XΡΗΜΑτιστήριο

Από τον τραπεζικό κλάδο πρώτη σε απώλειες η μετοχή της Alpha Bank, ακολούθησαν από κοντά Τράπεζα Κύπρου, Εθνική, MPB και Eurobank. Από τους υπόλοιπους δεικτοβαρείς τίτλους σημαντική πτώση για ΔΕΗ, Intralot, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, και αξιοσημείωτες απώλειες για Βιοχάλκο, Motor Oil. Την επομένη οι επενδυτές, εν αναμονή των αρνητικών οικονομικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου για τις τράπεζες Goldman Sachs – Morgan Stanley και τη νέα μεγάλη κρίση της μεγαλύτερης αμερικανικής ασφαλιστικής εταιρείας AIG, προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις κυρίως στον κλάδο των τραπεζών, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 2.933,43 μονάδες, παρουσιάζοντας απώλειες σε ποσοστό 1,99%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 338,4 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 34,2 αφορούσαν προσυμφωνημένες. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν αυτοί των Τροφίμων-ποτών, Ασφαλειών και Εμπορίου, ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο παρουσίασαν εκείνοι των Ταξιδιών-Αναψυχής, Πετρελαίου-Αερίου και Χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία ενεργοποιήθηκαν μηχανισμοί αντίδρασης, η αγορά προσπάθησε να καλύψει μέρος των απωλειών των προηγούμενων συνεδριάσεων, ενώ η πορεία των αμερικανικών χρηματιστηρίων λειτούργησε θετικά, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 2.957,92 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο σε ποσοστό 0,83%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 272,2 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 12,1 αφορούσαν πακέτα. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε 0,59%, ο μεσαίας σημείωσε απώλειες σε ποσοστό 0,69% και ο FTSE/80 έκλεισε με κέρδη 0,37%.Την επομένη οι επενδυτές, επηρεασμένοι από την πορεία των χρηματιστηρίων της Αμερικής, τη μάχη επιβίωσης που δίνουν οι κολοσσοί Morgan Stanley-Goldman Sachs, τις μαύρες προβλέψεις του κ. Σόρος και τους φόβους της Citigroup για τις ευρωπαϊκές τράπεζες UBS-Barclays, προχώρησαν σε επιλεκτικές ρευστοποιήσεις κυρίως σε μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 2.952,81 μονάδες με απώλειες 0,17%, περιορίζοντας σημαντικά τις απώλειες στις δημοπρασίες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 345,15 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 35 ήταν προσυμφωνημένες. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 56 ενισχύθηκαν, 184 υποχώρησαν και 39 παρέμειναν αμετάβλητες.

> Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ! Ενιαία τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα, στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κατάργηση των φορολογικών ρυθμίσεων που θίγουν τα χαμηλά στρώματα, μείωση του συντελεστή φορολόγησης επιχειρηματικών κερδών που επανεπενδύονται, στήριξη των σύγχρονων τουριστικών υπηρεσιών, επαναφορά του αφορολογήτου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, φορολόγηση των μερισμάτων ως εισοδήματος φυσικών προσώπων, κατάργηση του ΕΤΑΚ, φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, πάταξη της γραφειοκρατίας, αναδιανομή μεταξύ κεφαλαίου-εργασίας, προώθηση της εταιρικής διακυβέρνησης, φορολόγηση των υπεράκτιων εταιρειών, επανεξέταση της φορολογίας της εκκλησιαστικής περιουσίας και αναδιάρθρωση των δημόσιων δαπανών ήταν κάποιες από τις πρόσφατες δεσμεύσεις του κ. Παπανδρέου.

