότερα στελέχη που θεωρούν ότι μετά την προχθεσινή ομιλία του θα αλλάξει το κλίμα στην παράταξη και θα αναπτερωθεί σ’ έναν μεγάλα βαθμό το ηθικό των ψηφοφόρων. Είναι όλοι εκείνοι (αρκετοί εξ αυτών υπουργοί) που το τελευταίο διάστημα προκρίνουν τη λύση της λήψης πειθαρχικών μέτρων κατά των διαφωνούντων. «Αν είχε διαγραφεί ένας, όλοι οι άλλοι θα είχαν σιωπήσει και δεν θα είχαμε όλα αυτά τα προβλήματα», λένε χαρακτηριστικά.
Διχασμένα εμφανίσθηκαν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής στις εκτιμήσεις τους σχετικά με όσα είπε ο κ. Καραμανλής για τα περί αλλαγής πολιτικής και προσώπων. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι λέγοντας ο πρωθυπουργός ότι τέτοιες αποφάσεις δεν λαμβάνονται με βάση την επικαιρότητα και για λόγους εντυπώσεων, επί της ουσίας απέκλεισε το ενδεχόμενο ανασχηματισμού.
Άλλοι όμως επισημαίνουν ότι το απέκλεισε προς στιγμή, θέλοντας ο πρωθυπουργός να τονίσει ότι εκείνος και μόνο θα αποφασίσει τον χρόνο. Δεν πέρασε άλλωστε απαρατήρητο το γεγονός ότι στην ομιλία του ο κ. Καραμανλής παραδέχθηκε ότι δέχεται πιέσεις στο ζήτημα αλλαγής υπουργών, αν και αναφέρθηκε σε κάποιους που ζητούν αλλαγές προσώπων από «ιδιοτέλεια». Η αιχμή απευθύνθηκε κυρίως προς στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ακόμη και υπουργούς, που είτε θέλουν να μπουν στην κυβέρνηση είτε να μετακινηθούν σε άλλο, πιο σημαντικό υπουργείο. Είναι όλοι αυτοί που τους τελευταίους μήνες τροφοδοτούν τα Μέσα Ενημέρωσης με σενάρια ανασχηματισμού και παραιτήσεις υπουργών.
Κατά την ομιλία του ο κ. Καραμανλής απάντησε και στην κριτική που δέχεται και μέσα από την παράταξή του ότι είναι απομονωμένος στο Μαξίμου και δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα. «Έχω πλήρη επίγνωση, έχω καθαρή εικόνα για όλα», είπε χαρακτηριστικά, κι αυτό στο πλαίσιο της αυτοκριτικής που έκανε για λάθη και παραλείψεις, ακόμη και δικές του. Η «είδηση» είναι ότι ο πρωθυπουργός επανέφερε στο προσκήνιο μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα την «κόντρα» του με τα συμφέροντα. «Δεν πρόκειται να υποκύψω στις πιέσεις εκείνων που επιλέγουν τη στασιμότητα της χώρας, δεν συμβιβάζομαι με αντιδράσεις ιδιοτέλειας», είπε χαρακτηριστικά.
Καθυστέρησε να τα πει…
Αρκετά στελέχη εξέφραζαν την άποψη ότι ο
κ. Καραμανλής είχε δίκιο σε πολλά από αυτά που είπε για τους διαφωνούντες, πλην όμως καθυστέρησε πολύ. Ότι έπρεπε να παρέμβει νωρίτερα για να δώσει τέρμα σ’ αυτό κλίμα εσωστρέφειας. Από την άλλη, έθεταν εμμέσως ζήτημα «χαμηλών αντανακλαστικών» από την πλευρά του Μαξίμου, έχοντας προφανώς κατά νου την υπόθεση Βουλγαράκη, αλλά και παλαιότερα του Μιχ. Λιάπη. Άλλα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής εμφανίσθηκαν να μην είναι ικανοποιημένα με όσα είπε ο πρωθυπουργός για την εμπλοκή υπουργών και κρατικών παραγόντων σε υποθέσεις με οσμές σκανδάλων.
Ότι δεν έδειξε τόσο αποφασιστικός και κατηγορηματικός όσο απαιτούν οι καταστάσεις όπως έχουν διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες. Αυτήν τη γνώμη είχαν ειδικά εκείνοι που τον τελευταίο καιρό θέτουν επιτακτικά θέμα απομάκρυνσης υπουργών που, είτε με την πολιτική τους έχουν πλήξει το κοινωνικό πρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, είτε με τη συμπεριφορά τους έχουν προσβάλει τους ψηφοφόρους της παράταξης, είτε τέλος φέρονται εμπλεκόμενοι σε υποθέσεις σκανδάλων με σημαντικό πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση. Αυτά τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ήθελαν ο κ. Καραμανλής να είναι περισσότερο αυτοκριτικός για όσα έχουν συμβεί.
Εχθρικό κλίμα για Τατούλη
Η αίσθηση ότι ο Πέτρος Τατούλης αποτελεί «ξένο σώμα» στη Νέα Δημοκρατία ενισχύθηκε τα μέγιστα κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Σε αντίθεση με τον κ. Πολύδωρα που (κι εκείνος είχε «προκαλέσει» με δηλώσεις του) χειροκροτήθηκε, η υποδοχή που είχε ο κ. Τατούλης ήταν από ψυχρή έως εχθρική. Υπήρξαν μέλη που διέκοψαν την ομιλία του με αποδοκιμασίες, έτσι που χρειάσθηκε η παρέμβαση του Λ. Ζαγορίτη για να μην πάρουν έκταση. Εξάλλου, μιλώντας λίγο αργότερα ο Β. Μεϊμαράκης, απευθυνόμενος ευθέως προς τον βουλευτή Αρκαδίας, σημείωσε ότι «πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί, όποιος δεν θέλει ας σηκωθεί να φύγει».
Επίσης, ο Γ. Βλάχος είπε ότι «τείνουμε το χέρι στον κ. Τατούλη, αν θέλει να το σφίξει, αλλιώς να κάνει τις επιλογές του». Ακόμη, ο νομάρχης Φθιώτιδας Θ. Χειμάρας, χωρίς να τον κατονομάσει, τον κατήγγειλε ότι με τις δηλώσεις του δίνει τροφή στην αντιπολίτευση και τα Μέσα Ενημέρωσης εναντίον της κυβέρνησης και επισήμανε ότι θα έπρεπε ήδη να έχει διαγραφεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετά στελέχη, ακούγοντας την ομιλία του κ. Τατούλη, έμειναν με την εντύπωση ότι επί της ουσίας ο βουλευτής προανήγγειλε την αποχώρησή του από τη Νέα Δημοκρατία. Με τον ένα ή τον άλλον τρόπο…