άλλες τυπολογίες

Επίσχεση εργασίας άρχισαν οι δημοσιογράφοι στον δημοτικό σταθμό Ξένιος, διεκδικώντας δεδουλευμένα του Αυγούστου. Στο μεταξύ ο δήμαρχος επιμένει στη μετάταξη των συντακτών στον δήμο, ενώ οι δημοσιογράφοι συνεχίζουν να αντιδρούν σθεναρά. Η ΕΤΕΡ σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως στηρίζει την κινητοποίηση των εργαζομένων, υπογραμμίζοντας πως «κάθε προσπάθεια παραβίασης της εργατικής, ασφαλιστικής νομοθεσίας και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας θα μας βρει όλους απέναντι στους παρανομούντες και η απάντηση θα είναι άμεση και σκληρή».


Καθυστερήσεις στη σύσταση της κοινής εταιρείας ΕΡΤ – ΕΙΤΗΣΕΕ παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα ζητήματα που τίθενται είναι η μετοχική σύνθεση της εταιρείας, καθώς οι σταθμοί εθνικής εμβέλειας θα αποκτήσουν το 70% και η ΕΡΤ το 30%, αν και ένα μεγάλο τμήμα της υποδομής θα προέλθει από την κρατική ραδιοτηλεόραση, η οποία διαθέτει και περισσότερα κανάλια.


Σε απεργία είναι πιθανό να κατέβει ολόκληρος ο κλάδος των ΜΜΕ την 1η Οκτωβρίου για το Ασφαλιστικό. Μέχρι την περασμένη Παρασκευή δύο μόνο συνδικαλιστικοί φορείς δεν είχαν πάρει απόφαση για απεργία: η ΕΣΗΕΑ και η ΠΟΣΠΕΡΤ. Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ ορίστηκε τελικά για αύριο Δευτέρα, αλλά κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια αν τελικά θα ταχθεί υπέρ της απεργίας την Τετάρτη. Η ΠΟΕΣΥ και οι άλλες συνδικαλιστικές ενώσεις σε Τύπο, ραδιόφωνο και τηλεόραση καλούν τους εργαζομένους σε συγκέντρωση την Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι, Ακαδημίας και Βουκουρεστίου.


Υπόθεση του Αυγούστου… του 2007 εξετάζεται τον Σεπτέμβριο του 2008! Και δεν είναι η μόνη. Την προπερασμένη εβδομάδα το ΕΣΡ είχε στην ατζέντα του μια υπόθεση διαφήμισης αστροπροβλέψεων από τον Αύγουστο του 2007, μια ιστορία τηλεπωλήσεων από τον Νοέμβριο του 2007 και δύο ακόμη θέματα για περιφερειακούς σταθμούς από τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους. Ταυτόχρονα, ακόμη και σήμερα εξετάζεται η άθλια στάση των τηλεοπτικών σταθμών στην υπόθεση της δολοφονίας του Νίκου Σεργιανόπουλου.


Σε 308 ανέρχονται οι οργανικές θέσεις του προσωπικού του Αθήνα 9,84. Το στοιχείο αυτό προκύπτει από τον εσωτερικό κανονισμό υπηρεσιών της Δημοτικής Επιχείρησης Ραδιοφωνίας «Αθήνα». Ο σταθμός έχει έναν γενικό διευθυντή και επτά διευθυντές διαφόρων τομέων (νομικό σύμβουλο, διευθυντή ενημέρωσης, διοικητικής λειτουργίας, προγραμματισμού – εκδηλώσεων, οικονομικών υπηρεσιών, εμπορικής, πολιτικής και τεχνικής υποστήριξης). Διαθέτει 138 υπαλλήλους διαφόρων ειδικοτήτων, μεταξύ των οποίων… 45 υπαλλήλους γραφείων και, ακόμη, 130 δημοσιογράφους και 30 μουσικούς παραγωγούς και επιμελητές. Μεταξύ των εργαζομένων υπάρχουν και 16 ηχολήπτες. Το ετήσιο κόστος λειτουργίας του Αθήνα 9,84 για το 2007 ήταν 8,5 εκατ. ευρώ.