> Περί της Betanet ο λόγος! Από ανακοινώσεις, σε διευκρινιστικές απαντήσεις, σε παραπομπές δημοσιευμένων οικονομικών καταστάσεων και πάλι από την αρχή, χωρίς τελικά κανείς να μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια το πραγματικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών της εταιρείας. Από ό,τι μαθαίνουμε πάντως οι βασικοί μέτοχοι αδυνατούν να συνεισφέρουν οικονομικά, η αναζήτηση αγοραστή έχει κολλήσει, ενώ οι ελπίδες έχουν εναποθετηθεί στις διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες. Η επενδυτική κοινότητα έχει αναληφθεί το μέγεθος του προβλήματος με αποτέλεσμα η μετοχή της επιχείρησης να απαξιώνεται ημέρα με την ημέρα, καταγράφοντας ενδοσυνεδριακά απώλειες ακόμα και πάνω από 20%.

> Από τις πρόσφατες αλλαγές στη δομή του Ομίλου της EFG Eurobank ενδιαφέρον παρουσιάζουν όχι τόσο αυτές στα πρόσωπα όσο εκείνες που αφορούν την «ενοποίηση» των τομέων ευθύνης! Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κ. Μητρόπουλος, ο οποίος εμπλέκεται πλέον στην Eurobank EFG Telesis Finance, στην EFG Eurobank Χρηματιστηριακή, στην Επενδυτική Τραπεζική, στις Χρηματιστηριακές Εργασίες και στην Ιδιωτική Χρηματοδότηση.

> Όπως το δει κανείς! Ορισμένοι αναλυτές λαμβάνουν ως κριτήριο επενδυτικού ενδιαφέροντος τα θεμελιώδη μεγέθη των εταιρειών, κάποιοι άλλοι κάνουν λόγο για τις κεφαλαιοποιήσεις των μετοχών, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που ρίχνουν το μπαλάκι στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και των διεθνών αγορών.

> Από τις 2 Ιουλίου 2008 παρακαλώ! Τι και αν η ισπανική Iberdrola εξακολουθεί να αγοράζει μετοχές της ελληνικής εταιρείας Ρόκα, η αρμόδια εποπτική αρχή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν έχει ακόμα εγκρίνει τη δημόσια προσφορά για την απόκτηση του συνόλου των εν λόγω «χαρτιών». Γιατί;

> Δεν είναι λίγες οι φορές που οι απόψεις μεταξύ διεθνών επενδυτικών οίκων και διοικήσεων εγχώριων εισηγμένων επιχειρήσεων σχετικά με το guidance απέχουν σημαντικά, καθώς οι πρώτοι ψαλιδίζουν κατά πολύ τις προβλέψεις των κερδών, ενώ οι δεύτεροι υπερεκτιμούν τις οικονομικές τους επιδόσεις.

> Εμείς πάντως κρατάμε «μικρό καλάθι»! Μπορεί η Fitch Ratings να αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Finansbank, όμως η ταχεία πιστωτική επέκταση της τράπεζας, το ευμετάβλητο περιβάλλον της γείτονος χώρας και η ανάπτυξη που στηρίζεται σε εργαλεία και διαδικασίες διαχείρισης κινδύνου δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για τυμπανοκρουσίες. Έτσι δεν είναι, κ. Αράπογλου;

> Ένα ακόμη από τα πολλά εφέσιμα πρόστιμα, που καταρρέουν ενώπιων των δικαστηρίων ενέκρινε μεσοβδόμαδα το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, επιβάλλοντας 70.000 ευρώ στην εταιρεία CONCEPTS AE, διότι παρείχε επενδυτικές υπηρεσίες χωρίς να έχει λάβει την απαιτούμενη από τον ν. 3606/2007 άδεια λειτουργίας.

> Μπορεί οι περισσότεροι από τους περίπου 2 εκατομμύρια φορολογούμενους που βρίσκονται αντιμέτωποι με τα τεκμήρια να δηλώνουν ανήμποροι να αντεπεξέλθουν στην επερχόμενη φοροεπιδρομή, υπάρχουν όμως και εκείνοι, οι λίγοι, οι έχοντες, που «τρέχουν» να γίνουν αποδέκτες χρηματικών δωρεών, δανείων, εισοδημάτων προηγούμενων ετών, ιδιοκτήτες υπεράκτιων εταιρειών, κ.λπ., προκειμένου να καλύψουν τη διαφορά της τεκμαρτής δαπάνης και του εισοδήματος.

