Άμεση αλλαγή οικονομικής πολιτικής απαιτούν από τον πρωθυπουργό ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ

Κοινό και διαπαραταξιακό το αίτημα προς τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή: Αλλαγή τώρα της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Και μια επίσης διαπαραταξιακή προειδοποίηση: Θα βρεθούμε όλοι στους δρόμους με συλλαλητήρια, απεργίες και κάθε μορφής κινητοποιήσεις.

Πολύωρη ήταν τη Δευτέρα η συνεδρίαση της Ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ. Εκτός από την ολιγόλεπτη όξυνση με ανταλλαγή βαρέων χαρακτηρισμών μεταξύ του προέδρου (ΠΑΣΚΕ) της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλου και του εκπροσώπου του ΠΑΜΕ Γ. Πέρρου, με αφορμή το ύψος των αυξήσεων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, οι ομιλίες τόσο των συνδικαλιστών όσο και των μελών της διοίκησης κατέδειξαν πως η κοινωνία είναι απέναντι σε βασικές κυβερνητικές πολιτικές και επιλογές και, ακόμη, ότι βαρύ είναι το φορτίο για πολλούς «γαλάζιους» συνδικαλιστές των φαινομένων διαφθοράς και σήψης που εμφανίζονται στους κόλπους της κυβερνητικής παράταξης. Για «κατάντια, ντροπή και αίσχος» μιλούσαν, όσοι μιλούσαν, με σκυμμένο το κεφάλι.

Σε όλα τα θέματα τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής των συνδικαλιστικών παρατάξεων Γ. Παναγόπουλος, ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ), Κώστας Πουπάκης, γενικός γραμματέας (ΔΑΚΕ), Θ. Βασιλόπουλος και Γ. Πέρρος (Αυτόνομη Παρέμβαση και ΠΑΜΕ αντιστοίχως).

«Με το Ασφαλιστικό δεν τελειώσαμε», υπογράμμισε ο κ. Παναγόπουλος, που έκανε λεπτομερή αναφορά στον εργασιακό μεσαίωνα που έχει εγκαθιδρυθεί στη χώρα μας, στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών (πρότεινε διάλογο από μηδενική βάση, αφού πεταχτεί στο καλάθι των αχρήστων το πόρισμα της Επιτροπής Π. Μπεχράκη και την απομάκρυνση του τελευταίου από κάθε συνομιλία). Με τον κ. Παναγόπουλο συμφώνησε ο κ. Πουπάκης, αφού προηγουμένως στηλίτευσε την απόφαση για αποχή της εργατικής πλευράς από τον διάλογο που έχει ήδη ολοκληρωθεί μονομερώς. Αντιθέτως, κατά οποιασδήποτε συζήτησης για μεταβολή της λίστας τάχθηκαν ο κ. Πέρρος και ο κ. Βασιλόπουλος.

Ο κ. Παναγόπουλος αναφέρθηκε στην πολιτική αποβιομηχάνισης που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ και τάχθηκε κατά των ιδιωτικοποιήσεων. Ειδικότερα για την Ολυμπιακή Αεροπορία, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ υποστήριξε ότι πρέπει να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο και να διατηρήσει τον κοινωνικό της χαρακτήρα. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός πως ο πρόεδρος της ΟΣΠΑ Μαν. Πατέστος, ενημερώνοντας τα μέλη της διοίκησης, τάχθηκε υπέρ της εκπόνησης ενός νέου σχεδίου που να εγγυάται τη βιωσιμότητα της επιχείρησης και την εξασφάλιση των θέσεων απασχόλησης του προσωπικού, παραλείποντας όμως να αναφερθεί και να στηρίξει τον δημόσιο χαρακτήρα της ΟΑ! Με δεδομένο ότι πρόκειται για στελέχη της ΠΑΣΚΕ, είναι εύλογο το ερώτημα αν όλα τα συνδικαλιστικά αλλά και κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ συγκλίνουν ως προς τη λύση που πρέπει να δοθεί αναφορικά με τον εθνικό μας αερομεταφορέα ή το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων αποτελεί και ιδεολογικό θέμα αναταράξεων στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το εισοδηματικό και η φορολογική «επιδρομή» ήταν επίσης προβλήματα που ανέπτυξε ο κ. Παναγόπουλος.

Ο κ. Πουπάκης

Μετωπική -και ονομαστική- επίθεση κατά του υπουργού Μεταφορών Κ. Χατζηδάκη εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ κ. Πουπάκης (σ.σ.: στο ίδιο μοτίβο κινήθηκαν και άλλα στελέχη της ΔΑΚΕ, όπως ο κ. Φιλ. Ταυρής). Όπως είπε ο ομιλητής, το πρόβλημα της ΟΑ είναι διαχρονικό και αποτέλεσμα μιας ανεύθυνης και απαξιωτικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων. Για το πρόσφατο σχέδιο κατηγόρησε τον κ. Χατζηδάκη ότι το διαμόρφωσε ερήμην των εργαζομένων και τον κάλεσε «έστω και εκ των υστέρων να προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο με το προσωπικό της Ολυμπιακής».

Ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ άσκησε δριμύτερη κριτική για την ακρίβεια, το άδικο φορολογικό σύστημα (σ.σ.: ζήτησε φορολογική ελάφρυνση των μισθωτών από 1/1/2009) και το Ασφαλιστικό, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «μπάζει από αρκετά σημεία του» – κριτική που είναι προφανές πως ακουμπά τους αρμόδιους για κάθε περίπτωση υπουργούς (Γ. Αλογοσκούφη, Χρ. Φώλια, Φ. Πετραλιά). Σκληρή επίθεση εξαπέλυσε ο συνδικαλιστής και κατά των διοικήσεων των τραπεζών.

• Νομοθετική ρύθμιση για την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για τα κατώτατα όρια μισθών και συντάξεων ζήτησε ο εκπρόσωπος της Αυτόνομης Παρέμβασης κ. Βασιλόπουλος.

• «Ζήτημα ζωής και θανάτου» χαρακτήρισε το θέμα των ΒΑΕ ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ κ. Γ. Πέρρος, που εξαπέλυσε επίθεση κατά των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και για τις εξελίξεις στην Ολυμπιακή, ενώ μίλησε ξανά για συμβιβασμένες ηγεσίες, «εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό», προκαλώντας τις εντονότατες αντιδράσεις των μελών των άλλων παρατάξεων.


Σχολιάστε εδώ