Παράνομη, όπως αναμενόταν, κηρύχθηκε η απεργία της ΕΣΗΕΑ στην εφημερίδα «City Press» την περασμένη Πέμπτη. Ο Γ. Κύρτσος απέλυσε τον συντάκτη Χρήστο Βούζα και μετά την κήρυξη απεργίας από την ΕΣΗΕΑ, χωρίς συμμετοχή των άλλων κλάδων, ο ιδιοκτήτης έκανε αγωγή. Κατηγόρησε μάλιστα στον απολυθέντα συντάκτη στο κύριο άρθρο της εφημερίδας του ως «πολυθεσίτη» και για «εκβιασμό» της Άννας Διαμαντοπούλου. Ο δημοσιογράφος σε πολυσέλιδη επιστολή του στην Ένωση Συντακτών αποκαλύπτει μεθόδευση για την απόλυσή του, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Διαμαντοπούλου διαψεύδει ότι ζήτησε την απόλυσή του, αλλά επιβεβαιώνει επαφή για να εκφράσει παράπονα για ένα παραπολιτικό.


Ποινή διαγραφής 2 μηνών επέβαλε το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό όργανο της ΕΣΗΕΑ στον Στέλιο Κούλογλου για τη διαφήμιση του αυτοκινήτου Lexus, με ψήφους 4-1, ενώ η μειοψηφία πρότεινε τη προσωρινή διαγραφή 4 μηνών. Στην απόφαση σημειώνεται, καθώς ο Σ. Κούλογλου δεν εισέπραξε χρήματα, πως «του αναγνωρίζεται όμως πως κατά πάσα πιθανότητα ο ίδιος πίστευε ότι υπηρετεί το κοινωνικό σύνολο, διαφημίζοντας ένα προϊόν που προβάλλεται ως οικολογικό και επιτελεί με σοβαρότητα και αξιοπιστία το δημοσιογραφικό του έργο».

Εν αναμονή της προκήρυξης για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Super League της 3ετίας 2009-12 βρίσκεται η ραδιοτηλεοπτική αγορά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της διαχειρίστριας αρχής του πρωταθλήματος, Κ. Πηλαδάκη, υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από το RTL, ενώ περιμένουν ακόμη η NetMed, που πέρασε υπό σαουδαραβικό έλεγχο, η ΕΡΤ, το Mega και ο ΑΝΤ1.


Νέο διοικητικό συμβούλιο με… άρωμα Τήνου και στη Della Επικοινωνίες, που εκδίδει την «Derby». Πρόεδρος εξελέγη ο Ματθαίος Καλούμενος, αντιπρόεδρος η Ελένη Σαμπάνη και μέλος ο Ιωσήφ Ζαλώνης. Την εταιρεία εκπροσωπούν ο Αντώνης Δελλατόλας και ο Απόστολος Μαντούκας. Ο μέχρι πρότινος αρχισυντάκτης του «Έθνους» Βαγγέλης Παπακώστας ανέλαβε γενικός διευθυντής εκδόσεων στην Della.


Προχωράει το Mega Radio. Οι άνθρωποι του Mega βγήκαν στην αγορά και αναζητούν συχνότητα, εισπράττοντας αρνητική απάντηση από τον Σ. Ψυχάρη. Όμως υπάρχει η σκέψη, μεταξύ άλλων πολλών, να καταθέσουν αίτηση στο ΕΣΡ και να διεκδικήσουν συχνότητα, καθώς, όπως λένε, το ΕΣΡ πρέπει να προκηρύσσει τις ελεύθερες συχνότητες κάθε Σεπτέμβριο και επιπροσθέτως αν ένας επιχειρηματίας πληροί τις προϋποθέσεις πρέπει να είναι σε θέση να εκπέμψει το πρόγραμμά του χωρίς να είναι υποχρεωμένος να αγοράσει κάποιον υφιστάμενο σταθμό.


Συγκροτήθηκε το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της Real Media που θα εκδώσει την εφημερίδα «Real News». Πρόεδρος είναι ο Ανδρέας Γ. Κουρής, διευθύνων σύμβουλος ο Στέργιος Χατζηνικολάου, αντιπρόεδρος ο Νίκος Χατζηνικολάου και μέλη οι Γιώργος Κουρής, Σοφία – Ρόζα Σιδέρη και Κατερίνα – Χριστίνα Τσολακάκη. Την εταιρεία εκπροσωπούν από κοινού ο Α. Κουρής και ο Σ. Χατζηνικολάου. Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό και τη δημόσια ανακοίνωση που έκανε από τον Real ο Νίκος Χατζηνικολάου, η εφημερίδα πρόκειται να κυκλοφορήσει στις 15 Νοεμβρίου.