> Οι αυξομειώσεις ποσοστών πέριξ του 5% του μετοχικού κεφαλαίου των εγχώριων εισηγμένων επιχειρήσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον. Πρόσφατο παράδειγμα τα δύο πακέτα, συνολικά 6.200.000 τεμαχίων, της εταιρείας Ελβάλ.

> Κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους! Τι και αν δεν «επιτρέπεται» η αγορά ιδίων μετοχών για στήριξη της χρηματιστηριακής τιμής, οι περισσότερες από τις εγχώριες τράπεζες προχωρούν σε τέτοιου είδους συναλλαγές «βαφτίζοντας το ψάρι κρέας», ήτοι πρόγραμμα stock options.

> Από το υψηλό των 25,6, στο χαμηλό των 23,86 ευρώ, δείγμα χρηματιστηριακής αστάθειας και βίαιων διακυμάνσεων! Όταν μέχρι και «σοβαρή» μετοχή του Τιτάνα προσφέρεται για γρήγορο κέρδος από intraday συναλλαγές, τότε ό,τι και να πούμε είναι τουλάχιστον περιττό.

> Μπορεί η ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών να αποτελεί πλέον αναγκαιότητα, ο τρόπος όμως επιλογής διαφοροποιείται μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων. Κάποια ποντάρουν στην αύξηση κεφαλαίου με μετρητά, ορισμένα άλλα στην πώληση θυγατρικών, ενώ υπάρχουν και εκείνα που καλοβλέπουν είτε την έκδοση ομολογιακών δανείων είτε τη ρευστοποίηση μετοχών.

> Είδες για να έχει «μπάρμπα στην Κορώνη»; Μέχρι και ο «πολλά βαρύς» πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών χαρακτήρισε πολύ θαρραλέους τους μετόχους της εταιρείας Performance Technologies, βλέπε τον κ. Σκλαβούνη της UBS, οι οποίοι σε μία δύσκολη εποχή για τα διεθνή χρηματιστήρια αποφάσισαν να εισαγάγουν τελικά τις μετοχές τους.

> Από αναβολή σε αναβολή τα «ραντεβού» με τους τραπεζίτες! «Ενώπιος ενωπίω» με την Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να βρεθούν σύντομα οι διοικήσεις των μεγάλων εγχώριων τραπεζικών ομίλων, οι οποίες θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις κυρίως για τα business plans. Ο κ. Προβόπουλος πάντως δεν φαίνεται να υιοθέτησε τις ανησυχίες του κ. Πιλάβιου, γιʼ αυτό και δεν ζήτησε επίσημη αναφορά σχετικά με τις πιθανές θέσεις των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων σε επενδυτικά προϊόντα της AIG και της Lehman Brothers.

> Τα συμπεράσματα δικά σας! Τι και αν το κόστος απόκτησης που κατέβαλε η Cosmote, για καθένα από τα καταστήματα του δικτύου Γερμανός άγγιζε μέχρι πριν από μερικά χρόνια τα 2 εκατομμύρια ευρώ, η διοίκηση της εταιρείας που ανήκει στον όμιλο του ΟΤΕ, αποφάσισε «σήμερα» να προχωρήσει στην ανανέωση και αναβάθμισή τους. Γιατί άραγε;

> Αγορά μετοχών από «insider»! Παρά την παρατεταμένη χρηματοπιστωτική κρίση και την αποκαρδιωτική εικόνα των περισσότερων μετοχών, η Saines Holdings, νομικό πρόσωπο που έχει στενό δεσμό με τον κ. Ι. Βαρδινογιάννη, προέβη σε απόκτηση 100.000 κοινών ονομαστικών μετοχών της ΑΝΕΚ συνολικής αξίας 179.348,06 ευρώ.

