Χτίζουν νυχθημερόν βίλες στα… κλεμμένα

Όπως όλοι οι νόμοι έχουν τις εξαιρέσεις τους που τους επιβεβαιώνουν, έτσι και η περιοχή του Δήμου Μίκρας στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης (Καρδία, Τρίλοφος, Σχολάρι) αποτελεί τη φανταχτερή εξαίρεση της οικοδομικής κρίσης.

Δεκάδες συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς στην περιοχή, καθώς δεκάδες συγκροτήματα με μεζονέτες πολυτελείας ξεφυτρώνουν σε προνομιακά σημεία του δήμου, ο οποίος βρίσκεται στους ανατολικούς λόφους πάνω από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

Χαριτολογώντας, οι κάτοικοι της περιοχής αποδίδουν αυτόν τον οικοδομικό οργασμό στους «γρήγορους ρυθμούς προώθησης του κυβερνητικού έργου». Και δεν έχουν άδικο, μια και τα οικόπεδα που χτίζονται με συνεργεία που δουλεύουν πρωί απόγευμα δεν είναι άλλα από αυτά που παραχωρήθηκαν εν κρυπτώ στη Μονή Βατοπεδίου και την επόμενη της παραχώρησής τους νύχτα μεταγράφτηκαν σε μια ιδιωτική εταιρεία, φυσικά με συμβόλαια που συνέταξε η σύζυγος του Γιώργου Βουλγαράκη και υπόγραψαν οι δικηγόροι συγγενείς της.

Η κατασκευαστική εταιρεία «Ανθέμια ΑΕ», ιδιοκτησίας του κ. Πάπιστα, παλιού φίλου του πρωθυπουργού, μπορεί να δημιουργήθηκε πρόσφατα, κατάφερε όμως να εξασφαλίσει την κατοχή όλων των οικοπέδων που παραχωρήθηκαν από τη Μονή Βατοπεδίου στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Η ιστορία των φιλέτων

Για να αντιληφθείτε το σκηνικό που στήθηκε, σας περιγράφω εν συντομία την ιστορία των «κλεμμένων φιλέτων» στην προνομιακή περιοχή της Θεσσαλονίκης:

1 Το 2005, με δύο συμβόλαια της κ. Πελέκη, περνούν μερικά οικόπεδα (τονίζω οικόπεδα και όχι αγροτεμάχια), συνολικής έκτασης 11,5 στρεμμάτων το πρώτο συμβόλαιο και 21 στρεμμάτων το άλλο, στη Μονή και από αυτήν «πωλούνται» την επαύριο στην εταιρεία του κ. Πάπιστα. Την όλη ιστορία ουδείς παίρνει χαμπάρι, καθώς με προηγούμενη απόφαση της κυβέρνησης δεν υποχρεούται η ΚΕΔ να δημοσιεύει τις αποφάσεις της στο ΦΕΚ, ενώ τα συμβόλαια κρατούνται κρυφά από τον δήμο, ο οποίος θα είχε έννομο συμφέρον να ασχοληθεί με την υπόθεση.

2 Τον επόμενο χρόνο, και αφού το πρώτο τους βήμα είχε ολοκληρωθεί χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, συντάχτηκε και άλλο συμβόλαιο με το οποίο παραχωρήθηκαν και άλλα οικόπεδα συνολικής έκτασης 23 στρεμμάτων από την ΚΕΔ στη Μονή και μέσω αυτής στην ίδια εταιρεία. ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΔΗΛΑΔΗ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΚΡΥΦΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ 52 ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ 46 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ.

Η ιστορία πάγωσε στη συνέχεια καθώς προέκυψε στην επικαιρότητα η προσπάθεια του υπουργείου Υγείας να εξασφαλίσει την παραχώρηση από τον Δήμο Μίκρας δημοτικού χώρου για να ανεγερθούν (με ΣΔΙΤ, δηλαδή πάλι με ιδιώτες) δύο νέα νοσοκομεία. Τα πήγαινʼ έλα του Αβραμόπουλου και οι διαπραγματεύσεις του με τον πράσινο δήμαρχο Μίκρας Θόδωρο Γκουστίλη φόβισαν το «κύκλωμα», που φοβήθηκε μήπως το σχέδιό του αποκαλυφτεί και προκύψει κάποια εμπλοκή.

4 Με το που έπεσαν οι υπογραφές του Γκουστίλη (το 2007) στο αίτημα παραχώρησης δημοτικής έκτασης για τα νοσοκομεία, η εταιρεία που είχε μεταγράψει στην ιδιοκτησία της τα οικόπεδα άρχισε να εμφανίζει αιτήματα προς τον δήμο για να πάρει υψόμετρο (η διαδικασία της προσφυγής στον δήμο είναι υποχρεωτική, λόγω γειτνίασης με το αεροδρόμιο) προκειμένου να σηκώσει οικοδομές. «Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη», οι άνθρωποι του δήμου συνειδητοποίησαν ότι οι άδειες αφορούσαν οικόπεδα τα οποία οι ίδιοι γνώριζαν ως… κρατικά. Τρελάθηκε ο Γκουστίλης και άρχισε να ψάχνει, δίχως ωστόσο να μπορεί να βρει άκρη.