Δεν υπάρχει τελικά καμιά περίπτωση το περιοδικό «FAQ», που εκδίδει ο Θανάσης Λάλας και κυκλοφορεί δωρεάν, όπως μας είπε ο ίδιος, να μπει ένθετο στην εφημερίδα που πρόκειται να βγάλει ο Νίκος Χατζηνικολάου. Έχουν γίνει πάντως συζητήσεις για να αναλάβει ο Θαν. Λάλας την έκδοση ενθέτου για την εν λόγω εφημερίδα.


Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τις Αττικές Εκδόσεις, τις Εκδόσεις Λυμπέρη και την ΙΜΑΚΟ για την ένθεση περιοδικών στο κυριακάτικο φύλλο του «Ελεύθερου Τύπου». Επόμενο βήμα είναι η βελτίωση της σαββατιάτικης έκδοσης, στην οποία τελικά φαίνεται πως θα πάει ως επικεφαλής του εγχειρήματος ο Αντώνης Σκυλάκος, ο οποίος έχει ήδη αναλάβει το κυριακάτικο.


Ο Γιώργος Λυκουρόπουλος είναι ο νέος διευθυντής του αθλητικού τμήματος της «Καθημερινής», όπου μέχρι τώρα ήταν ο Γιάννης Κουκουλάς. Η ύλη του περιοδικού «Sport+» (που έκλεισε, όπως είχαμε γράψει) από το «L’ Equipe magazine» θα δημοσιεύεται στο κυρίως σώμα της εφημερίδας κάθε Σάββατο.


Έρευνα για τα blogs ετοιμάζει η V-PRC για λογαριασμό του περιοδικού «Monthly Review». Η έρευνα θα δημοσιοποιηθεί στο τεύχος που αναμένεται.


Έντονος προβληματισμός στον ΑΝΤ1 για το περιεχόμενο και την αισθητική των τελευταίων εκπομπών της Τ. Στεφανίδου. Τόσο οι εκπομπές για τις γυναίκες που είχαν υποστεί εγκαύματα στο πρόσωπό τους όσο και η εκπομπή για τη δολοφονία της 36χρονης δημιούργησαν ενόχληση στον σταθμό του Αμαρουσίου, που πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη για ποσοστά και στη νέα λογική που θέλει να επιβάλει.


Αρκετό παρασκήνιο έχει η απόφαση για τη σύσταση κοινού ελεγκτικού φορέα που θα ελέγχει τη μέτρηση. Πληροφορίες αναφέρουν πως το θέμα τέθηκε από την ΕΙΤΗΣΕΕ πριν από ενάμιση χρόνο, αλλά δεν συνάντησε τη σύμφωνη γνώμη διαφημιστών και διαφημιζομένων. Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία θα ονομαζόταν μάλιστα «Έλεγχος», όπως η στήλη έγραψε στο παρελθόν. Όμως τα πράγματα άλλαξαν μετά την ανάληψη από τον Στέλιο Σπυρίδη της προεδρίας της Επιτροπής Έρευνας Ελέγχου Τηλεθέασης. Υπό το βάρος των «πορίσματος» Κοντομηνά εξασφαλίστηκε η συναίνεση των περισσότερων τηλεοπτικών σταθμών (πλην ΑΝΤ1 – Μακεδονία TV που απουσίαζαν) να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα, ακολουθώντας το μοντέλο του ραδιοφώνου. Σημειώνεται πάντως πως δεν έχουν εκφραστεί ακόμη οι διαφημιστές και οι διαφημιζόμενοι, ενώ έκπληξη προκαλεί το γεγονός πως δεν έχει ζητηθεί η γνώμη του ΙΟΜ ή των Πανεπιστημίων Αθηνών και Παντείου.


Κερδοφόρος είναι ο δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός Επικοινωνία 9,41 του Δήμου Νέου Ηρακλείου, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα στοιχεία του ισολογισμού του. Η εταιρεία Ραδιοεπικοινωνία Δημοτική Επιχείρηση Ραδιοφωνίας Ηρακλείου Αττικής εμφανίζει κέρδη προ φόρων ύψους 87.029 ευρώ το 2007, έναντι κερδών προ φόρων 149.808 ευρώ το 2006, ενώ και οι συνολικές του ζημίες είναι ελάχιστες, μόλις 7.732 ευρώ. Ο κύκλος εργασιών του είναι εξίσου χαμηλός, μόλις 131.690 ευρώ, γι’ αυτό και φαίνεται πως λαμβάνει επιδότηση 1.179.690 ευρώ στη χρήση του 2007. Το 2006 ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 226.123 ευρώ και η επιδότηση ήταν στα 1.109.229 ευρώ. Το μετοχικό κεφάλαιο της δημοτικής επιχείρησης ανέρχεται σε μόλις 29.350 ευρώ και το σύνολο των υποχρεώσεών της σε 846. 363 ευρώ.