> Τι και αν η κυβέρνηση το θέλει, τι και αν η Επιτροπή Ανταγωνισμού το ερευνά, τι και αν οι περισσότεροι από τους οικονομικούς παράγοντες της χώρας το προκρίνουν, οι αρμόδιοι υπουργοί δεν φαίνονται διατεθειμένοι να ανοίξουν και άλλα μέτωπα. Περί των κλειστών επαγγελμάτων ο λόγος.

> Πολλά και καυτά τα θέματα της ημερήσιας διάταξης! Άλλη μια αναβολή επαναληπτικής γενικής συνέλευσης μετόχων εισηγμένης επιχείρησης, με το αιτιολογικό της έλλειψης απαιτούμενης απαρτίας. Η αναφορά μας στην εταιρεία Αlapis.

> Μπορεί την εβδομάδα που πέρασε να συμπληρώθηκαν εννέα χρόνια από την περίοδο που ο Γενικός Δείκτης άγγιζε την κορυφή των 6.350 μονάδων και οι περισσότεροι τίτλοι κατέγραφαν ιστορικά υψηλά, όμως οι απανταχού πωλητές, αλλοδαποί κυρίως, εμφανίστηκαν βιαστικοί να αποχωρήσουν ακόμη και σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα.

> Πόσα χρήματα έβαλε το υπουργείο Οικονομίας και πόσα ο όμιλος της ΕΧΑΕ; Η ερώτηση αφορά τη δοκιμαστική έκδοση του XNET, για την παροχή υπηρεσιών χρηματιστηριακής πληροφόρησης και ηλεκτρονικής διαπραγμάτευσης σε χρηματιστηριακές αγορές στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και Μεσογείου.

> 4 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε μόλις έναν μήνα! Οι μαζικές προσφορές των εγχώριων τραπεζών σε καταθετικά προϊόντα με υψηλά επιτόκια αποδείχτηκαν άκρως αποτελεσματικές, καθώς με σχετικά χαμηλό κόστος κάλυψαν τις όποιες ανάγκες ρευστότητας.

> Από τη στιγμή που η αγορά μας είναι υπό παρακολούθηση, γιατί θριαμβολογεί ο κ. Καπράλος; Παρά τις κατά καιρούς απειλές του για πιθανή υποβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, εν τέλει ο διεθνής οίκος FTSE International μας περιέλαβε στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών.

> Και τώρα «τρεχάτε ποδαράκια μου»! Μετά την πρόσφατη απόφαση του πειθαρχικού τμήματος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με την οποία επεστράφη στα χέρια των «δικαιούχων» η υπʼ αριθμό 6333/2006 απόφαση του Εφετείου Αθηνών και το από 25/6/2007 κατασχετήριο κατά γνωστού επιχειρηματία εις χείρας του Αποθετηρίου Αξιών Αθηνών (!), αναμένονται σημαντικές εξελίξεις για μια εκ των εισηγμένων επιχειρήσεων του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας. Έχουμε συνέχεια…

> Η επιδείνωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης στο τραπεζικό σύστημα διπλασίασε μεσοβδόμαδα το δολαριακό επιτόκιο και εκτίναξε κατά 7 μονάδες βάσης το overnight Euribor, γεγονός που αναπροσαρμόζει αυτομάτως τα δάνεια που είναι συνδεδεμένα με αυτό. Και όλα αυτά όταν στην Ελλάδα, νοικοκυριά και επιχειρήσεις χρωστούν αθροιστικά στις τράπεζες, ποσό 236 δισ. ευρώ, ήτοι 96% του ΑΕΠ, με τα 113 από αυτά να ανήκουν στα πρώτα και τα υπόλοιπα 123 στις δεύτερες.

