Χειραγωγούν και δεν καταγράφουν την κοινή γνώμη τα γκάλοπ, υποστηρίζει το ΚΚΕ

Με αφορμή τα πρόσφατα ευρήματα που δείχνουν «ανάκαμψη» του δικομματισμού και πρωτοκαθεδρία στο ΠΑΣΟΚ, στελέχη του ΚΚΕ δεν μασάνε τα λόγια τους. Εκτιμούν ότι τον τελευταίο καιρό συντονισμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που ανήκουν σε ισχυρά τμήματα του κεφαλαίου, καθώς και άλλοι μηχανισμοί, επιχειρούν να διαμορφώσουν σκηνικό δικομματικού «ντέρμπι» με στόχο να ενισχύσουν τον δικομματισμό και να εμποδίσουν «τον λαϊκό ριζοσπαστισμό».

Στο ΚΚΕ ανέκαθεν δεν έδειχναν και μεγάλη εμπιστοσύνη στις δημοσκοπήσεις, για τις οποίες τονίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι χρησιμοποιούνται κυρίως για τη χειραγώγηση και όχι για την καταγραφή της κοινής γνώμης. Έτσι και στη σημερινή συγκυρία, με τις πρώτες φθινοπωρινές δημοσκοπήσεις που δείχνουν ανοδική τάση στα κόμματα του δικομματισμού, όχι μόνο άσκησαν κριτική για χειραγώγηση, αλλά κατήγγειλαν ότι μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης και «άλλοι μηχανισμοί που ανήκουν στο κεφάλαιο» προσπαθούν να στήσουν ένα σκηνικό ενίσχυσης του δικομματισμού.

Για αυτά τα μέσα ενημέρωσης στον Περισσό τονίζουν ότι σε μόνιμη βάση δουλεύουν προς την κατεύθυνση της χειραγώγησης της κοινής γνώμης και ανάλογα την περίσταση παρεμβαίνουν για να διαμορφώσουν τις πολιτικές εξελίξεις. Τα στελέχη του ΚΚΕ καταγγέλλουν ότι οι βαρόνοι των ΜΜΕ σταθερά και με συνέπεια αποσιωπούν τη φωνή του κόμματος και όταν ασχολούνται με αυτό, σε πολλές περιπτώσεις προχωρούν σε συνειδητή διαστρέβλωση της πολιτικής του, ενώ δεν λείπουν και τα κρούσματα «αντικομμουνισμού». Για να επιβεβαιώσουν την εκτίμηση αυτή επικαλούνται τα στοιχεία από τις σχετικές μετρήσεις στις οποίες καταγράφεται ο τηλεοπτικός χρόνος που δίνεται σε κάθε κόμμα και από τις οποίες προκύπτει ότι το ΚΚΕ είναι σχεδόν σαν να μην υπάρχει στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Στελέχη του κόμματος τονίζουν ότι και στη σημερινή συγκυρία, όπου ο δικομματισμός συναντάει δυσκολίες, τα κυρίαρχα ΜΜΕ σπεύδουν να εφαρμόσουν τα σχέδιά τους με στόχο την απαξίωση του λαϊκού παράγοντα και τη μετατροπή του σε ένα είδος ευμετάβλητου δημοσκοπικού ευρήματος που άγεται και φέρεται ανάλογα με τις κινήσεις εντυπωσιασμού που γίνονται στη βιτρίνα της πολιτικής σκηνής. Καθημερινά, αναφέρουν, από τα ΜΜΕ αποθεώνεται η πολιτική που ασκείται από τις κορυφές και γίνεται επίμονη προσπάθεια να εγκλωβιστεί η πολιτική αντιπαράθεση στα πλαίσια μιας σύγκρουσης προσώπων λιγότερο ή περισσότερο ικανών ή ανικάνων. Όπως καταγγέλθηκε σε άρθρο στον «Ριζοσπάστη», τα κυρίαρχα ΜΜΕ, ακόμα και όταν προβάλλουν λαϊκά προβλήματα και καταγγέλλουν ευθύνες για τη μη λύση τους, συγκαλύπτουν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της κυρίαρχης πολιτικής και ταυτόχρονα διαβάλλουν τις συλλογικές κινητοποιήσεις, χαρακτηρίζοντάς τες ως αναποτελεσματικές ή εκτός σύγχρονης εποχής.

Ιδιαίτερα επικριτικοί είναι στον Περισσό απέναντι στον «διαγωνισμό» που αναπτύσσεται μέσα από τις δημοσκοπήσεις σχετικά με το ποιος αρχηγός των δύο μεγάλων κομμάτων είναι «ο καταλληλότερος» για τη διακυβέρνηση της χώρας. Στόχος αυτής της προσπάθειας, τονίζουν, είναι η ανάκαμψη του δικομματικού συστήματος διακυβέρνησης και η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του απέναντι στη λαϊκή συνείδηση ακόμα και με τη θυσία ορισμένων προσώπων, όπως έγινε πρόσφατα με τον τέως υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Βουλγαράκη.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση στο ΚΚΕ επιδιώκουν τη δημιουργία ενός «κινήματος ανυπακοής και απειθαρχίας στις πολιτικές που εκπορεύονται από τον ευρωμονόδρομο των μονοπωλίων και των κομμάτων τους, τη μαζική εγκατάλειψή τους έτσι ώστε να κάψουν τα χαρτιά όσων επιχειρούν να εφαρμόσουν τις εναλλακτικές λύσεις του συστήματος».


Σχολιάστε εδώ