Δεν ήταν η πρώτη φορά που οι Γερμανοί χτύπησαν την πόρτα των ελληνικών ΜΜΕ. Προηγήθηκαν, πριν από τον Alpha, κρούσεις τουλάχιστον σε Mega και Alter, χωρίς αποτέλεσμα και τελικά… έπεσε ο Alpha στα γερμανικά χέρια…


Τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια αντέδρασαν μουδιασμένα στην είσοδο των Γερμανών στον Alpha. Τυπικά εκφράζουν ικανοποίηση γιατί θα ανέβει ο ανταγωνισμός επειδή μπήκε στην αγορά ένας ισχυρός παίκτης. Ανησυχούν όμως για τις αλλαγές που θα επέλθουν στο πρόγραμμα, αφού ξέρουν από πρώτο χέρι πως το RTL και η εταιρεία παραγωγής Fremantle Media πουλάνε προγράμματα και σ’ αυτούς. Τι θα συμβεί αν το διεθνές δίκτυο «κλειδώσει» όλα τα εμπορικά προγράμματα για τον Alpha; Θα είναι αναγκασμένοι να στραφούν σε ανταγωνιστές του RTL ή θα επιχειρήσουν να συμμαχήσουν μαζί του; Τέτοια είναι τα ερωτήματα που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή και όλοι περιμένουν να δουν τις πρώτες κινήσεις των Γερμανών στον Alpha.


Ένα νέο παιδικό κανάλι ετοιμάζει η Nova για τους συνδρομητές της, χωρίς όμως να αποκαλύπτει πότε θα είναι σε θέση να το διαθέσει. Πάντως από την Τετάρτη 1η Οκτωβρίου προχωράει σε αύξηση 1,5 ευρώ στη μηνιαία συνδρομή. Η νέα χρέωση για το πλήρες πακέτο είναι στα 58,5 ευρώ, έναντι 57 ευρώ που είναι έως και σήμερα. Για το πακέτο Sports+ Value η συνδρομή θα ανέρχεται στα 50,50 ευρώ, όπως το ίδιο θα ισχύει και για το πακέτο Cinema+ Value, ενώ το βασικό πακέτο θα χρεώνεται στα 29,5 ευρώ.


Νέο διοικητικό συμβούλιο στην International Radio Networks που ελέγχει τον Athens Radio DJ των Αττικών Εκδόσεων. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος εξελέγη ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος και μέλη οι Νίκος Πανόπουλος, Αθανάσιος Πριόβολος και Γιώργος Κανούσης. Την εταιρεία εκπροσωπεί και δεσμεύει για οποιοδήποτε θέμα ο Θ. Φιλιππόπουλος.


Προβλήματα με την έγκριση των προγραμμάτων που προορίζονται για την ψηφιακή τηλεόραση της ΕΡΤ καταγράφουν οι παραγωγοί τους. Ο Νίκος Πιλάβιος, ο γνωστός «Παραμυθάς», αναφέρει στο blog του (www.paramythas.gr) πως η επανέκδοση του πετυχημένου τηλεοπτικού ελληνικού παιδικού προγράμματος με 26 επεισόδια για την ψηφιακή της ΕΡΤ έχει εγκριθεί, αλλά «κόλλησε στο υπουργείο Ανάπτυξης (Κοινωνία της Πληροφορίας), γιατί υπάρχει κάποιο πρόβλημα στον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων (Ελεγκτικό Συνέδριο), επειδή είναι από την Ευρωπαϊκή Ένωση». Σύντομα πάντως ο Ν. Πιλάβιος θα ανεβάσει στο ίντερνετ το δικό του webtv κανάλι με τον τίτλο «Paramithas.TV».


• Δύο αγωγές που σχετίζονται με τον Alpha ορίστηκαν να εκδικαστούν αυτήν την εβδομάδα. Την Τετάρτη 1η Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί η αγωγή αποζημίωσης που κατέθεσε ο Στάθης Τσοτσορός εναντίον της Mandelord Investments Ltd, η οποία κατείχε περίπου το 25% των μετοχών του Alpha. Την επόμενη ημέρα, Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2008, ορίστηκε η εξ αναβολής εκδίκαση της αγωγής που είχε καταθέσει ο Νίκος Ευαγγελάτος εναντίον του τηλεοπτικού σταθμού Alpha. Ο διευθυντής ειδήσεων του ΑΝΤ1 διεκδικεί το ποσό των 1,2 εκατ. ευρώ για τη μη υλοποίηση της συμφωνίας περί παρουσίασης του κεντρικού δελτίου ειδήσεων «για τις περιόδους 2006-2007 και 2007-2008». Την περίοδο 2006-07 το κεντρικό δελτίο το παρουσίαζε ο Νίκος Χατζηνικολάου, ενώ ο Νίκος Ευαγγελάτος είχε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στο Channel Nine, παρουσιάζοντας για τον Alpha τις «Αποδείξεις».