> Αυτά κάνουν οι «κακές συναναστροφές»! Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση κατάρρευσης της Lehman Brothers, αναρωτιόμαστε πόσες από τις εγχώριες επιχειρήσεις που «συνεργαζόντουσαν» με τον εν λόγω επενδυτικό οίκο κυρίως στις αγορές ομολόγων, στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και την ανάληψη αναδοχής σε αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρό πρόβλημα; Η ΑΤΕbank πάντως αν και είναι μια από τις τράπεζες που έχει επενδύσει σε ομόλογα της εν λόγω εταιρείας, ύψους περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ, εντούτοις αφήνει να διαρρέει ότι υπάρχουν διασφαλίσεις και έχουν γίνει απομειώσεις. Στον «αέρα» παραμένει όμως η πληροφόρηση σχετικά με το αν η θυγατρική της ΑΕΔΑΚ έχει πραγματοποιήσει τέτοιου είδους επενδύσεις στα αμοιβαία της κεφάλαια εξωτερικού και διαθεσίμων.

> Το «ΠΑΡΟΝ» ήταν παρόν και σʼ αυτό το θέμα! Από τα ενδιαφέροντα της προηγούμενης εβδομάδας η ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Δραγασάκης, σχετικά με το ύψος της φοροδιαφυγής που «παρέχουν», μέσω offshore εταιρειών, στους πελάτες τους, τα περισσότερα από τα πιστωτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

> «Τραβούν την ανηφόρα», ξεπερνώντας πλέον τα 825 εκατομμύρια ευρώ! Αύξηση 52,56% σε τεμάχια και 59,33% σε αξία σημείωσαν οι ακάλυπτες επιταγές τον Αύγουστο του 2008, ενώ την ίδια ανησυχητική πορεία σε σχέση με πέρσι ακολούθησαν και οι απλήρωτες συναλλαγματικές, καταγράφοντας αύξηση 20,44% σε τεμάχια και 16,87% σε αξία.

> Από τη στιγμή που δεν υπήρξε καμία απολύτως ενημέρωση από την εταιρεία, αρκούσε μόνο μια διαρροή, μια φήμη περί διακανονισμού των χρεών και υποψήφιου επενδυτή, προκειμένου να εκτοξευθεί η τιμή της μετοχής στα ύψη. Η αναφορά μας στην Altec και το πρόσφατο limit up της μετοχής, με μεγάλο όγκο συναλλαγών.

> Βαριά ασθενής, με μη αναστρέψιμες τάσεις! Αυτή είναι η διάγνωση για την εικόνα της εγχώριας κτηματαγοράς καθώς η έλλειψη ρευστότητας, το κλείσιμο της στρόφιγγας των στεγαστικών δανείων, οι αυξήσεις των οικοδομικών υλικών, το φορολογικό αλαλούμ και οι φημολογούμενες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών οδήγησαν σε καθίζηση της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας.

> Δύο μέτρα και δύο σταθμά… μετά την πρόσφατη μείωση των κατώτατων ορίων εμπορευσιμότητας! Προς όφελος «ποιων» εισηγμένων επιχειρήσεων, λειτούργησε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΧΑ; Γιατί οι κατά καιρούς πιστωτικές «κρίσεις», χρησιμοποιούνται ως άλλοθι, προκειμένου να διασωθούν οι εγχώριες δεικτοβαρείς μετοχές; Μήπως θα έπρεπε να σταματήσει οριστικά αυτού του είδους η «επιλεκτική μεταχείριση» και να αλλάζουν κατηγορίες όλες ανεξαιρέτως οι μετοχές που δεν πληρούν τα προαπαιτούμενα κριτήρια;

> Για να δούμε αν η αθέτηση της παλαιάς συμβατικής υποχρέωσης της Εμπορικής, για επενδύσεις ύψους 20 δισ. δρχ. στη Ρόδο, και η μη πρόβλεψη σχετικού κονδυλίου στους ισολογισμούς της, επισύρει κυρώσεις στην εταιρεία και δημιουργήσει προβλήματα στη μετοχή της;

> Εκ του αποτελέσματος θα κριθεί, αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη των λόγων και των έργων του! Λογιστικό και όχι πραγματικό είναι σύμφωνα με τον κ. Ψωμιάδη το πρόβλημα που έχει ανακύψει στην Aspis Πρόνοια και σχετίζεται με την απεικόνιση της αξίας των ακινήτων.

