Τελικά γλιτώνουμε την επιτήρηση…

Όπως υποστηρίζουν έγκυροι οικονομικοί παράγοντες, το πλαφόν του 3% με ποια κριτήρια θεσπίστηκε και πότε; Μήπως σε περιόδους ύφεσης αλλά με το πετρέλαιο σε σταθερή τιμή και ελάχιστες διακυμάνσεις; Γιατί η σημερινή διεθνής συγκυρία έχει… τινάξει στον αέρα τόσο τα πλαφόν όσο και τους κάθε είδους υπολογισμούς.

Όταν η αμερικανική οικονομία κοντεύει να… γονατίσει, όταν το πετρέλαιο ανεβοκατεβαίνει από τα 95 μέχρι τα 150 δολάρια το βαρέλι, όταν καθημερινά όλο και κάποια ισχυρή χώρα του κόσμου κλυδωνίζεται, ποιος μπορεί να πει ότι η ελληνική οικονομία πάει… χάλια;

Ωστόσο ασκούνται πιέσεις από το εσωτερικό για να συμπιεστεί κάτω από το 3% το έλλειμμα και να μη μπει η οικονομία μας σε επιτήρηση, κάτι που δεν θα είχε θετικό αντίκτυπο για τη χώρα μας. Παράλληλα, μία τέτοια εξέλιξη θα έλυνε τα χέρια του πρωθυπουργού ώστε να διευκολυνθεί να προχωρήσει σε αλλαγή οικονομικής πολιτικής χωρίς να χρειαστεί να πάρει πιο σκληρά μέτρα.

Οικονομικοί κύκλοι πάντως επιμένουν ότι υπεύθυνος για την ούτως ή άλλως δυσμενή κατάσταση της οικονομίας μας είναι αποκλειστικά ο «τσάρος της οικονομίας» Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος άφησε εκτεθειμένο τον Καραμανλή, που του έδειξε τυφλή εμπιστοσύνη και δεν ασχολήθηκε καθόλου με τα οικονομικά πιστεύοντας ό,τι του έλεγε ο υπουργός του.

Στο μεταξύ υπάρχει μεγάλη ανησυχία στους οικονομικούς παράγοντες της χώρας, αλλά και σε υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια, για τη διεθνή κρίση, η οποία, όπως πιστεύουν, θα πλήξει και τη χώρα μας. Ήδη τα πρώτα σημάδια έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Οι τράπεζες έχουν μείνει από ρευστό και δανείζονται μέρα με τη μέρα από την Τράπεζα της Ελλάδος. Ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα υφίσταται διαδοχικές αναταράξεις. Τα προϊόντα που διαφήμιζαν ως εγγυημένα οι τράπεζες δεν αποδίδουν και αποδεικνύονται «φούσκες»! Ο κόσμος θεωρεί ότι τον κορόιδεψαν και ήδη κατατίθενται αγωγές!

Όλα αυτά καθιστούν ακόμα πιο βαρύ το κλίμα για τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, στον οποίο χρεώνουν κι αυτό το πρωτοφανές μπρος πίσω που έκανε στις εξαγγελίες του. Δηλαδή τα μέτρα που εξήγγειλε στη Θεσσαλονίκη τώρα ένα ένα τα… μαζεύει!

Εξάλλου τα έσοδα του κράτους βρίσκονται στο ναδίρ. Υπάρχει πλήρης ανυπαρξία εσόδων και συνεχών πιέσεων για αυξήσεις δαπανών. Το χειρότερο δε απ’ όλα είναι πως ο δανεισμός της χώρας έφθασε σε ύψος ρεκόρ. Φέτος έφθασε τα 44 δισ. ευρώ σε σχέση με τα 38 που ήταν πέρυσι. Δανειζόμαστε δε τώρα με περιορισμένη χρονική διάρκεια, αφού τα περιθώρια της δανειοληπτικής ικανότητας της χώρας έχουν αρχίσει να περιορίζονται.


Σχολιάστε εδώ