•Κινητικότητα της Ντόρας Μπακογιάννη με ιδιοκτήτες ΜΜΕ. Το τελευταίο διάστημα η υπουργός Εξωτερικών δείχνει να χτίζει γέφυρες με πολλά συγκροτήματα, ανεξαρτήτως των θέσεων που υποστήριζαν στο παρελθόν.

•Σε αναζήτηση ραδιοφωνικού σταθμού εκ νέου η Γιάννα Αγγελοπούλου. Στόχος της να δημιουργήσει κι εκείνη με τη σειρά της έναν μουσικό-αθλητικό σταθμό. Παράλληλα, το όνομα του Θανάση Λάλα ακούγεται για το πρόγραμμα του City 99,5.

• Πάρτι είχε η Γιάννα στη Βαλαωρίτου στη γνωστή Μπρασερί της Σοφίας, για το νέο ξεκίνημα του ραδιοφώνου της CITY, που ενισχύθηκε πλέον και με πολιτικούς, με… βαρύ όπλο τον Πάγκαλο. Στο τραπέζι όπου κάθισε η κ. Γιάννα, στον διάδρομο του μπαρ, βρέθηκαν απέναντί της δύο από την ομάδα των Ολυμπιακών Αγώνων, ο Ζαχαράτος και ο Κοτρώτσος. Κάποιος κακεντρεχής διερωτήθηκε, λες το πάρτι να ήταν γιορτή και για το έλλειμμα από την έκδοση του «Ελεύθερου Τύπου», που έχει ξεπεράσει τα 55.000.000 ευρώ… Προφανώς πλάκα θα έκανε…

•Τα τείχη έπεσαν. Ό,τι δεν κατάφεραν Γκορμπατσόφ και Ρέιγκαν το πέτυχε η Λιάνα Κανέλλη με τη Γιάννα Αγγελοπούλου. Η φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στον «Ελεύθερο Τύπο» με τις δύο ισχυρές κυρίες, σε ΚΚΕ και επιχειρήσεις, μιλάει από μόνη της, ενώ δεν θα πρέπει κανείς να ξεχνάει πως ο «Ελεύθερος Τύπος» τυπώνεται στην «Τυποεκδοτική», την εκτυπωτική εταιρεία του κόμματος.

•’Εως και εισιτήρια για τα Village Cinemas δίνει ο «Τύπος της Κυριακής» για να… εξαγοράσει αναγνώστες. Σήμερα προσφέρει ειδικά κουπόνια που αντιστοιχούν σε 10.000 εισιτήρια για τα Village Cinemas.

•Την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου γνωστοποιήθηκε αιφνιδιαστικά στο προσωπικό της ιστορικής αγγλόφωνης εφημερίδας «Athens News» η απόφαση της διεύθυνσης του ΔΟΛ, για αναστολή της έκδοσής της από το επόμενο φύλλο, 3 Οκτωβρίου. Δεν δόθηκε εξήγηση τι οδήγησε στην απόφαση αυτή, που έχει ως συνέπεια να μείνουν 20 εργαζόμενοι μείνουν χωρίς εργασία. Πολλά ερωτηματικά μένουν αναπάντητα σχετικά με την απόφαση η οποία εξ αντικειμένου ευνοεί άλλο εβδομαδιαίο αγγλόφωνο έντυπο και βάζει λουκέτο σε μια εφημερίδα μετά από 57 χρόνια αδιάλειπτης έκδοσης.

•Τεράστια χρέη των εταιρειών ΜΜΕ προς τον ΟΤΕ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο Παναγή Βουρλούμη, τα ΜΜΕ χρωστάνε στον οργανισμό περίπου 40-45 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο η ΕΡΤ 22 εκατ. ευρώ!
Η αντιπρόταση της κρατικής εταιρείας ραδιοτηλεόρασης είναι, σύμφωνα με την «Καθημερινή», ο συμψηφισμός μέσω διαφημίσεων.


Σχολιάστε εδώ