> Όλα τα είχαν… η πρόσληψη ενός ακόμη στελέχους, με προϋπηρεσία σε τμήματα Corporate – Private Banking – χρηματοοικονομικών υπηρεσιών – επενδυτικών σχέσεων, τους μάρανε! Η εταιρεία του κ. Αθανασόπουλου, ήτοι δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού, ανακοίνωσε τον διορισμό της κ. Αλεξάνδρας Κονίδα, ως Ειδικής Συμβούλου, υπεύθυνης για τις σχέσεις της επιχείρησης με την επενδυτική κοινότητα. Και όλα αυτά όταν ΕΛΠΕ και Edison «τρέχουν να στήσουν το δικό τους μαγαζί» δραστηριοποιούμενες άμεσα στην παραγωγή και την εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας.

> «Και κλάμα η κυρία»! Η αναφορά μας στη «γαλάζια διακυβέρνηση», που με άλλοθι τα πρόσφατα «φορομπηχτικά» μέτρα, έφτασε στο σημείο να εκλιπαρεί τη Eurostat προκειμένου να αποφύγει μια νέα επιτήρηση, γεγονός που θα αποτελούσε απόδειξη της παταγώδους αποτυχίας του οικονομικού επιτελείου και θα έβαζε ταφόπλακα στη γενικότερη πορεία της ελληνικής οικονομίας. Πάντως παρά την άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα των τεκμηρίων διαβίωσης, ο κ. Αλογοσκούφης εμφανίστηκε έτοιμος να προχωρήσει σε ένα ακόμη πακέτο μέτρων, αν και εφόσον το έλλειμμα υπερβεί το κρίσιμο όριο του 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

> Άλλο η παραίτηση ενός απλού υπαλλήλου, άλλο ενός διευθυντή, άλλο ενός μέλους διοικητικού συμβουλίου και άλλο ενός Προέδρου! Ο λόγος για τη Unisystem και την πρόσφατη παραίτηση του κ. Δεληγιάννη. Για την ιστορία πάντως νέος πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας εξελέγη ο κ. Καραγεώργης.

> «Bad timing» για τον υπουργό Μεταφορών! Την ίδια ημέρα που άρχισαν να ισχύουν οι νέες αυξημένες τιμές των διοδίων στην εθνική οδό Αθηνών – Πατρών, ο κ. Χατζηδάκης, με άλλοθι το κυκλοφοριακό, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής διοδίων ακόμα και μέσα στις πόλεις.

> Εκτός «πλάνων» το Ελληνικό Δημόσιο! Σε αγορά για λίγους και ισχυρούς εξελίσσεται πλέον αυτή της εγχώριας ασφάλισης, καθώς οι ιδιωτικές εταιρείες σε συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα, εμφανίζονται έτοιμες να διαχειριστούν κατʼ αποκλειστικότητα το μεγάλο προμηθειακό πακέτο, που μπορεί να συμπεριλάβει ακόμα ακόμα και τις μελλοντικές μας συντάξεις.

> Βαριές οι κατηγορίες, αλλά τόσο ο οργανισμός όσο και η διοίκησή του έχουν αποκτήσει πλέον ανοσία! Μήνυση κατά του ΟΤΕ, για τα αδικήματα εκ πρόθεσης μη συμμόρφωσης σε διατάξεις δικαστικών αποφάσεων και καταχρηστικής εκμετάλλευσης της δεσπόζουσας θέσης του στην αγορά υπέβαλε η Teledome.

> Δρόμοι αντίθετοι… βίοι παράλληλοι! Η αύξηση του κόστους δανεισμού επιβραδύνει τον ρυθμό εκταμίευσης νέων στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, ενώ ταυτόχρονα η αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων οδηγεί στη ραγδαία αύξηση των προθεσμιακών καταθέσεων.

