Άφεση αμαρτιών για χιλιάδες πλαστά και εικονικά τιμολόγια

Από τη μια λοιπόν κάποιοι αετονύχηδες τρίβουν ήδη τα χέρια τους με την περαίωση και από την άλλη η κυβέρνηση και ο επί της Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης αναζητούν χρήματα από τους πολλούς θεσπίζοντας κεφαλικούς φόρους, τεκμήρια και άλλα χαράτσια επί δικαίους και αδίκους. Και όλα αυτά ενώ από το 2005 είχε κατακυρωθεί και ανατεθεί στη ΔΕΛΤΑ Πληροφορική του κ. Δρυμιώτη (αν παραμένει ακόμη), μετά από κάποιον, υποτίθεται, διαγωνισμό, το έργο της οργάνωσης ενός συστήματος διασταύρωσης των συγκεντρωτικών καταστάσεων τιμολογίων τόσο για τον ΦΠΑ όσο και για τον φόρο εισοδήματος.

Μόνο έτσι, αν λειτουργούσε το σύστημα, θα μπορούσε να διαπιστωθεί ποια τιμολόγια ανταποκρίνονται σε πραγματικές δαπάνες και ποια όχι, ώστε να εντοπίζονται αυτομάτως τα εικονικά, να κινούνται οι σχετικές κυρωτικές διαδικασίες και να αποκλείονται από την όποια διαδικασία περαίωσης.

Η προσπάθεια είχε ξεκινήσει από το 2005, επί Ρεγκούζα, όταν είχε διαπιστωθεί η αδυναμία από πλευράς υποδομής του ΚΕΠΥΟ να ανταποκριθεί και αποφασίστηκε η ανάθεση του έργου στη ΔΕΛΤΑ, χωρίς μάλιστα να ανακοινωθεί ποτέ το τίμημα της συγκεκριμένης σύμβασης. Το ζητούμενο ήταν να υποβάλουν όλες οι επιχειρήσεις τα συγκεντρωτικά τους τιμολόγια σε ηλεκτρονική μορφή (δισκέτα) και στη συνέχει να εισάγονται και να διασταυρώνονται όλα τα στοιχεία από το σύστημα. Ένα σύστημα όμως το οποίο περιέργως, και για άγνωστους μέχρι σήμερα λόγους, ουδέποτε λειτούργησε!

Το αποτέλεσμα είναι γνωστό και το ζούμε όλοι μας με δραματικό τρόπο. Η φοροδιαφυγή οργιάζει, οι έλεγχοι είναι ανύπαρκτοι και η σωρευτική ζημιά του Δημοσίου είναι αδύνατον να υπολογιστεί, αφού συνεχίζει να χάνει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, της «μαύρης τρύπας» στα έσοδα και της μη λειτουργίας του συστήματος ηλεκτρονικής διασταύρωσης των τιμολογίων, ήρθε η φοροεπιδρομή Αλογοσκούφη με το κοινωνικά ανάλγητο φορολογικό νομοσχέδιο και την επιλογή της περαίωσης, που κάνει όλους τους επιχειρηματίες οι οποίοι δραστηριοποιήθηκαν έντονα γύρω από τους Ολυμπιακούς του 2004 να τρίβουν πραγματικά τα χέρια τους με το ανέλπιστο δώρο της κυβέρνησης.

Πρόκειται για επιχειρήσεις που οργίασαν κυριολεκτικά εκείνη την περίοδο της μέθης λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, πραγματοποιώντας μυθικούς τζίρους. Επειδή όμως είχαν ανάγκη να καλύψουν και κάπως τα υπέρογκα κέρδη που κατέγραφαν, επιδόθηκαν στην έκδοση εικονικών ή πλαστών, αν προτιμάτε, τιμολογίων, παρουσιάζοντας ανύπαρκτες δαπάνες.

Με το σύστημα ελέγχου στο «off», κανείς δεν τους εντόπισε μέχρι σήμερα, οπότε και τους παρέχεται πανηγυρικά με το νομοσχέδιο αυτό και την αυτόματη περαίωση «άφεση αμαρτιών».

Κάτι που δεν γινόταν αν είχε έγκαιρα τεθεί σε λειτουργία το σύστημα διασταύρωσης που θα οδηγούσε στον εντοπισμό των εικονικών τιμολογίων και στον αποκλεισμό των δραστών από την περαίωση.

Μήπως και επ’ αυτού, δεδομένου ότι ακόμη και σήμερα το σύστημα δεν λειτουργεί, θα έπρεπε να διατάξει έρευνα και να αναζητήσει ευθύνες ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Σανιδάς;

Μέσα σ’ όλη αυτήν την εκτός ελέγχου κατάσταση στα οικονομικά, η προσθήκη της υποτυπώδους λειτουργίας της ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ) έρχεται να συμπληρώσει το εφιαλτικό παζλ. Όπως λένε χαρακτηριστικά στελέχη της υπηρεσίας, ενώ πριν από τέσσερα-πέντε χρόνια πραγματοποιούνταν 40 έως 50 έλεγχοι την ημέρα, σήμερα μόλις και μετά βίας γίνονται δύο! Και εις ανώτερα!


Σχολιάστε εδώ