5 Κάποια στιγμή, και με την βοήθεια του υπουργού Υγείας στον οποίο απευθύνθηκε, ο δήμαρχος ανακάλυψε τη φάμπρικα που είχε στηθεί. Η έκπληξή του έγινε ακόμη μεγαλύτερη όταν ψάξε ψάξε διαπίστωσε ότι είχε συνταχτεί και ένα ακόμη συμβόλαιο –το τέταρτο- με το οποίο παραχωρούνταν στη Μονή Βατοπεδίου και άλλα (τα τελευταία κρατικά που είχαν απομείνει στην περιοχή) 22 οικόπεδα (8 στο Σχολάρι, 5 στον Τρίλοφο και 9 στην Καρδία).

6 Αντιλαμβανόμενοι ότι η ιστορία είναι σκανδαλώδης και ότι κυριολεκτικά εξαφανίζει και παραδίδει στους εργολάβους όλην την πλούσια κρατική περιουσία στα όρια του δήμου, ο δήμαρχος θέτει το θέμα στο ΔΣ όπου αποφασίζεται να ανακαλέσουν τις υπογραφές παραχώρησης των δημοτικών εκτάσεων στο υπουργείο Υγείας. «Ζητάτε τα δημοτικά οικόπεδα την ίδια ώρα που τεράστια κρατική περιουσία τη χαρίζετε σε ιδιώτες»; Ήταν το ερώτημα με το οποίο ο Γκουστίλης στύλωσε τα πόδια, δημιουργώντας προβλήματα στον Αβραμόπουλο που ήθελε με κάθε τρόπο να προχωρήσει το δικό του σχέδιο για τα δύο νοσοκομεία.

7 Η παρέμβαση του Αβραμόπουλου, ύστερα από τη σθεναρή στάση του δήμου, έχει ως αποτέλεσμα να ακυρωθεί το τέταρτο αμαρτωλό συμβόλαιο που ήταν έτοιμο να… περάσει στον Πάπιστα. Για τα άλλα τρία συμβόλαια, 46 συνολικά στρεμμάτων, δεν μπορεί να γίνει τίποτε του είπαν, καθώς αυτά ήδη έχουν μεταγραφεί σε ιδιώτες. Μάλιστα προκειμένου να σταματήσει να φωνάζει ο δήμαρχος, η ΚΕΔ υπόγραψε μνημόνιο με τον δήμο με το οποίο δεσμεύεται πως τα «σωσμένα» 22 οικόπεδα παραχωρούνται στον Δήμο Μίκρας για να εγκατασταθούν αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Την ίδια στιγμή, όλως ξαφνικά, η κυβέρνηση αποφάσισε να χρηματοδοτήσει τον δήμο με 700.000 ευρώ για αποχετευτικά έργα, ενώ υποσχέθηκαν να χρηματοδοτήσουν όλες τις μελέτες που θα συντάξει ο δήμος για να χτίσει στα 22 οικόπεδα σχολεία και κάθε είδους δημοτικές υποδομές.

8 Με αυτόν τον τρόπο μετριάστηκαν οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και το «σύστημα» έχασε 22 οικόπεδα, αλλά άρχισε ανεμπόδιστα να χτίζει τα υπόλοιπα 52 που είχε προλάβει να… πουλήσει στον Πάπιστα.

9 Με το που ξέσπασε το σκάνδαλο (για «να ευλογήσω τα γένια μας», να υπογραμμίσω ότι η στήλη είχε αναφερθεί εκτενώς στην ιστορία του Δήμου Μίκρας πέρυσι την άνοιξη χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε ότι η φάμπρικα της Μονής Βατοπεδίου είχε αρπάξει και εκατοντάδες ακόμη φιλέτα σε διάφορες περιοχές της χώρας) οι ιδιώτες που απέκτησαν την κυριότητα των 52 οικοπέδων φοβήθηκαν το ενδεχόμενο να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση που θα ακύρωνε την προοπτική οικοδόμησης των οικοπέδων. Ανέβασαν λοιπόν ρυθμούς αναθέτοντας εργολαβικά την οικοδόμηση και σε άλλες κατασκευαστικές ώστε να προλάβουν… Έτσι, τούτες τις ημέρες οι εργασίες εξελίσσονται ραγδαία, ενώ σε κάποια οικόπεδα (αυτά που βρίσκονται μακριά από κατοικήσιμα σπίτια) μας κατήγγειλαν ότι τα συνεργεία δουλεύουν και βράδυ με τη βοήθεια προβολέων.


Σχολιάστε εδώ