> Έτσι είναι η ζωή… ακόμα και η επιχειρηματική! Την ίδια ημέρα που οι μετοχές της εταιρείας Πουλιάδης διαγράφονταν από το ταμπλό της Σοφοκλέους, οι αντίστοιχες της Performance Technologies πραγματοποιούσαν το ντεμπούτο τους στην Εναλλακτική Αγορά.

> Η υπόθεση έχει πολύ… «ψωμί»! Επανερχόμαστε και ξαναρωτάμε πόσες από τις εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των ημικρατικών τραπεζών αποδίδουν βάσει του συνόλου των δαπανών που απορρέουν από τις διαφημιστικές τους καμπάνιες (βλέπε τηλεόραση, ραδιόφωνο, outdoor, merchandising, επιστολογραφία, κ.λπ.), το θεσμοθετημένο τέλος υπέρ των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης;

> Πώς αλλάζουν οι καιροί; Η θυγατρική του κρατικά διορισμένου διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, εταιρεία Εθνική – P&K ΑΕΠΕΥ, «άλλαξε ρότα», προσφέροντας απλόχερη «στήριξη» στις διοικήσεις των δημόσιων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας. Πρόσφατο παράδειγμα η αναθεώρηση της τιμής στόχου για τη μετοχή της ΕΥΑΘ.

> Περίεργες μεθοδεύσεις! Από τη στιγμή που η ανεξάρτητη αρχή της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει σχεδόν έτοιμο το πόρισμα της κοστολογικής διερεύνησης στην αγορά των πετρελαιοειδών, τότε ποιος ο λόγος που το Υπουργείο Ανάπτυξης προανήγγειλε την προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού για την πρόσληψη ανεξάρτητου οίκου που θα μελετήσει το ίδιο θέμα;

> Τουλάχιστον δεν υπεγράφη για τον «συνήθη ύποπτο» λόγο της αναχρηματοδότησης υφιστάμενου δανεισμού! Η σύναψη ομολογιακού δανείου ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ από την PC Systems έχει σκοπό την κάλυψη του κόστους συγχώνευσης και την περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών του ενοποιημένου σχήματος.

> Είναι και αυτό έργο της κυβέρνησης Καραμανλή! Μπορεί η Ελλάδα να μη συγκαταλέγεται στους φορολογικούς παραδείσους διεθνώς, αποτελεί όμως τη «Γη της επαγγελίας» για τις αλλοδαπές εταιρείες καυσίμων! Τι και αν οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές έχουν σημειώσει μεγάλη πτώση, οι αντίστοιχες στην χώρα μας παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

> «Λάθος εποχή» διάλεξε ο Σύνδεσμος Εταιρειών Συμβούλων Management Ελλάδος, να πραγματοποιήσει «gala» με θέμα τη συμβολή των μελών του στην οικονομία, καθώς νωπή είναι ακόμα τόσο η κατάρρευση των διεθνών οίκων που παρείχαν τέτοιου είδους υπηρεσίες όσο και η εμπλοκή ορισμένων παρεμφερών επιχειρήσεων σε υποθέσεις που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία.

> Κάθε πέρυσι και καλύτερα! Αύξηση παρουσίασε το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης στο οκτάμηνο, αγγίζοντας τα 10,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 4,4% του ΑΕΠ, όταν την αντίστοιχη περίοδο του 2007 είχε «συγκρατηθεί» στο 3,9%.

> Με «σκαμπανεβάσματα», εν μέσω ανησυχιών για το ενδεχόμενο περιορισμού της ζήτησης, κινήθηκε το αργό πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη, ενώ ο χρυσός συνέχισε την «ανηφόρα», καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν ασφαλές καταφύγιο από την κρίση των πιστώσεων, που ώθησε σε πτώση τις μετοχές.


Σχολιάστε εδώ